António Roquette van Portugees wijnhuis Esporão: ‘Wie rustig aan doet, komt verder’

Delta Wines - Promo - Entree - Header

António Roquette van Portugees wijnhuis Esporão: ‘Wie rustig aan doet, komt verder’

Dat klinkt tegenstrijdig, maar toch is het waar. In Portugal, en in de regio Alentejo in het bijzonder, leven en werken ze al eeuwenlang in het tempo dat de natuur aangeeft. Precies zo wordt bij Esporão wijn en olijfolie gemaakt: slow forward. Het Haagse restaurant Tapisco werkt al jaren met Esporão. “De prijs-kwaliteit is fantastisch en de wijnen liepen meteen goed. Ze passen perfect bij onze keuken." Esporão-wijn en -olijfolie worden geïmporteerd door Delta Wines (DGS Wijn).

Foto's wijnbar Tapisco: Pim Ras

Herdade do Esporão startte in 1973 op de meest ideale plek die de oprichters konden vinden. Een landgoed in het zuidoosten van Portugal. Slechts een derde van het totale gebied bestaat uit wijngaard. Verder vind je er veel bos, olijvenbomen, moestuinen voor eigen gebruik en loopt er vee rond. Het is, na al die tijd, nog steeds een boerderij.

Delta Wines - Wijngaard

Betere kwaliteit, breder aanbod

Sinds de eerste oogst in 1985 groeide Esporão tot een toonaangevend wijnhuis. Want hoe groot Esporão inmiddels is, aan kwaliteit heeft het bedrijf nooit verloren. Die is met de jaren eigenlijk alleen maar beter geworden, terwijl het aanbod in de breedte groeide. Met knisperfrisse vinho verdes, biologisch wit en rood uit Alentejo, stoer rood uit de Douro en van alles daar tussenin.

Naast hun duurzame werkwijze, gestart in 2007, richt het wijnbedrijf zich ook steeds meer op gastronomie en toerisme. “Waar je ons ook bezoekt, de omgeving is prachtig. In de Douro, bij Quinta dos Murças, kun je bovendien op ons eigen domein slapen”, vertelt António Roquette, verantwoordelijk voor toerisme en de eigen restaurants.

Een (groene) Michelinster bij Herdade de Esporão onderschrijft het succes. Roquette heeft een uitstekende kijk op de gastronomische inzetbaarheid van Esporão’s wijnen. "Historisch gezien gaan onze wijnen heel goed samen met de Mediterrane keuken. Ze zijn altijd in balans en veelzijdig. Denk ook aan Italiaans, moderne keukens of Japans."

Tekst loopt door onder de foto én het kader

António Roquette - Delta Wines
António Roquette

Geproefd

 • WIT: Esporão reserva 2022 DOC Alentejo 

  Biologische wijn, van eigen wijngaarden, wijnstokken van 17 tot 27 jaar, blend van traditionele, lokale druivenrassen (antão vaz, arinto, roupeiro), 25% van de oogst zes maanden gerijpt in nieuw Frans en Amerikaans eiken.
  Proefnotitie: Lichtstrogeel. Hout, citrus, gedroogd gras, iets van foelie, droogbloemen, later wat zilte tonen. Zacht, romig en toch fris. Kruidig, drop, spanning. Lange afdronk met wat witte peper.
  Foodpairing: “Kan door zijn houtlagering ook stevige gerechten aan. Bij varken gaat dat heel goed, bijvoorbeeld ham met een beetje vet. Maar ook bij kaas, visstoof en risotto.”

inzet kader klein - Esporão Reserva Branco 2022

 • ROOD: Quinta dos Murças Reserva 2017 DOC Douro 

  Van oude wijngaarden (1980) met gemengde druivenrassen, handmatig geoogst, met de voet gestampt in granieten ‘lagares’. Fermentatie met inheemse gisten, antieke verticale pers, twaalf maanden gerijpt in gebruikt Frans eiken.
  Proefnotitie: robijnrood met iets oudering, teakhout, bramen en ander donker fruit, balsamico, drop, warme aarde en stenen, kruidig struikgewas. Verrassend pit, gebalanceerd, fijne structuur, nooit te zwaar, niet-zoete frambozensaus, een zwart pepertje, iets drop. Lengte.
  Foodpairing: “Gebraden of gestoofd rood vlees."

inzet kader klein - Quinta dos Murças Reserva 2017

Delta Wines - Tapisco

Wijnbar Tapisco in Den Haag

Het Haagse restaurant Tapisco werkt al jaren met Esporão. “De prijs-kwaliteit is fantastisch en de wijnen liepen meteen goed. Ze passen perfect bij onze keuken.” Gastheer en mede-eigenaar Shayan Sherafati heeft vanaf de start al zijn energie en liefde in de zaak gestoken. Tapisco begon vijf jaar geleden als Portugees-Spaanse wijnbar met bijpassende hapjes: tapas en petisco’s.

“We zijn daar in de loop der tijd steeds volwassener en beter in geworden. Vanaf de opening hadden we wel al direct een Bib Gourmand, en nog steeds.” Aan de focus op wijn is niets veranderd. “De wijnen van Esporão gaan bij ons per fles. En het mooie is, negen van de tien gasten vraagt om de wijnkaart. Daar komen ze voor en ze willen graag ondergedompeld worden in onze wereld.”

‘De wijnen passen perfect bij onze keuken’
Shayan bezocht dit voorjaar Herdade de Esporão. “Ik heb er heerlijk geluncht en een rondleiding door de wijngaard gekregen. Sindsdien voelen de wijnen anders voor mij. Ik heb het landgoed zelf ervaren en daardoor geloof je nog meer in wat ze maken en waar ze voor staan. Bovendien kan ik nu het verhaal precies vertellen zoals het is.”
Delta Wines - Tapisco 1 Delta Wines - Tapisco 2

Delta Wines

Esporão-wijn en -olijfolie worden geïmporteerd door Delta Wines (DGS Wijn) en is voor de horeca onder meer verkrijgbaar via Bidfood, Makro en Hanos. dgswijn.nl
Artikel delen