Andrew Nicholls: ‘De competitie Best Bartender gaf mijn carrière een boost’

Bartender Andrew Nicholls

Andrew Nicholls: ‘De competitie Best Bartender gaf mijn carrière een boost’

Andrew Nicholls is een grote naam in cocktailland. Hij stond in de finale van meerdere internationale cocktailwedstrijden, adviseerde bekende bars wereldwijd en ontwikkelde een onlineprogramma waar meer dan 500.000 bartenders uit binnen- en buitenland aan deelnamen. Daarnaast is hij een van de juryleden van de jaarlijkse Entree-competitie Best Bartender, die dit keer op maandag 6 november in Amsterdam gehouden wordt en die hij zelf in 2007 won. Waarom raadt hij bartenders aan zich in te schrijven voor deze wedstrijd?

Tekst: Janneke Vermeulen
Foto: Ming Chao

Wat heeft de titel Best Bartender betekend voor je carrière?

“Veel, op meerdere vlakken. Destijds heeft het mijn bekendheid, populariteit en erkenning een enorme boost gegeven. Er kwam veel publiciteit bij kijken; ik stond ineens in de spotlights. Later in mijn carrière realiseerde ik me dat de wedstrijd een heel goede manier is om meer aandacht te vragen voor de ongelijkheid van bartenders."

'Het vak wordt zwaar ondergewaardeerd én onderbetaald'

Wat kenmerkt een goede bartender vandaag de dag?

“Een goede bartender is zoveel meer dan een ‘mixoloog’: hij of zij kan goed functioneren in een hectische en onvoorspelbare omgeving, is verantwoordelijk én gaat voorbij het voorspelbare. Voor dat laatste punt is creativiteit enorm belangrijk. Helaas zie ik nu te vaak dat trends van social media gereproduceerd worden. Veel bartenders kijken naar wat wereldberoemde bartenders zoals Alex Kratena en Ryan Chetiyawardana serveren en herhalen die succesformule, zonder echt te begrijpen waar ze mee bezig zijn. Ik ben vooral geïnteresseerd in de persoonlijke touch die bartenders geven aan hun drankjes. De échte signature cocktails dus, in plaats van kopieerwerk.”

Waar haal je zelf je inspiratie vandaan voor nieuwe cocktails?

“Dat verschilt heel sterk; van een boek of gedicht dat ik heb gelezen, tot een bepaald geluid of een bijzondere plek. Eén keer heb ik zelfs een cocktail gebaseerd op het karakter van een geode vriend. Ik wil altijd graag de kern van mijn inspiratiebron vertalen naar een mooie mix. Op die manier kun je een nieuw bijzonder moment creëren.”

*Tekst gaat verder onder de foto

Bartender_Andrew_Nicholls
Bartender Andrew Nicholls

Waarom moeten bartenders zich aanmelden voor de competitie Best Bartender 2023 op 6 november?

“De wedstrijd is voor bartenders een prachtige manier om je netwerk uit te bouwen. Bovendien is het een mooie kans om je knowhow over het vak, over hoe anderen het aanpakken én over jezelf te vergroten. Ik hoop dat deelnemers inzien dat zijzelf de enige belemmerende factor zijn om te groeien als bartender. Pas als je zelf creatieve en dappere keuzes durft te maken – ook al weet je niet zeker of ze gaan werken – kom je echt verder.”

Wat is de competitie Best Bartender?

Ieder jaar organiseert Entree Magazine de competitie Best Bartender. Dit jaar is de wedstrijddag op maandag 6 november in dé nieuwe hotspot van Amsterdam: LuminAir. Iedere bartender die in Nederland werkt kan zich hiervoor inschrijven. De top 3 wordt uitgenodigd voor de Entree Awards op 27 november in Theater Amsterdam, waar de winnaar bekend wordt gemaakt. Lees hier een Q&A en schrijf je in voor Best Bartender!
Artikel delen