Bartender Eva Stathaki van The Rumah: 'Alles draait om gastvrijheid'

Eva Stathaki header

Bartender Eva Stathaki van The Rumah: 'Alles draait om gastvrijheid'

Cocktailbar The Rumah in Rotterdam opent dit voorjaar een nieuwe hotspot: The Rumah Garage, waar ze workshops, masterclasses en rum tastings gaan geven. De kleurrijke Griekse bartender Eva Stathaki (24) vertelt over hun nieuwe hang out, de veelzijdigheid van rum en de cocktailtrends voor 2023.

Tekst en video: Roy Timmerman

Video-interview

The Rumah

“Ik ben nu zeven jaar in Nederland en werk zo’n anderhalf jaar bij The Rumah. Ik voel me hier echt op mijn plek. We zijn één hechte familie, iedereen is helemaal gek van zijn vak. We maken alle cocktailklassiekers op basis van rum – denk aan een bloody mary, espresso martini of negroni. Dat is ons bewijs: rum werkt met alles. Veel mensen denken dat rum alleen zoet en sterk is, maar er zijn zoveel smaken en profielen. Dat willen we laten zien in onze cocktails. Rum is cool en heel divers! We openen een nieuwe plek: The Rumah Garage. Dat wordt ons lab, waar we de preps gaan doen voor onze cocktails, maar waar we ook rum tastings, masterclasses en workshops gaan geven. Dat wordt superleuk.”

The Rumah

Eva Stathaki met haar collega's van The Rumah.

Zero waste

“Duurzaamheid is een van de belangrijkste trends en aandachtspunten voor 2023. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Je ziet dat steeds meer cocktailbars nu proberen om zero waste cocktails te maken. Dat is een goede ontwikkeling. De samenwerking tussen bar en keuken wordt daarin steeds belangrijker. Niet alleen qua foodpairing, maar je kan de waste van de keuken in de bar gebruiken en andersom. Dus het is ook nog duurzaam. Win-win!”

Alcoholvrije cocktails

“Gasten bestellen steeds vaker een alcoholvrije cocktail. Je kunt nu ook veel meer variëren. We krijgen ook bijna elke dag wel een nieuwe alcoholvrije spirit binnen. Toen ik begon als bartender, was een alcoholvrije cocktail in de meeste gevallen een sapje met limoen en siroop. Maar nu kan je zo veel dingen doen: je kunt heel complexe drankjes maken, met zo veel smaak! Dat vind ik interessant. Je kunt echt de smaak benaderen van een cocktail, zoals bijvoorbeeld een negroni.”

'Je kan op veel plekken een lekkere cocktail krijgen, maar wat zorgt ervoor dat gasten terugkomen? De gastvrijheid'

Skills voor bartenders

“De belangrijkste eigenschap voor een bartender is gastvrijheid. Je kan op veel plekken een lekkere cocktail krijgen, maar wat zorgt ervoor dat gasten terugkomen? De gastvrijheid. Je moet natuurlijk technische skills hebben, maar belangrijk is om de vibe van je gasten te herkennen. Je moet de sfeer proeven en aanvoelen. Verder moet je als bartender echt de smaak van je producten kennen. Wat voor product is het, waar komt het vandaan, wat voor smaak geeft het de cocktail. Je mag dan goed kunnen shaken, of cool zijn achter de bar, maar je moet vooral goed weten wat je doet.”

Eva Stathaki Eva Stathaki cocktail
Artikel delen