3 tips van bierexperts: Fiona de Lange, Frank van Urk en Arvid Bergström

Biertips
Tags: bier

3 tips van bierexperts: Fiona de Lange, Frank van Urk en Arvid Bergström

Biersommeliers en andere bierexperts geven in iedere uitgave van Entree tips voor de bierkaart. Deze maand weer drie tips in de rubriek Bier & Zo in de nieuwste editie van Entree. Iedere tip is voorzien van een suggestie voor foodpairing.

Pinta-synergy

Synergy 

Fiona de Lange, biersommelier, zytholoog, certified cicerone en auteur.

 • Brouwerij: Pinta Barrel Brewing
 • Bier: Synergy (13%)
 • Type: Russian Imperial Stout
 • Bier-foodpairing: Kaasplankje met romige, zachte kazen en blauwaderkaas. 

Het rijpen van bier op barrelvaten is niet eenvoudig, alhoewel sommige brouwerijen dat wel denken. Het is zeker niet aan te raden om bieren gerijpt op vaten weg te leggen. Juist de smaken van het vat en eventuele kruiden en specerijen verdwijnen dan snel weer. Die smaken wil je proeven! Het vakmanschap van barrel aging draait om controle en balans. Steeds meer goede bieren komen uit Polen, zo ook dit bier: een Russian Imperial Stout met esdoornsiroop, cacaosnippers en vanille die twintig maanden heeft gerijpt op Weller Bourbon barrels van distilleerder Buffalo Trace. Door de lange rijping heeft Synergy nauwelijks koolzuur, maar dat mis je niet. Deze Poolse RIS van 13% alcohol is een combinatie van chocola en warme smaken zoals vanille en kokos, die door de bourbon whisky extra kracht krijgt. Geen zwaar gebrand moutkarakter maar een zacht, rond genietbier voor in een proefglaasje.

warmouht-v7-wide-150dpi-2

Warmouth V7

Frank van Urk, biersommelier en met Anne Haandrikman eigenaar van Herberg De Koppelpaarden in Assen.

 • Brouwerij: De Kromme Haring
 • Bier: Warmouth V7 (6,3%)
 • Type: New England IPA
 • Bier-foodpairing: Zalm langzaam gegaard in citrusolie op een dille wafel met crème van pastinaak, sjalotten en yuzu.

Brouwerij De Kromme Haring is een moderne brouwerij met brewpub uit Utrecht. Er wordt graag geëxperimenteerd met verschillende mouten, hoppen en gisten. Zo is deze New England IPA gebrouwen met een fruitige gistsoort die goed samengaat met aromatische hopsoorten. Voor deze versie van de Warmouth zijn Simcoe, Talus en Columbus hoppen gebruikt. 

De fruitigheid van dit bier gaat mooi samen met de citroen- en grasachtige tonen van de dille. De volle smaken en het krachtige mondgevoel van deze New England IPA kunnen de zalm en crème goed aan, maar gaan er niet overheen.

Othmar Rauch 

Arvid Bergström, internationaal biersommelier, docent bij StiBON, auteur van kookboeken over bier en eten, voorzitter NGBS, biergenieter. Geeft veel biermasterclasses.

Othmar-Rauch

 • Brouwerij: Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co
 • Bier: Othmar Rauch (6,2%) • Type: Ondergistende Rauch
 • Bier-foodpairing: Bij dit bier kun je gerechten serveren die je zou kunnen roken, maar dan niet gerookt, zoals zalm, ham, karbonade, appel en gegrilde en gezoute ananas van de barbecue. Naast een prachtige zuurkoolschotel of andere stamppot. Of een zachte kaas zoals een tallegio of kaldenbach. 

Dompel jezelf onder in al het goeds wat bier te bieden heeft. In de Othmar Bierspa - de allereerste bierspa van Nederland - kom je lekker tot rust. Bierbrouwerij Heupink & Co brouwt in Ootmarsum de Othmar bieren. De mout voor de Rauch is gerookt boven beukenhout.

Artikel delen