De betere rietjes van Blue Marché
Advertorial

De betere rietjes van Blue Marché

Wie wil dat het gebruik van plastic afneemt, moet met goede alternatieven komen. Daarom zocht Blue Marché naar stevige, 100% natuurlijke en duurzame materialen om rietjes van te maken. Eigenaresse Chesca geeft aan waarom die zo ideaal zijn voor de horeca én hoe ondernemers die ze gebruiken ook bijdragen aan het opschonen van de oceanen.

blue marché rietjes

Kun je iets over Blue Marché vertellen?

“Blue Marché is een start-up die is ontstaan vanuit de missie om minder plastic te produceren en gebruiken. We bieden 100% natuurlijke, duurzame wegwerprietjes én herbruikbare rietjes van RVS en bamboe. We zijn begonnen in Canada, waar we woonden en waar duurzaamheid al wat meer in de samenleving geïntegreerd is dan in Nederland. We stonden dicht bij de natuur, waardoor we ons steeds bewuster werden van onze impact op het milieu. Begin 2020 zijn we in Nederland en Europa gestart met Blue Marché. Zeker nu plastic rietjes hier niet meer gebruikt mogen worden, is er veel vraag naar een duurzaam alternatief.”

Een perfect, duurzaam rietje ontwikkelen, hoe doe je dat?

“We zochten naar een hard, stevig rietje dat geen smaak afgeeft. Bioplastic, gemaakt van mais en bieten etcetera, is óók plastic, dus dat was geen optie. Karton wordt soppig en laat los bij gebruik, net als rietjes van pasta. Toen kwamen we op het idee om riet te gebruiken: een wonderbaarlijk fijn natuurproduct dat gewoon langs sloten en meren groeit, stevig is van buiten én hol is van binnen. Dat riet steriliseren we met water en snijden we op maat. We zoeken diameters van dezelfde grootte bij elkaar. Van hetzelfde riet worden ook hoeden en borden gemaakt, dus we verspillen niets. De reacties zijn heel positief: mensen zijn verbaasd over de stevigheid. Bovendien zijn de rietjes qua prijs vergelijkbaar met kartonnen rietjes.”

Blue Marché maakt ook herbruikbare rietjes. Wat kenmerkt die rietjes?

Blue Marché

“Die RVS- en bamboe rietjes hebben een luxere uitstraling en zijn volledig te customizen. Zo kun je kiezen voor een kleur die past bij je horecazaak, of een logo of tekst op de rietjes laten drukken. De herbruikbare rietjes zijn heel interessant als ‘gift’ op events of feesten, maar ook voor horecazaken die een drankje met een luxere uitstraling willen serveren. Ze kunnen, net als bestek, in de vaatwasser en moeten dus gepoleerd worden. Dat maakt ze misschien iets minder geschikt voor zaken waar een hoog volume gedraaid wordt, maar we zien wel dat ze daar bijvoorbeeld gebruikt worden in mooie cocktails. De bamboe rietjes kun je wel 3 maanden, zo’n 180 keer gebruiken. De RVS rietjes gaan jaren mee.”

 

 

blue marché verschillende rietjes

Waarom zouden ondernemers voor de rietjes van Blue Marché kiezen?

“Omdat ze keuze hebben uit verschillende rietjes van hele hoge kwaliteit, passend bij hun zaak. Onze rietjes mogen ook 100% onder de nieuwe SUP wetgeving, het verbod op wegwerpplastic, gebruikt worden. Daarnaast is de missie achter ons merk echt belangrijk. Delen van de winst schenken we aan goede doelen, zoals Stichting Noordzee en Ocean Clean-up. Ook doen we zelf vrijwilligerswerk op het strand en in de stad. Zo willen we niet alleen bijdragen aan een wereld waarin minder plastic gebruikt en geproduceerd wordt, maar ook helpen om het plastic dát er al is te verwijderen. Daar dragen onze klanten dus ook aan bij.”

Meer weten over Blue Marché? Bekijk het assortiment en het verhaal daarachter