Wereldrecordbrekende wijnveiling in A'dam

Wereldrecordbrekende wijnveiling in A'dam

Eén fles wijn voor 50.000 euro; een wereldrecord brekende wijnveiling komt naar Amsterdam.

De eerste topkavels van de Museum Collection van de Wijnmakelaarsunie, de grootste wijncollectie van de Benelux ooit, zijn afgelopen zondag In België onder de hamer gegaan bij het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers. De collectie brak meerdere veilingrecords gebroken, maar dit was echter pas het eerste deel van de collectie.

Wereldrecords op verschillende flessen
“Een kelder als deze kom je als wijnveiler maar één keer in je leven tegen, elke doos die opengaat onthult weer een uitzonderlijke fles”, aldus Milan Veld, oprichter en taxateur van Winefield’s Auctioneers. “Daarnaast is de reputatie van de collectie uniek, in België maar ook ver daarbuiten.”. Dat bleek wel uit de resultaten van de eerste veiling afgelopen zondag. De Belgische media zagen daar verschillende flessen door het dak van hun eerdere wereldrecords gaan. De magnumfles Domaine Romanée-Conti 2004 haalde al een ongekende hamerprijs van € 42.000,-, maar toen zijn de evenknie uit het betere jaar 2005 aan bod kwam, betaalde een telefonische bieder daar maar liefst € € 60.500 voor. Er waren biedingen uit Hongkong, Rusland, Singapore, de VS en Europa die probeerden in elk geval iets uit de veiling te bemachtigen. En hoewel Winefield’s bevestigt dat de magnum in elk geval in Europese handen lijkt te blijven, blijft de identiteit van de uiteindelijke koper geheim. De veiling bracht met een totaal van € 2.140.000 bijna het dubbele op als vooraf verwacht. 

Bourgogne, zoete Sauternes en premium Bordeaux in Singapore en Amsterdam
Deze eerste veiling is slechts het topje van de ijsberg wat de collectie te bieden heeft. Het team van taxateurs in nog steeds hard aan het werk om de collectie in kaart te brengen; een volgend deel zal in Singapore worden aangeboden op 28 april. Daarna hoopt Winefield’s Auctioneers op 12 mei weer hoge ogen te gooien in Amsterdam. Naast de mythische Bourgognes van Domaine Leroy en de Premier Grand Cru’s uit de Bordeaux denkt Winefield’s ook te kunnen verrassen met unieke zoete wijnen uit het wijnmuseum van de Wijnmakelaarsunie. Aldus Veld: “In Amsterdam gaan we de onder andere collectie Château d’Yquem aanboren.  Mythische en zeer zeldzame jaren als 1860, 1861, 1862, 1863 en 1865; die zie je bijna nooit voorbij komen op de internationale markt.” Niet vreemd dan ook dat de veilingmeester voor een half flesje d’Yquem 1860  uitkomt op een schatting van € 4000 tot 6000. 

Openbare veiling
Na een besloten persevenement is de veiling op 12 mei in Amsterdam is bij te wonen door elke wijnliefhebber. Een unieke ervaring, maar ook het deel van de collectie dat online wordt aangeboden op het platform van Troostwijk Auctions is de moeite waard. Daar zijn ook de iets betaalbaardere wijnen uit de collectie te vinden. Hoewel er weinig flessen in deze collectie te vinden zijn die niet op hun eigen manier een wijnmuseum waardig is.

Over Winefield’s
Winefield’s is een in wijn gespecialiseerd veilinghuis met veilingen in zowel Azië als Europa en een eigen team van taxateurs en wijnexperts. Winefield’s Auctioneers is in 2006 opgericht door Milan Veld in Amsterdam en veilt sinds 2009 in Singapore. In beide landen bekleed Winefield’s Auctioneers de positie van marktleider. www.winefields.com

Over de Wijnmakelaarsunie Museum Collectie
De Wijnmakelaarsunie stond bekend als de Belgische distributeur van iconische wijnhuizen als Leroy, Romanée-Conti en Petrus en bouwde in het ruim 50-jarige bestaan een unieke wijnverzameling op, die zij tentoonstelden in hun wijnkelders in Diepenbeek. Helaas moesten zij in 2018 hun faillissement erkennen. Curator Mr. Hubert Berghs heeft de boedel gegund aan Troostwijk Auctions, die wegens het exclusieve karakter van de wijncollectie de samenwerking zocht met het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers. “We hebben de ruim 130.000 flessen tussen de twee veilingplatforms verdeeld. Het is voor ons van belang secuur te bepalen waar welke wijnen het beste geveild kunnen worden om voor de schuldeisers het maximale eruit te kunnen halen”, zegt Andy Vons, van Troostwijk Auctions. “Je zou kunnen zeggen dat we de 50.000 Exceptional and Superb Wines via het ene platform doen, en de 80.000 Fine and Rare Wines via het andere”, aldus Vons.

Artikel delen