In de categorie Best New Fine Dining Concept is Heimat in Utrecht uitgeroepen tot winnaar. Chef Niels van Zijl staat aan het roer van restaurant Heimat in Utrecht. De jury beschrijft het restaurant als een warme deken: "Heimat is een zaak waar je naar buiten loopt en direct denkt: met wie zal ik hier de volgende keer gaan eten? En dat is precies het effect wat je als fine dining-zaak van de toekomst wilt hebben." In dit artikel lees je het juryrapport.
Foto's: o.a. Pim Ras
De categorie Best New Fine Dining Concept wordt mogelijk gemaakt door Delta Wines.
Juryteam Best New Fine Dining Concept
Chef Niels van Zijl staat sinds het voorjaar aan het roer van restaurant Heimat in Utrecht. Een fine dining-restaurant met een wisselend menu, geïnspireerd op de natuur. "We benaderen eten vanuit de oorsprong: wat komt er dit seizoen van het land?", zegt Van Zijl. "Wat heeft een ingrediënt nodig om het nóg beter te laten uitkomen" De naam van het restaurant, Heimat, verwijst naar de emotionele binding die je hebt met je geboortegrond, of daar waar je je thuis voelt. Utrecht dus, voor Van Zijl, die eerder werkte bij De Librije*** en hiervoor bij DeZusters in Maarssen.
“We wilden Utrecht een nieuwe vorm van fine dining laten ervaren. Een restaurant met een ongedwongen sfeer waar je je direct thuis voelt, maar waar je tegelijkertijd een verfijnd menu van hoog culinair niveau proeft." Van Zijl werkt samen met maître Arline Bronkhorst en sommelier Bas Janssen. Het interieur is ontworpen door Manon de Groot en is te omschrijven als ingetogen en strak, met warme tinten en natuurlijke materialen, maar ook met een verrassend artistiek randje.
"Zodra je binnenstapt bij Heimat merk je direct, dit is een restaurant waar iedereen zich thuis kan voelen. Of je nu gaat eten met ouders, een vriend(in) of een groepje; Heimat voelt pretentieloos, warm en persoonlijk. Het team van chefs serveert de eigen gerechten uit en dat zorgt dat het nooit saai wordt aan tafel. Er wordt vol enthousiasme verteld over hetgeen wat op het bord ligt en de sfeer is zeer ontspannen."
"Wat een onderscheidende zaak! Modern en eigen. Een jonge chef met een sterke eigen visie die daardoor helemaal zichzelf is in de keuken. Hier geen kaviaar, foie of truffel, maar bekende ingrediënten op verrassende manieren gebracht. Bijzonder ook de eigen smaken zoals de Infoiseble, een plantaardige foie."
"Het interieur is in samenwerking met Manon de Groot tot stand gekomen. Een zaak waar de ondernemers zelf ook graag heen zouden gaan in hun vrije tijd. Kies je voor een plek aan de eetbar of toch een van de ronde of vierkante tafels? Vanuit bijna de hele zaak heb je zich op de keuken en zie je het team bezig. De jury heeft het interieur als warm, tijdloos en sfeervol ervaren, met enkele details, maar zonder te veel poespas."
"Een diner bij Heimat voelt als een warme deken door bijna lief te noemen team met veel talent dat de komende jaren alleen nog maar beter zal worden dan het nu al is. Oog voor ondernemerschap is er bij de eigenaren in ieder geval. Dat zie je terug in hoe ze over hun team en het samenwerken denken, maar ook hoe ze de kansen die er in Utrecht liggen voor het (modern) fine dining segment inschatten. Daar zijn ze precies op het goede moment gestart. Heimat is een zaak waar je naar buiten loopt en direct denkt: met wie zal ik hier de volgende keer gaan eten? En dat is precies het effect wat je als fine dining-zaak van de toekomst wilt hebben."
Een 360-graden dinerbeleving in het hoge segment. Dat is waar deze categorie om draait. Natuurlijk eet de gast bij de genomineerden uitmuntend, maar de beleving draait ook om een passend design, sfeer en de visie van de ondernemer. In dit top-restaurant klopt alles!
In het artikel 'Entree Awards Best New Fine Dining Concept: dit zijn de 5 genomineerden 2024' lees je meer over deze categorie en de andere genomineerden.
1. Winnaar in de categorie 'Best New Boutique Hotel'
2. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept <100 guests'
3. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept 100-125 guests'
4. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept >125 guests'
5. Winnaar in de categorie 'Best New Restobar'
6. Winnaar in de categorie 'Best New Cocktailbar'
7. Winnaar in de categorie 'Best New All Day Concept'
8. Winnaar in de categorie 'Best New Fine Dining Concept'
9. Winnaar in de categorie 'Best New Rooftop'
10. Winnaar in de categorie 'Best New Entertainment Concept'
11. Winnaar in de categorie 'Beste Jaarrond Terras'
12. Winnaar in de categorie 'Horecaondernemer van het Jaar'
13. Winnaar in de categorie 'Best Bartender'
