0%-cocktails: worden dit de trends?

0%-cocktails: worden dit de trends?

Alcoholvrije cocktails worden steeds populairder. Gisteren blies Mads Voorhoeve, oprichter van de European Bartending School én Entree’s Best Bartender 2018, tientallen f&b-managers omver met zijn creaties tijdens een event van netwerkvereniging AF&BM in de Chin Chin Club in Amsterdam. Wij vroegen hem welke trends hij ziet.  

Tekst: Britt Selderijk

1. Alcoholvrije cocktailbars

Opvallend: de opkomst van alcoholvrije bars. Zo drink je bij Getaway in Brooklyn in New York de ‘Ginger Spice’ met gember, komkommer, grapefruitsap, bramen, extra bittere tonic en sodawater. En kunnen gasten bij Redemption in Londen naast alcoholvrije bieren en wijnen ook alcoholvrije cocktails drinken, zoals de ‘Black Magic’ met aquafaba, verse citroen, vanille en esdoorn. De cocktails zien er net zo prachtig uit en smaken net zo verrassend lekker als ‘gewone’ cocktails, alleen bevatten ze geen alcohol. Ondanks dat Voorhoeve de non-alcoholische bars een gimmick noemt, is hij wel enthousiast: “In het buitenland zijn ze al veel verder met 0%-cocktails. Dat komt omdat de cocktailmarkt daar al verzadigd is en mensen klaar zijn voor wat nieuws. Nederland is nog niet klaar voor dit soort bars. Al is door de verbetering van kwaliteit van alcoholvrije dranken de populariteit van non-alcoholische cocktails wel snel aan het stijgen.”

2. 6-gangen cocktailmenu

Restaurants bieden vaak menu’s aan van meerdere gangen. Voorhoeve vindt dat dat ook met (non-alcoholische) cocktails zou moeten kunnen. “Op die manier hoeft een gast niet na te denken welke cocktail hij wil. Hij bestelt een heel menu en laat het dus aan de bartender over. Net als bij een menu met eten worden de cocktails per gang geleidelijk opgebouwd. Bang dat het saai wordt? Een kok werkt toch ook niet uitsluitend met vlees?”

Voorhoeve bedacht overigens een cocktailmenu van zes gangen voor de finale van Best Bartender 2018, een competitie van de Entree Awards. Een mix van ‘gewone’ cocktails en 0%-cocktails. Zijn menu bestaat uit onder andere uit ‘Citric Grove’ met Crodino, Seedlip Grove en pomelo en de ‘Ain’t No Rocket Salad’ met rucola, cynar, aquafaba en Disaronno.

3. Serveer alcoholvrije cocktails de hele dag

Voorhoeve: “Men denkt bij cocktails vaak aan luxe, avond, feest en cocktailbars. Maar alcoholvrije cocktails kun je juist de hele dag drinken en zouden daarom ook altijd op het menu moeten staan". Nederland loopt hierin nog achter, vindt Voorhoeve. “We moeten nog veel leren, maar ik zie kansen. Om te beginnen moeten we niet meer in hokjes denken: waarom zouden we alleen op bepaalde tijdstippen koffie drinken? Een koffie-toniccocktail bij het ontbijt, waarom niet?”

4. Cocktail- en foodpairing

Het juiste drankje kan de eetervaring verbeteren en het verkeerde drankje kan de maaltijd verpesten. Bijpassende wijnen zijn het meest voor de hand liggend, maar ook een passend bierarrangement wordt steeds vaker aangeboden, zoals bijvoorbeeld bij Witloof in Maastricht en Bar Alt in Amsterdam wordt gedaan. Maar Voorhoeve ziet óók kansen voor een bijpassend cocktailarrangement zonder alcohol. “Alcoholvrije cocktails zijn niet langer een alternatief, maar ze zijn ook een manier om de gerechten te begeleiden. De ervaring van de gast die wel drinkt wordt hierdoor ook vergroot. Toch is het nog niet zo gemakkelijk om cocktails met maaltijden te combineren. Er is kennis nodig om goede combinaties te creëren, maar het is het proberen waard!”

Artikel delen