Joosten en Boer: partners in wine

Tags: wijn

Joosten en Boer: partners in wine

Twee vrouwen, één passie. Astrid Joosten en Thérèse Boer werken voortdurend aan de kwaliteit en smaak van hun eigen wijnen. Dat doen ze samen met wijnboeren in heel Europa. En dat is best bijzonder. “Het vakmanschap van de wijnmaker met wie je in zee gaat is cruciaal.”

Tekst Femke Wolthers 

Tv-presentatrice en wijnliefhebber Astrid Joosten verrijkte haar kennis over wijn met cursussen en opleidingen en schopte het tot register vinoloog. Zeven jaar geleden startte ze met goede vriendin, wijnmeester en mede-eigenaar van De Librije, Thérèse Boer, de online wijnwinkel Astrid & Thérèse. Aanvankelijk voor de consument, maar omdat de horeca steeds vaker aanklopt hebben de twee vrouwen ook dat segment professioneel opgezet.

Wijnbrevet halen 

Met oprechte bescheidenheid, maar ook met gepaste trots presenteert Joosten de nieuwe brochure van Astrid & Thérèse met verhalen over de eigen wijnen van de twee vrouwen. Die bescheidenheid verdwijnt zodra het over haar favoriete gespreksonderwerp gaat: wijn. Met fonkelende ogen vertelt ze. “Vroeger dronk ik wijn in restaurants. En net als veel mensen doen, bestelde ik dan een wijn die ik kende en lekker vond. Totdat ik een keer bij De Librije ging eten. En wat doe je in een goed restaurant? Dan laat je de keuze voor de bij het menu passende wijnen over aan de sommelier. En dat was Thérèse Boer. Ik ontmoette haar daarna vaker en omdat ik onder de indruk was van haar wijnkennis heb ik haar op een gegeven moment gevraagd of ik dat ook kon leren. Haar antwoord? Tuurlijk! Dan moet je naar de Wijnacademie.” Joosten lacht: “Ze vergat me alleen te zeggen dat ik dan wel eerst mijn wijnbrevet moest halen. Maar ik was al om.”

Zoektocht naar vakmanschap 

Haar omgeving reageerde verbaasd. “Natuurlijk is het een beetje gek dat ik al die professionele opleidingen ben gaan volgen. Mensen vroegen ook of ik niet doorsloeg.” Joosten studeerde af als vinologe, met een 10 voor blind proeven. Daarna is ze boeken over wijn gaan schrijven. Samen met Boer publiceerde ze twee boeken. Toen ze over een derde aan het nadenken waren, opperde de man van Thérèse, Jonnie Boer, het idee van een eigen wijn-webshop. We kregen zoveel vragen over wat nou lekkere wijn is en waar je die kunt kopen. Waarom gingen we niet zelf wijn importeren en verkopen via een webshop? Joosten lachend: “Jammer dat we daar zelf niet aan dachten!” Vol goede moed gingen ze aan de slag met de online wijnwinkel astridentherese.nl. Joosten vertelt dat ze van de achthonderd wijnen die ze in anderhalf jaar tijd proefden, er maar 35 goed genoeg vonden. “Ze moesten lekker zijn, maar ook niet te duur. En omdat het zo moeilijk was om goede wijnen te vinden, wilden we ook eigen wijnen maken. Heel voorzichtig begonnen we met een witte, een rode en een roséwijn. Dan moet je dus een wijnboer vinden die de blend wil aanpassen. Ze zagen ons aankomen …” Maar de vrouwen zetten door. Ze zochten in Europa naar gunstig gelegen wijngaarden met de juiste bodemsamenstelling voor de geschikte druivensoorten. “En nog steeds bezoeken we zelf wijnboeren, gaan met ze in gesprek en bekijken de wijngaard en de kelder. We willen weten hoe ze werken. Het vakmanschap van de wijnmaker met wie je in zee gaat is cruciaal.”

Zelf proeven en mixen 

Samen met Aurélie Trébuchon van een domaine in de Franse Languedoc stelden Joosten en Boer de basiswijnen voor hun eigen label Astrid & Thérèse samen. Elke wijn bestaat uit twee druivenrassen. “We proeven en mixen samen met Aurélie om te bepalen hoe groot het aandeel van elk druivenras moet zijn om de perfecte smaak te bereiken. Hetzelfde geldt voor het aantal maanden houtrijping; ook daar hebben we inspraak in. En voor de roséwijn uit de EXcellent-lijn zochten we heel Frankrijk af naar een domaine die onze wens – een lekkere, fruitige, ronde blush rosé – kon invullen met grenache. De blush luistert nauw en daarom gaan we ieder jaar tijdens of vlak na de oogst naar Zuid-Frankrijk om de juiste kleur te bepalen.”
Ook de horeca ziet brood in de wijnen van het duo. Dat neemt zelfs zulke serieuze vormen aan dat ze dat gedeelte sinds kort uitbesteden aan drankengroothandel De Klok Dranken. “Natuurlijk blijven we persoonlijk aanspreekbaar als het aankomt op advies. We stellen bijvoorbeeld graag wijnkaarten samen en Thérèse adviseert bovendien over wijn-spijscombinaties.” Joosten zegt dat het vooral voor de kleinere ondernemer met een beperkte wijnkaart, belangrijk is om de juíste wijnen in huis te hebben. “Onze wijnen zijn lekker, vanaf € 4,25 zeer betaalbaar en niemand krijgt er hoofdpijn van!”

Doorgeschoten passie

Boer en Joosten zitten niet stil; ze willen verder totdat ze een stuk of twintig wijnen onder eigen label hebben. Nu zijn het er vijftien. Joosten volgt nog regelmatig bijscholingen en maakt wijnreizen, maar het televisiewerk blijft voor haar op de eerste plaats staan. Ook Boer is blij dat ze het goed kan combineren met haar werk in De Librije. “Astrid doet gelukkig veel voor de site. Ik bemoei me het liefst met de wijnkeuze en het proeven van de kwaliteit.” Joosten vult aan: “Het is echt een doorgeschoten passie. Maar het heeft wel tot iets geleid: het lukt ons soms om wijnen te verkopen die niemand kan verkopen.” Mensen zeggen vaak dat ze al onze wijnen lekker vinden en op onze smaak vertrouwen, voegt Boer toe. “We staan achter onze wijnen, met onze filosofie én met onze naam”, legt Joosten uit. “Het is ondenkbaar dat we zomaar ergens een etiket met onze naam op plakken. Als het geen goede wijn is, knopen ze ons op aan de hoogste boom!”

Chardonnay Prestige cuvée Astrid

Naast de ‘Kus van Thérèse’ kon ook een eigen wijn van Astrid Joosten niet uitblijven. “Ik houd erg van witte bourgogne, maar daar hangt wel een pittig prijskaartje aan. Dus zijn we gaan zoeken naar een wijnboer in Frankrijk die de smaak zou kunnen benaderen. Dat heeft wat jaren geduurd, maar uiteindelijk hebben we hem gevonden: een witte topwijn. Daar hebben we ook meteen een rode naast gezet.”

Persoonlijke voorkeuren

De favoriete wijn-spijscombinatie van Astrid Joosten: “Aziatisch met een heerlijke Marlborough sauvignon blanc, bijvoorbeeld onze Konrad. Of een Duitse riesling.”
De favoriete wijn-spijscombinatie van Thérèse Boer: “Lastig, want ik vind heel veel lekker. Een geitenkaas met een mooie Fino of Manzanilla, allebei sherry wijnen.”

Meer lezen over wijn? 

Artikel delen