Stel 10 jaar toonaangevend in cocktails

Stel 10 jaar toonaangevend in cocktails

Cocktailvirtuozen én koppel Lydia Soedadi en Boudewijn Mesritz, eigenaren van de internationaal geroemde bar Tales & Spirits in Amsterdam, openden onlangs The Jitterbug Saloon, hun vierde bedrijf alweer. Genoeg reden om het succesvolle ondernemersduo eens aan de tand te voelen.

Tekst Ingmar Voerman  

De prijzen die de Amsterdamse cocktailbar Tales & Spirits (open sinds 2012) in de wacht sleepte, zijn niet op een hand te tellen. In 2013 werd de bar tijdens de Entree Awards verkozen tot Best Cocktailbar, en sinds 2014 is hij in The World’s 50 Best Bars-lijst te vinden. In 2018 was Tales & Spirits de nummer 31 van de wereld en werd hij tot beste cocktailbar van Nederland 2019 bekroond door restaurantgids Gault & Millau. Wie zijn de mensen achter dit succes?

We gaan terug naar het jaar 2009 toen Lydia Soedadi in januari een bartender zocht voor restaurant-bar Lola’s in Amsterdam. Sollicitant Boudewijn Mesritz viel meteen op door zijn indrukwekkend cv. Na de hotelschool (Lausanne, Zwitserland) deed hij werkervaring op in de f&b bij verschillende internationale hotels - van Londen tot New York. Vervolgens werkte hij jarenlang in strandtenten in Scheveningen. Mesritz kreeg de baan. Vanaf toen ging alles in een sneltreinvaart. Nog geen 3 maanden later waren de 2 met elkaar aan het daten en nog een maand later, mei 2009, begonnen ze samen hun eerste bedrijf, XO Hospitality: allround consultancy voor drankmerken en horecaprojecten.

Inspiratie uit Londen
Soedadi’s interesse voor cocktails en alles wat daarbij komt kijken, begon al een paar jaar eerder. In 2002 startte ze als serveerster in Bar Arc te Amsterdam. Al vrij snel ruilde ze het dienblad in voor een shaker en ging ze aan de slag als bartender. Dat beviel haar goed, al had ze geen idee wat ze aan het doen was. “Dus pakte ik een vlucht naar Londen, bezocht ik daar de grote, bekende cocktailbars en kocht ik ieder boek over cocktails dat ik kon vinden. Terug in Nederland stond ik overal en in alle functies achter de bar. Maar ik wilde meer. Toen ben ik eigen bars in binnen- en buitenland gaan opzetten. Daarnaast vond ik het belangrijk en leuk om mijn kennis met anderen te delen en werd ik mentor voor bartenders.”   
Mesritz’ cocktailcarrière nam een vlucht nadat hij werkzaam was als barback en bartender bij Lola’s in Amsterdam. “Ik ben veel gaan trainen met Lydia en in 2010 maakte ik de switch naar Vesper Bar, ook in Amsterdam. Ik deed actief mee aan cocktailcompetities, en niet zonder succes. In 2012 stond ik in de wereldfinale van de Bacardi Legacy Cocktail-competitie in Puerto Rico.” Dit leverde Mesritz een podiumplaats en veel internationale bekendheid op. Zijn competitiecocktail What if? is sinds dag één de huiscocktail van Tales & Spirits. De teller van de roemruchte cocktail staat inmiddels op ruim 21.000 verkochte exemplaren.

De beste zijn
Een paar jaar na de opening van Tales & Spirits, in 2016 om precies te zijn, kwam het pand ernaast vrij, mét een slijterijvergunning. Zo ontstond L’Atelier de T&S, een winkel en slijterij vol cocktailcuriosa en spirits. “Bij Tales & Spirits werken we met het team, onder wie topbartender en mede-eigenaar Airto Cramer, iedere dag keihard om de kwaliteit van de service en de cocktails hoog te houden. Het is nooit ons doel geweest om tot de beste bars van de wereld gerekend te worden. En we willen niet de beste van Nederland zijn, dat zíjn we gewoon”, benadrukt Soedadi. Mesritz: “Natuurlijk zijn we heel dankbaar voor alle internationale erkenning. Tales & Spirits is nou eenmaal een magische plek, een bar zoals die er nog niet was in Nederland. En dat is te danken aan een perfecte mix van gastvrij personeel, gedeelde passie, sfeer en het combineren van goed eten met kwalitatieve cocktails.”

