Alles over cocktail Corpse Reviver No.2: smaak, recepten en historie

Cocktail wordt gemaakt door de barman

Alles over cocktail Corpse Reviver No.2: smaak, recepten en historie

De cocktail Corpse Reviver No.2 is het populairste lid van de Corpse Reviver cocktailfamilie. Fris, boozy, met een ruig randje en de ultieme cocktail om je kater te verhelpen. Een legendarisch lekkere cocktail met een gelijke delen-recept dat iedereen kan onthouden.

 

Tekst: Ingmar Voerman

Geschiedenis

Cocktails die als voornaamste functie hadden om van een kater af te komen, werden vaak de naam Corpse Reviver toebedeeld. Halverwege de negentiende eeuw werden in Parijs en Londen deze ‘hangover cures’ al geschonken. Het eerste boek waar de Corpse Reviver cocktail met recept genoemd wordt is de Gentleman’s Table Guide van de Londense auteurs E. Ricket en C. Thomas uit 1871. Het betrof een wijnglas gevuld met gelijke delen brandy en maraschino en 2 dashes Broker’s Bitters.

Fast forward naar Harry Craddock, de legendarische bartender van The American Bar in het Londense Savoy hotel. De Corpse Reviver #1 en #2 cocktails kwamen beide voor in zijn The Savoy Cocktail Book uit 1930. Craddock wordt over het algemeen beschouwd als de uitvinder van beide cocktails, zoals hij vele legendarische cocktailrecepten op zijn naam heeft staan.

Smaak

De Corpse Reviver No.2 is een cocktail die nogal tot de verbeelding spreekt. En inderdaad, in deze cocktail gebeurt genoeg om iemand weer tot leven mee te wekken. De combinatie van de kruidige gin en Lillet Blanc, de zoete citrustonen van triple sec, vers citroensap en een barspoon absint geven een opwekkende en fascinerende smaakervaring. Onverwacht, krachtig, gebalanceerd.

De Corpse Reviver No.2

Ingrediënten

  • 20-30 ml London Dry Gin
  • 20-30 ml Lillet Blanc
  • 20-30 ml Cointreau
  • 20-30 ml citroensap
  • Barspoon (2,5-3,5 ml) absint

Werkwijze

Schenk alle ingrediënten in een cocktailshaker en vul deze voor twee derde met ijs. Shake de cocktail ongeveer tien seconden en fine strain de cocktail in een voor gekoelde cocktailcoupe. Garneer de cocktail met een citroenschil.

Variatie

Met gin is het binnen de categorie makkelijk variëren, denk aan het verschil tussen een klassieke London Dry Gin met stevige jeneverbes-tonen en de Indonesisch gekruide Bobby’s Pinang Raci Gin. Buiten gin kies je voor white spirits, zonder lagering op houten vaten. Jenever geeft voor een deel dezelfde kruidigheid als gin, maar voegt door de moutwijn een extra laag toe.

'Laat de neutrale witte rum en vodka maar links liggen'

Ook agave spirits kunnen een mooi resultaat geven, door een blanco tequila of (niet té rokerige) mezcal te gebruiken geef je de cocktail een karaktervolle boost. Groene tonen van ongerijpte Rhum Agricole, cachaça of pisco geven de cocktail net als agave spirits een soort oerkracht. Een neutrale witte rum of vodka maken de cocktail te vlak, laat deze maar links liggen.

*Tekst gaat verder onder foto.

Glas-met-cocktail-en-garnering
Cocktail met garnering

Lillet Blanc

De versterkte wijn in het klassieke recept, Lillet Blanc, kun je vervangen voor Cocchi Americano, een droge, witte vermouth of nog avontuurlijker: yuzu-sake.

 

Triple sec

Triple sec is te vervangen door andere citruslikeuren als Cointreau Blood Orange, Mandarine Napoleon, Grand Marnier, Quaglia bergamot- of chinotto-likeur of avontuurlijker, een rabarber- of tamarindelikeur. Door triple sec te vervangen voor Blue Curaçao (net zo goed sinaasappellikeur, maar dan blauw) krijg je meteen de bekendste Corpse Reviver twist: Corpse Reviver No. Blue (zie recept hieronder).

 

 

Citrus

Citroensap is belangrijk voor de frisse optater van de cocktail, toch liggen er legio frisse mogelijkheden met duindoornbes, grapefruit, clementine-mandarijn, yuzu of kalamansi, sap, sherbet, shrub, leef je uit!

'Absint is heilig, niet aankomen dus'

Absint

Absint is heilig, niet aankomen dus. Wel vragen klassieke recepten vaak om een absint rinse van het glas - in plaats van een barspoon. Hiermee coat je het glas van de binnenkant met absint en crushed ijs, om dit voor het uitschenken van de cocktail in dit glas, weg te gooien. Subtiel? Zeker. Zonde van de absint? Ook.

Corpse Reviver No. Blue

Ingrediënten

  • 30 ml gin
  • 30 ml Lillet Blanc
  • 30 ml Blue Curaçao
  • 30 ml citroensap
  • Barspoon absint

Werkwijze

Schenk alle ingrediënten in een cocktailshaker en vul deze voor twee derde met ijs. Shake de cocktail ongeveer tien seconden en fine strain de cocktail in een voorgekoelde cocktail coupe. Garneer de cocktail met een citroenschil.

Artikel delen