D’Artagnan: avontuurlijk bier van Neercanne

Tags: bier

D’Artagnan: avontuurlijk bier van Neercanne

Château Neercanne en Zuyd Craft introduceren een nieuw Bière du Brut: ‘D’Artagnan’. Een lokale samenwerking op hoof niveau. Bij de presentatie verzorgde chef de cuisine L’Auberge de Neercanne, Raymond Remmen, mooie combinaties van gerechten met andere bieren van Zuyd Craft. Daarna presenteerde Camille Oostwegel sr. in stijl het avontuurlijke bier dat met lokale ingrediënten en champagnegist is gebrouwen.


D’Artagnan
V.l.n.r. Bas Jacob (Zuyd Craft), Leo Smeijers (gastheer L’Auberge Neercanne), Pierre Haenen (general manager Château Neercanne), Raymond Remmen (chef de cuisine L’Auberge) en Rick Knops (Zuyd Craft)

Elegant en verrassend

Een bijzonder bier, met een goed verhaal. Een verhaal over smaak, over lokale ingrediënten en over historie. Het komt allemaal samen in Bière du Brut D’Artagnan. “Bier kan ook elegant en verrassend zijn, net zoals deze samenwerking tussen Zuyd Craft en Château Neercanne” zegt Bas Jacob, eigenaar en medeoprichter Zuyd Craft. Bière du Brut is een biertype dat nog niet op grote schaal wordt gebrouwen in Nederland. Het doet in smaak denken aan champagne, maar ook aan cider. De aanzet is zoet maar die zoetheid verdwijnt meteen. Een mooi droog bier, zeer geschikt als aperitief. De brouwer omschrijft het als volgt: “Dit sprankelende gouden 'Bière du Brut' heeft een complex aroma vol florale tonen, kruiden en zoete honing”.


De grot bij Neercanne, waar het bier wordt bewaard

Het bier ligt nu te rijpen in de grotten bij Chateau Neercanne en in 2025 zal het restaurant een diner organiseren waarbij alle vijf de jaargangen van D’Artagnan Bière du Brut geserveerd worden met een bijpassend menu.

Bierdiners

Maar wie culinair wil genieten, met bier als begeleider, hoeft zo lang niet te wachten. Op 8, 15 en 22 juli worden bierproeverijen georganiseerd en in l’Auberge de Neercanne is een bijpassend biermenu bij de gerechten te proeven. Dat gaat dan om de bieren van Craft Zuyd, Nova Blond, Mosa Hoppy Lager en Jura Tripel. Pierre Haenen, Directeur/Gastheer Château Neercanne zegt over de samenwerking: “Met Zuyd Craft starten we weer een mooie samenwerking met een lokale partner aan de Jeker. Een duurzaam en innovatief bedrijf dat past bij de ambities van Château Neercanne. Gasten van Château Neercanne zien de samenwerking met Zuyd Craft onder meer terug op de kaart bij Château Neercanne.”D’Artagnan

Terug naar D’Artagnan. De beroemde Musketier van de Franse Koninklijke Garde genaamd D'Artagnan was de inspiratiebron tot de samenwerking van de twee Zuid-Limburgse bedrijven. In 1673 was Château Neercanne hoogstwaarschijnlijk een Hospice voor de Franse Koninklijke Garde tijdens het Beleg van Maastricht. De bekendste musketier is volgens de legende D'Artagnan en hij sneuvelde bij de Tongerse poort. Op een steenworp afstand van de huidige locatie van Zuyd Craft. Het nieuwe bier ‘D’Artganan’ is een eerbetoon aan de bekendste musketier.

Pairing

Bij de introductie van D’Artagnan zorgde Raymond Remmen voor mooie gerechten met drie bieren van Zuyd Craft als begeleider. Een salade van kropsla, koolrabi met citrus en citroenmelisse met de Nova Blond. Bij een toast van zuurdesembrood met gekookte ham van Kuusj en mousselinesaus stond de Mosa Hoppy Lager. Bij de gestoofde schouder van ‘jeune boeuf’ met compote van mosterd en dragon werded Jura tripel geserveerd.


D’Artagnan
D’Artgnan Bière du Brut

Zuyd Craft


Zuyd Craft is een jonge ambachtelijke brouwerij in Maastricht. Zuyd Craft brouwt sinds 2015 experimentele bieren om te laten zien dat de Limburgse bierscene ook mooie ambachtelijke en experimentele bieren kent.
Vanaf 2021 slaat Zuyd Craft een nieuwe weg in. Het jaar staat volledig in het teken van smaken. “ We willen steeds meer bekend staan als een smaakmakend bedrijf, een flavour company. Daarom is er in 2021 ook de keuze gemaakt om brouwerij te vervangen door Craft, een begrip dat veel beter omschrijft waar het bedrijf voor staat: Ambachtelijke producten maken”, zegt oprichter Bas Jacob.

Château Neercanne

Aan de rand van Maastricht en op de grens met België ligt het enige terrassenkasteel van Nederland; Château Neercanne. In het 17e-eeuwse kasteel bevindt zich het gerenommeerde Restaurant Château Neercanne. In de voormalige stallen is l’Auberge de Neercanne (Bib Gourmand) gelegen. De locatie beschikt over diverse salons en mergelzalen voor feesten, recepties en vergaderingen (tot 500 personen). De fraaie baroktuinen, wijngaard en groentetuin zijn verdeeld over 4 niveaus en beschermd door UNESCO. Château Neercanne maakt sinds 1984 deel uit van het Limburgse familiebedrijf Oostwegel Collection en is lid van Relais & Châteaux.


Raymond remmen

Bas Jacob presenteert het bier aan Camille Oostwegel sr.

Proeven

Voor thuis is het bier vanaf 15 juli te koop via de website van Zuyd Craft. Na het plaatsen van een bestelling ontvangt men een voucher waarmee vanaf zaterdag 7 augustus op iedere eerste zaterdag van de maand tussen 11.00 uur en 12.00 uur het Champagnebier opgehaald kan worden bij Château Neercanne.

Artikel delen