Andrei Talapanescu: smaakmaker van de bar

Andrei Talapanescu: smaakmaker van de bar

Een perfecte balans van smaken. Daar draait het om bij een goede cocktail, weet Pulitzers Head Bartender Andrei Talapanescu. Maar voor een perfecte smaakbeleving moet een cocktail ook aansluiten bij de ‘zintuigen’ en stemming van de gast. London Essence vult dit mooi aan.

Foto’s: Ashkan Mortezapour

Andrei Talapanescu: Best Bartender

Waar een goede cocktail en drankkaart aan moet voldoen, weet Talapanescu als geen ander. De winnaar van de Entree Award voor Best Bartender is ruim vijf jaar Head Bartender van Pulitzer Amsterdam. “Een moderne, maar klassieke hotelbar”, typeert hij.

Talapanescu london essence

“We bieden hospitality van hoog niveau en zijn tegelijkertijd laagdrempelig.”
Talapanescu is bij Pulitzer verantwoordelijk voor het drankmenu van de drie horeca-outlets: de bar, het restaurant en de vernieuwde Pulitzergarden. Én voor het ‘cocktailconcept voor thuis’ dat ook na corona verder ontwikkeld wordt.

Andrei Talapanescu: uitgekiende balans

Bij alle cocktails en drinks die hij op de kaart zet, draait het om een uitgekiende balans van smaken en de juiste manier om die tot hun recht te laten komen. “We weten allemaal dat appel en kaneel goed samengaan, maar de kunst is om precies de juiste balans te vinden tussen die smaken en aanvullende ingrediënten”, zegt Talapanescu. Hij werkt uitsluitend met producten van hoge kwaliteit, die bijdragen aan die balans.

london essence bar

De tonics en soda’s van London Essence zijn voor hem welkome aanvullingen op het Pulitzer-drankassortiment. “De bijzondere essences, zoals in de White Peach & Jasmine Soda en de Pomelo & Pink Pepper Tonic, geven een cocktail vaak precies de extra smaak die ik zoek. In de cocktails die ik met London Essence maak, versterken de soda en tonic de basissmaken heel goed.”

Stap over op London Essence!

Bijzondere distillatietechniek

Dat London Essence de dranken ontwikkelt in samenwerking met bartenders zoals hij, maakt het merk voor hem uniek. “Ik ben ook onder de indruk van de distillatietechniek die ze gebruiken. Het extraheren van smaken van kruiden en botanicals was iets wat we als bartenders altijd zelf hebben gedaan. Nu doet London Essence dat voor ons. Op een hele mooie, smaakvolle manier. London Essence is ooit begonnen met het ontwikkelen van ‘essences’ voor parfumhuizen in Londen en die kennis wordt nu gebruikt voor het maken van de distillaten in hun dranken.”

Kiezen met je neus

Eind 2019 deed Talapanescu tijdens de London Cocktail Week waardevolle inspiratie op in The Essence House van London Essence. “Tijdens deze korte tour werden je zintuigen aangesproken en ontdekte je waar je voorkeuren lagen als het op geur en smaak aankwam. Aan het einde van de tour serveerde de bartender een cocktail die precies bij jou aansloot. Een geweldige ervaring.”

Een variant op deze ‘multi-sensory experience’ wil Talapanescu tijdens de Amsterdam Cocktail Week bij Pulitzer organiseren, in samenwerking met Pulitzers recepten London Essence. “Het idee is om gasten vijf verschillende ‘lavastones’ met specifieke geuren te laten ruiken, iets waar London Essence natuurlijk ook ervaring mee heeft, en op basis daarvan een cocktail voor te zetten waarin dat aroma terugkomt.”

Hij gelooft dat gasten een betere cocktailkeuze kunnen maken als ze meer zintuigen inzetten dan alleen hun ogen. “Of een cocktail bij je past, kun je niet alleen van een menu of foto aflezen. Wat je lekker vindt ruiken en smaken en in wat voor stemming je bent, zegt ook heel veel.”

Timo Janse van The Flying Dutchmen stapte over op London Essence

Jasmine Collins

Ingrediënten:
• 20 ml Ketel 1 Botanical Peach & Orange Blossom
• 20 ml Porter’s Tropical Old Tom
• 2,5 ml Muyu Jasmine
• 15 ml Verjus
• 15 ml Osmanthus
• 15 ml citroensap
• 50 ml London Essence White Peach & Jasmine Soda

Bereiding: Vul een tumbler-glas met ijsblokjes, schenk er alle ingrediënten in en roer voorzichtig door.

Pulitzer Spritz

Ingrediënten:
• 20 ml Aperol
• 20 ml Martini Fiero
• 30 ml rosé
• 1 ml orange flower water
• 1 ml pink pepper vinegar
• 70 ml London Essence Pomelo & Pink Pepper Tonic

Bereiding: Vul een wijnglas met ijsblokjes, schenk er alle ingrediënten in en roer voorzichtig door. Garneer met een schijfje sinaasappel.

Artikel delen