advertorial

Rick Kempen: 'Bier als begeleider verrijkt elk menu'

Bier&Co Dare to Drink Different

Rick Kempen: 'Bier als begeleider verrijkt elk menu'

Hapjes, snacks, simpele of heel exquise gerechten: ze worden allemaal vrolijk van een begeleidend bier. Dat kan elementen uit het gerecht verder benadrukken en het geheel beter maken dan de som der delen. Lang werd gedacht dat alleen wijn dat kan – niets is minder waar!

Smaakexplosies

De laatste jaren wordt de combinatiekracht van bier aan tafel herontdekt en geherwaardeerd. Sterker: er zijn restaurants die zich in dat combineren specialiseren, zoals ’s werelds beste plant-based restaurant De Nieuwe Winkel** in Nijmegen, Pelusa in Amsterdam en Feu in Utrecht.

Bier kent heel veel meer kleurschakeringen dan wijn, en dus veel meer smaaknuances. De bekende Nederlandse smaakprofessor Peter Klosse meent zelfs dat de smaakvariëteit van bier het zevenvoudige dan dat van wijn is. Bovendien hebben alle bieren koolzuur, iets dat slechts weinig wijnen hebben. Juist dit maakt het zo mooi aan tafel. Koolzuur reinigt de mond, wast de smaaksensoren, en bereidt telkens de tong op een nieuwe ervaring voor. Bepaalde smaakcombinaties zijn met wijn niet te maken, en dat geldt ook voor bier.

*Tekst gaat verder na de foto.

bier-en-co-rick-van-kempen
Rick van Kempen

Vuistregels en basistips

Om bier op de juiste wijze aan tafel in te zetten, putten we schaamteloos uit de jarenlange ervaring die men met wijn aan tafel heeft opgedaan. Met onderstaande vuistregels en geduldig proberen leer je zelf de juiste bieren bij gerechten te vinden.

  • Bier is begeleider. Schenk evenveel bier in als je met wijn zou doen. Met een fles van 30 of 33 cl kun je twee personen precies goed inschenken. Gebruik vooral wijnglazen: beter om de aroma’s te genieten.
  • Pas de intensiteit van het bier aan op die van het gerecht. Lichtvoetige hapjes verdienen dito bieren; stevige schotels hebben bier met spierballen nodig.
  • Vis, schaal- en schelpdieren worden prettig bereid door witbier, geuze en Vlaams Roodbruin
  • Gebakken of gegrilleerd rundvlees gaat goed met abdijbier dubbel of bockbier
  • Varkensvlees gaat goed met Hefeweissbier en tripel
  • Blauwaderkazen pairen heerlijk met gerstewijn en double/ Imperial IPA
  • BBQ doet het perfect met porter, dubbel en/of bockbier

De tekst gaat verder na de afbeeldingen.

Bier&Co-Oharas Bier&Co-Jever


Beleving en beprijzing

Hoewel steeds meer consumenten het idee van ‘bier aan tafel’ kennen, is het geven van extra beleving belangrijk. Mede daarom schenk je in wijnglazen: je ‘tilt’ de beleving op en vermijdt dat er te veel bier per gang wordt gedronken, waardoor de gast eerder een vol gevoel heeft, vanwege de koolzuur.

“Maar wat reken ik dan voor een half flesje?” Het is heel niet gek om, als twee mensen samen de fles delen, toch anderhalf keer de prijs voor een fles te rekenen. Een gast alleen betaalt de volle mep, en kun je (op verzoek) 'gratis' bijschenken. Nog beter: maak een all-in prijs voor gerecht en begeleidend bier!

Over Bier&Co

Bier&cO is dé perfecte partner voor de horeca, retail en slijterij met onbegrensde bierkennis, meer dan duizend speciale bieren en frisdranken in het pakket. Met meer dan 35 jaar bierervaring en een aantal biersommeliers in huis helpen ze horecaondernemers met het samenstellen en optimaliseren van de bierkaart, unieke “Bier aan tafel”-kennis om je rendement te verhogen en zelfs de training van je personeel.

Je kunt eenvoudig online bestellen wanneer het jou uitkomt, en bijvoorbeeld kiezen voor Weihenstephan, BrewDog, De Molen, fritz kola en Sint Bernardus.

Naar Bier&cO

Artikel delen