Eerste Nederlandse champagnefestival

Tags: wijn

Eerste Nederlandse champagnefestival

Van 28 tot 30 juni 2019 staat in Amsterdam het eerste en grootste champagnefestival van Nederland op het programma. Het Rembrandtpark in Amsterdam wordt omgetoverd tot het Fête du Champagne, een sprookje waarbij je je in de romantiek van het Franse boerenland waant. Tijdens deze drie dagen in juni kunnen de bezoekers verdwalen in alles wat met champagnes, crémants en wijn te maken heeft.

Op het driedaagse festival zijn meer dan 100 verschillende soorten champagne, crémant en wijn te proeven. Al vanaf €4 per glas kan er genoten worden van een glas bubbels. Ieder wijnhuis wordt gepresenteerd op zijn eigen stijlvolle manier. Op het Fête du Champagne vind je boetiekchampagnes (champagnes van kleinere wijnboeren) tot bekendere champagnehuizen, zoals Deutz en Armand de Brignac. Daarnaast wordt er speciale aandacht geschonken aan crémant, een mousserende wijn uit een ander gebied dan de Champagne. Deze wijnsoort wordt goed vertegenwoordigd op het festival, met crémants uit streken als de Loire, Bourgogne, Elzas en Bordeaux. Als je nog niet bekend bent met crémant, zorgt het Fête du Champagne voor een uitstekende eerste kennismaking. Naast mousserende wijnen zijn er ook normale wijnen te proeven. Het festival heeft een exclusieve samenwerking met wijnhuis Domaine de la Baume uit de Languedoc.

Franse elementen
Om de beleving compleet te maken zijn er allerlei Franse elementen aan het festival toegevoegd. Bezoekers kunnen zich vermaken met petanque (jeu de boules), Franse chansons, druiven stampen, champagnequizzen het sabreren van flessen bubbels. Op de Franse markt kun je je vergapen aan typisch Franse lekkernijen als confit de canard en (biologische) foie gras. Het culinaire gehalte wordt nog eens gevoed door de aanwezige bistro’s waar de mooiste Franse hapjes en gerechten worden geserveerd. Afsluitend wordt er natuurlijk gedanst tot in de late uurtjes.

Na wijn ook champagne
Voor de organisatoren Sebastiaan van Erne en Ivar Beukeboom (bekend van het Amsterdam Wine Festival) gaat er een droom in vervulling. “Toen we vorig jaar door de Champagnestreek reden en het bord “Route du Champagne” tegenkwamen ontstond het idee. Hoe fête zou het zijn als we in Nederland een festival zouden kunnen organiseren met champagne in de hoofdrol? Het romantische beeld van de omgeving en de glazen champagne die die dag genuttigd werden brachten meer inspiratie. In datzelfde weekend werd Fête du Champagne geboren.” Als locatie van het festival is het Rembrandtpark gekozen, omdat het de ideale plek is om een romantisch Frans beeld te creëren, gelegen aan een vijver met een grote open plek midden in een bosrijke omgeving. De zon heeft vrij spel terwijl de bomen voor verkoeling en sfeer zorgen. Een echt Frans gevoel in eigen land. Daarbij komt dat de locatie goed bereikbaar is voor zowel Amsterdammers als mensen buiten Amsterdam.

Artikel delen