Dutch Courage van Tess Posthumus & Timo Janse

Dutch Courage van Tess Posthumus & Timo Janse

Cocktailbar ‘Dutch Courage’ van Tess Posthumus en Timo Janse opent de deuren op Amsterdamse Zeedijk. In corona-tijd een bar beginnen? Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse doen het. Waar coronamaatregelen de verbouwing flink vertraagden, opent cocktailbar Dutch Courage vanaf 14 september officieel de deuren.

Ode aan Jenever en oud-Hollandse likeurenjenever dutch courage hollandse likeuren

De cocktailbar op de Amsterdamse Zeedijk 12 is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren en combineert 150 verschillende jenevers met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails. Primeur: in de Amsterdamse bar vind je ook de eerste kopstootjes-automatiek ter wereld.

Dutch Courage is dagelijks geopend vanaf 15.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur.

Dutch Courage en jenever hand in hand

Op 1 april ontvingen Tess Posthumus en Timo Janse de sleutels van hun nieuwe zaak in hartje Amsterdam. In een periode waar alle horeca gesloten was vanwege corona, was er helaas niet direct reden tot een vreugdedansje. Wat wel? “Je hebt een paar nachtmerries en zweetaanvallen, krijgt tips van je hele omgeving, en besluit er vervolgens volle bak voor te gaan”, aldus Timo Janse. En zo was de naam van de tweede cocktailbar van Posthumus en Janse ineens nog toepasselijker dan aanvankelijk bedacht.

De term Dutch Courage en jenever gaan namelijk hand in hand. Waar de Nederlandse en Engelse soldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog zij aan zij vochten, dronken de Engelsen zich, tijdens de strijd, geregeld moed in met Dutch Courage, oftewel een flinke slok jenever die ze kregen van de Nederlandse soldaten.

Jenever en cocktails

En het bleef niet bij de Engelsen alleen. Al honderden jaren speelt Nederlands gedistilleerd een grote rol op het wereldtoneel. Tess Posthumus: “Onze traditionele jenever werd breed verhandeld en over de hele wereld gedronken. En tijdens de Amerikaanse ‘gouden eeuw van de cocktail’ (1850-1920) was jenever naast brandy, whiskey en rum, één van de vier dranken die als basis in cocktails werd gebruikt. 25% van alle klassieke cocktails zijn op basis van jenever. Bij Dutch Courage laten we onze gasten opnieuw verliefd worden op deze traditionele drank en andere mooie distillaten, zoals Nederlandse gin, rum en oud-Hollandse likeuren. De Zeedijk, van oudsher een buurt waar de kruiden en specerijen het land binnenkwamen, is daarmee vanzelfsprekend de ideale locatie.”

Nederlandse gezelligheid

Cocktail bar Dutch Courage combineert 150 verschillende jenevers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails en is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren. Ook buitenlands gedistilleerd, met verhalen die terugleiden naar Nederland, zijn verkrijgbaar.

Timo Janse: “We willen een goede balans bieden tussen enerzijds een cocktailbar van hoog niveau en anderzijds de gezellige laagdrempelige sfeer van de bruine kroeg. We doen dus ook niet aan reserveringen. Naast een cocktail op basis van de Nederlandse geschiedenis, kan je hier ook terecht voor een jenever tasting flight of een kwalitatief kopstootje met lokale bieren.”

kopstootjes muur Dutch Courage

Eerste kopstootjes-automatiek ter wereld

Dat kopstootje, een glaasje jenever in combinatie met een biertje, is vanzelfsprekend aan de bar te bestellen bij de door Posthumus en Janse opgeleide bartenders. Daarnaast heeft Posthumus in Dutch Courage eindelijk een idee kunnen verwezenlijken waar ze al langer mee rondliep.

Gewoon uit de muur

Op Zeedijk 12 vind je de eerste gekoelde kopstootjes-automatiek ter wereld. Posthumus en Janse selecteerden hun drie favoriete combinaties en zo trek je de miniatuur kruikjes met jonge, oude of 100% moutwijn jenever én een koud flesje bier uit de muur. Dit past binnen de ideeën van Posthumus en Janse om cocktails en jenever toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Posthumus: “Het is natuurlijk gewoon superleuk om iets uit de muur te trekken. Nostalgisch voor de Nederlander en een speciale ervaring voor de toerist. En ook nog eens lekker corona-proof!”.

Artikel delen