Flying Dutchmen kiest voor London Essence

Flying Dutchmen kiest voor London Essence


Bij cocktailbar Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam draait het om (neo)klassieke cocktails én de verhalen daarachter. Met weinig opsmuk en ingrediënten van de allerbeste kwaliteit. Daarom koos mede-eigenaar Timo Janse voor de mixers van London Essence. 

Foto’s: Pim Ras

 


Repo London Essence Flying Dutchman<br />
Foto ; Pim Ras

 

We must learn to walk, before we can run, before we can fly. Dat is het idee waarop topbartenders Timo Janse en Tess Posthumus Flying Dutchmen Cocktails baseerden. “Wij zagen jonge bartenders die bezig waren met distillatie en fermentatie, zonder dat hun gasten eigenlijk weten hoe een klassieke daiquiri smaakt”, zegt Janse. “Wij misten een hoeksteen, een vlaggenschip in de cocktailscene. Een bar waar gasten authentieke, bestaande cocktails én de verhalen erachter leren kennen.”

Minder opsmuk, meer smaak

 


Repo London Essence Flying Dutchman<br />
Foto ; Pim Ras

 

Dat vlaggenschip werd hun eigen bar, gevestigd in het Amsterdamse rijksmonument Odeon. Bij Flying Dutchmen Cocktails geen uitbundige signature cocktails, maar een menukaart vol (neo) klassieke cocktailrecepten, sommige al daterend uit 1800. “Het geeft ons de kans om hele mooie, oude recepten af te stoffen en die als vertrekpunt te nemen.”

Juist in die basis, zonder opsmuk, komen de smaken en de kwaliteit van de ingrediënten tot hun recht, gelooft Janse. “Ik hoor wel eens: het maakt niet uit wat voor wodka je gebruikt, je proeft dat toch niet in een mix. Zo denk ik er helemaal niet over. Zeker in de old fashioned cocktails verschuilen de smaken zich niet achter andere ingrediënten. Ze moeten gewoon fantastisch zijn.”

Snoepwinkel

Daarin zit de speelruimte voor de bartenders. “We hebben meer dan achthonderd flessen op onze hoge ‘back bar’”, vertelt Janse. “We creëren geen hele gekke dingen, maar hebben wel zestig soorten gin. En we kunnen klassieke cocktails maken met toegankelijke rum, maar ook met obscure, Japanse destillaten. We zijn eigenlijk een snoepwinkel voor volwassenen.”

Dat betekent zeker niet dat Janse alles aanschaft. “We gaan vol voor kwaliteit: van de limoen die geen seconde te vroeg geperst mag worden tot de beste tonic”, benadrukt hij. In die laatste categorie móeten de ondernemers wel keuzes maken. “De koelkast biedt weinig ruimte”, legt hij uit. “We kunnen niet met vijftien soorten tonic werken. Het moet één merk zijn en dat moet staan als een huis.”

Fan van London Essence

 


Repo London Essence Flying Dutchman<br />
Foto ; Pim Ras

 

Janse koos voor London Essence, dat vier tonics, twee soda’s en twee gingers heeft. “London Essence is continu bezig met toffe smaakinnovaties en luistert naar feedback van bartenders”, zegt hij.

“Ik ben fan van de White Peach & Jasmine Soda, maar heb ook de nog te introduceren nieuwe variant met ananas mogen proberen. Ook de nieuwe Pomelo & Pink Pepper-smaak is fantastisch, daar ben ik nu mijn creativiteit op aan het loslaten. Ik merk dat gasten kritischer worden op suikers en zoet en London Essence sluit aan op die tendens, met duidelijke, delicate tonen en aroma’s. Ze gebruiken traditionele destillatietechnieken om hun mixers te maken. Dat past bij ons.”

Kwaliteitspartner

 


Repo London Essence Flying Dutchman<br />
Foto ; Pim Ras

 

“London Essence richt zich meer op kwaliteit dan op volume”, vervolgt hij. “Van de prestigieuze lijst World’s 50 Best Bars kiest het grootste deel ook voor het merk. Toen we onze tweede cocktailbar, Dutch Courage, begonnen, was de keuze snel gemaakt.”

Die keuze bleek ook het afgelopen jaar een hele fijne. “London Essence begrijpt ondernemers”, vindt Janse. “Ze stonden in coronatijd als eerste klaar om te vragen: wat gaan we doen en hoe kunnen we helpen? Niet alleen voor ons, maar voor iedereen. Datvind ik heel bijzonder.”

 


London Essence

 

Roze Wolk
• 20 ml Everleaf
• 15 ml Æcorn Dry
• 1 barspoon azijn (ZUUR)
• 2 dashes Fee Cranberry bitters
• London Essence White Peach & Jasmine Soda
• ZUUR Mango & Cardamom (pickles van Flying Dutchmen Cocktails)

Stir and strain de eerste vier ingrediënten in een gekoelde champagneflute. Top op met London Essence White Peach & Jasmine Soda. Garneer met ZUUR Mango & Cardamom.

Sippy Salty Dog
• 40 ml premium gin
• 20 ml grapefruitsap
• 5 ml kirsch (Revolution Cherry)
• London Essence Pomelo & Pink Pepper Tonic
• Blend van grapefruit en zout

Doe ijsblokjes in een longdrinkglas. Schenk hier de gin op. Optoppen met London Essence Pomelo & Pink Pepper Tonic. Garnish met grapefruit, zout op de rand en de kirsch.


Artikel delen