Just another bar …
… Met die weinig pretentieuze slogan opende het duo eind 2018 hun nieuwste aanwinst: The Jitterbug Saloon op de Bloemgracht in Amsterdam. “We zijn geen cocktailbar, geen kroeg, geen bar & kitchen en geen lounge. We zijn een bar die tot laat open is, met goede cocktails”, legt Mesritz uit. “We gaan terug naar de kern. De saloon is van oudsher een verzamelplaats van mensen die gezelligheid zoeken, als een herberg. Het is een sociaal samenkomen. We willen vooral niet in een hokje geplaatst worden, vandaar de keuze voor ‘saloon’.” Soedadi: “Deze locatie kwam toevallig op ons pad. Toen we uit nieuwsgierigheid gingen kijken, troffen we het ietwat stoffig en oubollig jazzcafé ’t Geveltje: een decennia-oud begrip onder muzikanten in Nederland, in hartje Jordaan. We zagen potentie, het voelde meteen goed.”
Mesritz: “Jitterbug is een stijl van het swingdansen, die in de jaren 20 tot 40 van de vorige eeuw populair was in de Verenigde Staten. De uitdrukking ‘to have the jitters’ sloeg tevens op dronkenschap.” Soedadi voegt toe: “En mijn favoriete Wham!-nummer Wake Me Up Before You Go-Go begint met de zin ‘Do the jitterbug’.

Gewoon blijven
Het hart van de saloon is de lange bar voorzien van een blad met vlammende houtnerven. Hij is strak, recht, lang, ruim, hoog en robuust. “De werkstations achter de bar zijn volledig door ons ontworpen en gebouwd door Sam’s Bar Vision”, zegt Soedadi. “De bar is verder ingericht volgens mijn mantra ‘something old, something new, something borrowed, omething blue’. Achterin de zaak bevinden zich een warme caféruimte en het toneel voor live blues- en jazzoptredens. Op de backbar is een ruime collectie kwaliteitsspirits te vinden, de usual suspects voor een goede cocktailbar. Geen hyper exclusieve flessen die toch nooit verkocht worden. “We moeten wel gewoon blijven hè? We zitten immers in de Jordaan”, aldus Soedadi. Waarop Mesritz reageert: “De cocktailkaart is heel simpel, en bestaat uit 3 secties van 7 cocktails. De eerste sectie zijn The Jitterbugs, onze signature cocktails. De tweede sectie zijn de Wannabees, klassieke cocktails met hetzelfde DNA als het origineel, maar dan hoe wij ze vandaag de dag graag zien. De derde sectie bestaat uit de Saloon Style cocktails met stevige, stirred drinks: boozy, snel en simpel.”
Het team van The Jitterbug Saloon bestaat uit barmanager Niels van Wouwe, Robbert Negen, Sebastian Cichowlas, Dominykas Faustas Bilcius en Danil Nevsky, oud-bartender bij Tales & Spirits en nauw betrokken bij de totstandkoming van de bar. Iedereen is bartender. “Maar ik kan zelf ook nog steeds achter de bar springen en cocktails maken hoor”, lacht Mesritz.

Taakverdeling
Zoveel bedrijvigheid vraagt om een goede taakverdeling. Mesritz: “Ik verzorg de administratie, backoffice, onderhoud ons netwerk en sta in beide bars op de vloer. Lydia is de creatieve geest achter onze bedrijven. Ze doet veel research, verzorgt het interieur en is verantwoordelijk voor de trainingen van het personeel.” Soedadi vult aan: “Daarnaast ben ik een ochtendmens en is Boudewijn een avondmens. Onze werkuren lopen dus nogal uiteen. Ik zit overdag op kantoor en in de winkel, Boudewijn staat ’s avonds in beide zaken.” Als je samen 4 bedrijven runt en samenwoont, moet je niet ook nog eens samen op de vloer staan, besluit Mesritz.

 

 

 

 

 

Artikel delen