Chef Niels van Zijl opent restaurant Heimat in Utrecht

Niels van Zijl opent Heimat in Utrecht

Chef Niels van Zijl opent restaurant Heimat in Utrecht

In april 2024 opent chef Niels van Zijl, voormalig chef van restaurant DeZusters in Maarssen, restaurant Heimat aan de Biltstraat in Utrecht. Het wordt een fine dining-restaurant met een wisselend menu geïnspireerd op de natuur. Maître wordt Arline Bronkhorst en sommelier Bas Janssen. Het interieur is ontworpen door Manon de Groot.

De natuur als basis

De naam van het restaurant, Heimat, refereert aan de emotionele binding die je hebt met je geboortegrond, of daar waar je je thuis voelt. Het restaurant brengt die verbondenheid tot leven. Wat buiten groeit en bloeit, vormt de basis van de keuken.

Niels van Zijl: "Wij willen Utrecht een nieuwe vorm van fine dining laten ervaren. Een restaurant met een ongedwongen sfeer waar je je direct thuis voelt, maar waar je tegelijkertijd een verfijnd menu van hoog culinair niveau proeft."

Vast netwerk van producenten en telers

Het restaurant werkt samen met een vast netwerk van producenten en telers die het welzijn van dier, mens en planeet voorop stellen. Wijnen zijn afkomstig van producenten die werken met zo min mogelijk interventie en zoveel mogelijk zorg voor druif en land. Daarnaast is er een wisselende selectie van lokale bieren en huisgemaakte non-alcoholische dranken die passen bij het menu.

'Onze gerechten zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar hebben veel diepgang'

"We benaderen eten vanuit de oorsprong: wat komt er dit seizoen van het land?", zegt Van Zijl. "Wat heeft een ingrediënt nodig om het nóg beter te laten uitkomen? Onze gerechten zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar hebben veel diepgang dankzij bijvoorbeeld de gebruikte conserveringstechnieken of eigenzinnige combinaties."

*De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Niels van Zijl opent Heimat in Utrecht_gerecht

'New Chef on the Block 2022'

Het team van Heimat wordt geleid door chef Niels van Zijl. Hij stond tot 2021 aan het roer van restaurant DeZusters in Maarssen. In 2022 was hij Gault&Millau’s ‘New Chef on the Block’, een jaarlijkse prijs voor culinair talent. Niels verdiende zijn sporen daarvoor in de culinaire wereldtop, bij onder andere De Librije*** in Zwolle en Kadeau** in Kopenhagen.

Maître Arline Bronkhorst werkte eerder in Barcelona en in Londen, onder andere in de rol van assistent-manager van BiBi Restaurant, GQ Restaurant of the Year 2022. Bas Janssen verruilt als sommelier Café-Restaurant Terroir uit Utrecht voor Heimat.

Warme tinten en natuurlijke materialen

Het interieur is ontworpen door Manon de Groot, bekend van onder meer restaurants Elea in Den Haag en Showw in Amsterdam. Ingetogen en strak, met warme tinten en natuurlijke materialen, maar ook met een verrassend artistiek randje.

Niels van Zijl opent Heimat in Utrecht_gerecht 2 Niels van Zijl opent Heimat in Utrecht_Niels
Artikel delen