Flying Dutchmen Cocktails: mixen op hoog niveau

Flying Dutchmen Cocktails: mixen op hoog niveau

Topbartenders Timo Janse en Tess Posthumus van cocktailbar Flying Dutchmen Cocktails maken (neo-)klassiekers zoals ze bedoeld zijn, en laten de evolutie van cocktailrecepten zien met moderne interpretaties. Daarvoor werken ze graag samen met Coca-Cola, een merk dat continu innoveert met nieuwe producten en smaken, zoals Royal Bliss en signature mixers.

Foto's: Ashkan Mortezapour (openingsbeeld en cocktails) en Ming Chao (interieur)

cocktailbar Flying Dutchmen Cocktails

Wat is de perfect serve?

Dat is voor iedereen anders, en hangt af van de dag, het moment, de gelegenheid, vertelt Tess Posthumus. “Belangrijkst is om de kennis te hebben, en die te customizen voor de klant. Het moet ‘fluent’ blijven.” Samen met Timo Janse is Posthumus sinds vier jaar eigenaar van cocktailbar Flying Dutch- men Cocktails, dat gevestigd is in het Amsterdamse Rijksmonument Odeon. De twee kennen elkaar nog van de legendarische cocktailbar Door 74, waar zij als topbartender werkte, en Janse de manager was. Ze kunnen lezen en schrijven met elkaar. Jureren allebei op internationaal niveau en wonnen diverse prijzen, zoals op de internationale beurs Tales of the Cocktail en een Entree Award voor Beste Nieuwe Cocktailbar. Hun gezamenlijke missie: gasten en personeel wegwijs maken in de wereld van de cocktails.

Cocktail Coca-Cola Signature Smokey

Klassiekers

“Het helpt als gasten snappen wat ze proeven”, vertelt Janse. “In ons land bestaat er nog niet echt een cocktailcultuur. Veel mensen willen meteen de meest ingewikkelde creatures maken, maar het is belangrijk om eerst de basis te kennen. Bij Flying Dutchmen Cocktails gaan we uit van de echte klassiekers, en het verhaal erachter. We willen laten zien hoe mooi die kunnen zijn. Met Coca-Cola heb je dan natuurlijk meteen een leuke klassieker te pakken. Daar ben ik zelf mee opgegroeid. Wie niet? Dus toen de signature mixers van Coca-Cola er kwamen, was ik meteen heel enthousiast. Ze zijn écht bedacht om mee te mixen, dus dat is een heel mooie, nieuwe ontwikkeling.” Posthumus vult aan: “Extra leuk is dat de signatures ontwikkeld zijn door vier internationale, toonaangevende bartenders die wij ook kennen. Ze bieden iets extra’s boven de standaard cocktails. Zelf werken wij veel met de Smokey-variant. Die is heel uitgesproken, wat super- interessant is voor het maken van unieke mixers voor onze gasten. Daarnaast zijn er nog de Woody- en de Spicy-varianten.”

Cocktail Royal Bliss Berry Sensation

Unieke smaken

Daarnaast werken Janse en Posthumus ook met de soda’s van Royal Bliss. Janse: “Dat zijn unieke smaken waar je interessante dingen mee kunt doen. Ze zijn creatief, maar binnen de lijn, dus sluiten goed aan bij ons concept. En ze matchen met verschillende, vooral witte, spirits.” Zelf bedacht Janse op basis van de Royal Bliss Berry Sensation afgelopen zomer de cocktail Wham-Pan Berry Green Pandan. Het bleek een gouden greep. “De Royal Bliss Berry Sensation heeft iets bessigs en iets complex, wat goed samengaat met Ketel 1 Jenever. Het is een doordrinker, zonder dat het saai wordt. Mensen kwamen er echt voor terug. Tijdens Perfect Serve Barshow Amsterdam op 15 en 16 november serveren we weer een leuke special in onze bar.”

Guestshift

En de samenwerking met Royal Bliss en Coca-Cola? Posthumus: “Die is super. We doen veel met ze. Zoals de Guestshift, een educatief event dat we samen met Coca-Cola organiseren. Dit keer halen we een toonaangevende bartender als Chris Grøtvedt uit Noorwegen naar ons land, om onze bar over te nemen en gasten te verrassen met zijn topcreaties van Royal Bliss en de Coca-Cola signature mixers. Overdag is er een seminar voor bartenders, en ’s avonds maakt hij drankjes voor het Nederlandse publiek. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Bekijk hier wat Coca-Cola voor jouw horecaonderneming kan betekenen

Artikel delen