In deze categorie gaat het om de totaalervaring van het bezoek, en op welke manier deze afweek van een ‘gewone’ eetervaring. Ook heeft de jury gekeken naar in hoeverre het concept aansluit bij de tijdsgeest en of de vooraf geschapen verwachtingen – op de website, social media, in persberichten, interviews en bij onze ontvangst – werden waargemaakt.
Als er één nieuwkomer is waarover wordt gepraat én waarvan we nog veel gaan horen, is het wel Tres! Michael van der Kroft en Emy Koster zetten hier een overdonderende ervaring neer waar je nog lang over nadenkt. De gast eet achttien explosieve gangen en krijgt aan de unieke bar-setting een theatrale experience. Goed doordacht, spannend en ijzersterk. Onder foodies een hit en nu klaar voor het grote publiek.
Tres is waanzinnig. Een stijlvolle zaak met een goed doordacht en compleet concept. De bevlogen eigenaren hebben een heel duidelijke visie. Binnen vijf minuten weet je: dit wordt een heel bijzondere avond en dat gevoel blijft tot je weer naar buiten stapt. Deze zaak springt er echt uit omdat het concept tot in detail is uitgevoerd. De professionaliteit van het personeel – er is continu contact met de gasten, maar niet op een dominante manier.
Ook de keuken is heel origineel. Sommige van de creaties zijn extreem arbeidsintensief en complex. Zoals de peer gegaard in een bouillon van eiwit-garum, een bewerkelijk proces van dagen garen, drogen en lakken. Of de koji-cake, die Van der Kroft pas na een jaar experimenteren goed genoeg vond voor op het menu.
In vier uur tijd nemen de twee de gast mee door verschillende ruimtes. Met als hoogtepunt de bijna theatrale setting aan de bar, met zicht op de keuken. Van miso’s tot garums en van gerijpte eend tot koji-ijs, hier komt een trits aan eigenzinnige gerechten voorbij. Fermentatie, rijpingstechnieken en lokale producten spelen daarbij de hoofdrol.
Dit is avontuur, dit is de winnaar!