Het Warenhuis: perfect melkschuim van Lattiz

Het Warenhuis: perfect melkschuim van Lattiz

De cappuccino’s (to go) van Het Warenhuis in Den Bosch zijn populair. Niet zo gek, zegt eigenaar Peter Merks: “Lattiz zorgt voor lekker lobbige melk. En onze huisgemaakte kokosmakroons voor de zoete bite.” Kijk voor foto's van Het Warenhuis onder dit bericht.

Foto's: Pim Ras

kerstboom het warenhuisHet Warenhuis

Wie Het Warenhuis binnenloopt, kan niet om de opvallende kerstboom heen: deze hangt vol met allerlei items met afbeeldingen van – hoe kan het ook anders – Bossche bollen. Van sokken tot onderbroeken en kerstballen. Dat we ons in Den Bosch bevinden, is bij deze duidelijk. We treffen er eigenaar Peter Merks. Hij opende met zijn vrouw in 1996 eet- en borrelcafé Jeronimus en wilde er graag nog een zaak bij om zo een bredere doelgroep te kunnen bedienen. De mogelijkheid deed zich voor toen het naastgelegen hoekpand vrijkwam.

Merks: “De familie Brenninkmeyer, oprichters van kledingwinkel C&A, liet het pand in 1932 bouwen. In 2018 verhuisde de winkel naar een andere locatie en zagen wij onze kans!”

Trekpleister van Den Bosch

Al vanaf de opening is Het Warenhuis een trekpleister voor winkelend publiek, toeristen en buurtbewoners. Merks: “Na de eerste lockdown mochten we ons terras uitbreiden. Het zat er continu vol. Eigenlijk draaiden we een prima zomer.” De aankondiging van de tweede lockdown was een domper, maar laat net als tijdens de eerste lockdown wél zien dat Merks een echte ondernemer is. “Ik wilde al heel lang de bezorgtak Waren(t)huis en een coffee to go-hoek optuigen, maar het kwam er nooit van. Door de horecasluiting moesten we wel.” Met succes: ook deze middag bezorgen koeriers van de lokale bezorgdienst Mr. Butler weer veel lunches bij thuiswerkers. En ook de koffies van de to go-corner vinden gretig aftrek.

Merks het warenhuis den boschMerks: “We promoten de to go-koffies met een opvallend bord buiten. Daarnaast willen mensen tegenwoordig graag met een koffiebeker door de stad lopen. Net als in New York.” En volgens de ondernemer ook redenen van het succes: “We laten onze eigen koffie branden bij Cook & Boon en voor de zoete bite krijgt iedereen bij een to go-bestelling een kokosmakroon. Deze bakken we vers af met het deeg van Madame Cocos.”

Cappuccino met karamelsiroop

Merks merkt dat vooral cappuccino’s en flat whites het goed doen, ook als de horeca gewoon open is. “En de vraag blijft maar toenemen. Van de cappuccino met karamelsiroop verkopen we nu wel zes keer zo veel als eerst.” Lange tijd schuimden Merks’ collega’s de melk handmatig op. Merks: “Maar hierdoor moesten gasten lang wachten. Vaak kwam de Bossche bol veel eerder dan de cappuccino. Zonde, want ik wil tevreden gasten én de omloopsnelheid moet op deze locatie gewoon hoog zijn.”

lattiz melkopschuimer cappuccino

Daar kwam verandering in toen Merks een Lattiz aanschafte, de slimme melkoplossing van zuivelbedrijf FrieslandCampina. “Met één druk op de knop maakt nu iedereen snel en goed melkschuim. Hierdoor is er tijd voor meer gastcontact én voor latte art. Bovendien is de kwaliteit van de melk goed – lobbig en stevig – én altijd hetzelfde, wie het ook maakt. Personeel is echt opgelucht.” Merks is zo enthousiast dat hij er inmiddels drie heeft staan (twee bij Het Warenhuis en één bij Jeronimus). Lattiz lanceerde onlangs de vernieuwde machine en ook daarover is Merks te spreken. “De machine werkt nu nóg beter. We zijn klaar om er weer tegenaan te gaan!”

De vernieuwde Lattiz-machine is nóg gebruiksvriendelijker (o.a. nieuw personaliseerbaar touchscreen), slimmer (o.a. automatische softwareupdates) en robuuster. Met Lattiz heeft de ondernemer maar één 4 liter pak nodig voor 140 cappuccino’s. Daarnaast reinigt de machine zichzelf voor een optimale hygiëne, hoeven de Lattiz-verpakkingen niet gekoeld te worden en is er door de precieze instelling geen melkverspilling.

Ben je ook geïnteresseerd in Lattiz©? Vraag dan een telefonisch gesprek aan voor meer informatie.

Artikel delen