Adriaan Visser wint wedstrijd Beste Sommelier van Nederland

Sommelier Adriaan Visser Restaurant Harry's
Tags: wijn

Adriaan Visser wint wedstrijd Beste Sommelier van Nederland

Hoofdsommelier Adriaan Visser van Restaurant Harry’s in het Maastrichtse stadsdeel Wyck heeft maandagavond 16 mei De Trophée Henriot, het officiële Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, gewonnen. Visser is sinds februari vorig jaar werkzaam in Maastricht en mag zich nu twee jaar lang de beste sommelier van Nederland noemen. De toekenning vond plaats in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.

Foto's: Milton Verseput

Meest prestigieuze onderscheiding

De prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt en gesponsord wordt door het Champagnehuis Henriot en Wijnkooperij De Lange in Breda, geldt als de meest prestigieuze onderscheiding op wijngebied in Nederland. De organisatie van de wedstrijd is in handen van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Sommeliers Lukas Wiegman (Vineum, Rotterdam) en Sabas Joosten (Sinck, Amsterdam) werden  tweede en derde.

Twaalf kandidaten uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés, deden mee aan het Nederlands Kampioenschap. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.

'Twaalf kandidaten uit alle gelederen van de gastronomie deden mee aan het Nederlands Kampioenschap'

De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange verzorgde een wijnarrangement. Er werd gekookt door de chefs van Restaurant De Bokkedoorns, Flicka, In den Doofpot en Fitzgerald. 

Opvolging van voormalig leermeester

De talentvolle Visser werkte voordat hij de overstap naar Harry’s maakte bij tweesterrenrestaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Daarvoor was hij in dienst bij Cordial in Oss. Bij beide zaken werkte hij onder leiding van Roy Pelgrim. Deze werd in het verleden tot twee keer toe uitgeroepen tot Beste Sommelier van Nederland. Dat hij nu zijn voormalig leermeester opvolgt als dé absolute wijnkampioen van Nederland beschouwt hij als een grote eer. "Maar ik moet toegeven dat het nog niet allemaal is ingedaald. Maandenlang ben je bezig met training, voorbereiding en studie. En dan krijg je opeens de boodschap dat je het geworden bent.” Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren pin mocht Adriaan Visser een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een reis naar de Douro aangeboden en een kostbaar titanium keldermes.

Adriaan Visser Sommelier
Adriaan Visser is de winnaar van het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers

Diploma Advanced Sommelier

Visser timmert al jaren aan de weg. Hij is een van de vier Nederlanders die in het bezit zijn van het prestigieuze diploma Advanced Sommelier, een titel die wordt toegekend door de Court of Master Sommeliers. Het is de op een na hoogste onderscheiding. Over niet al te lange tijd hoopt Visser te worden toegelaten tot het examen voor Master Sommelier. Daarvan zijn er over de hele wereld slechts zo’n 275, waarvan er slechts één de Nederlandse nationaliteit heeft.

Meer over sommerlier adriaan Visser

Zie de jury (links) en de kandidaten (rechts) van het kampioenschap hieronder.

Jury De Trophée Henriot Kandidaten De Trophée Henriot
Artikel delen