Ayala champagne

Ayala champagne: droog, fris en levendig

Het champagnehuis van Ayala is gevestigd in Aÿ en werd meer dan 150 jaar geleden gesticht. Daarmee is het een van de langstbestaande champagnehuizen. Het is een onafhankelijk familiebedrijf. De wijnen worden geroemd om hun frisheid en elegantie.

Champagne Ayala: familiebedrijfchampagne ayala

Champagne Ayala is altijd een klein en onafhankelijk familiebedrijf gebleven. In 2005 kocht de familie Bollinger dit landgoed, met de bedoeling het in zijn oude glorie te herstellen. Dit was het begin van de opleving van Champagne Ayala, met volledige restauratie van wijnbereidingsfaciliteiten en de komst van nieuw personeel.

Chef de cave

Caroline Latrive is 'chef de cave'. Dit betekent dat zij eindverantwoordelijk is voor de vinificatie en de kwaliteit van de champagne. Zij is een van de weinige vrouwelijke wijnmaaksters in een door mannen gedomineerde wereld in de Champagne. 

Latrive zegt over de champagne Ayala Brut Majeur: “Dit is onze huischampagne en het is het moeilijkste om deze wijn te maken. Het is een blend van verschillende jaren, verschillende druivenrassen en verschillende wijngaarden. De Brut Majeur bestaat voor 40% uit chardonnay, 40% pinot noir en 20% pinot meunier. Omdat de wijnen rijpen in roestvrijstalen vaten is er geen invloed van hout." 

Basischampagne

De brut van een groot champagnehuis is de champagne die het beste de stijl van het huis weergeeft. De toevoeging 'Majeur' benadrukt de hoge kwaliteit van deze basischampagne. Het lage suikergehalte van slechts 7 gram per liter (gebruikelijk is 13 g/l voor een champagne brut) is daar een bewijs van. Een frisse, schone en zuivere champagne is de Ayala stijl. Ayala heeft altijd bekend gestaan om zijn droge elegante champagnes, ook in de tijd van de jaren 20 dat zoet de standaard was. Perfect voor een aperitief, maar ook bij verfijnde gerechten als gerookte vis of schaal- en schelpdieren.