Raquel Mendonça van Feijoa, Amsterdam: ‘Gasten hunkeren naar beleving’

Bartender Raquel Mendonça

Raquel Mendonça van Feijoa, Amsterdam: ‘Gasten hunkeren naar beleving’

Bartender Raquel Mendonça (28) is geboren en getogen op São Miguel, een Portugees eiland van de Azoren. Sinds 2022 staat ze achter de bar bij Feijoa in Amsterdam, de plek waar ze zich meteen thuis voelde. “Door Feijoa kwam ik erachter dat bartending is wat ik wil doen met m’n leven.”

Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: Laci Photography, Nick Anthony

Wat maakt Feijoa voor jou uniek?

“Ik voel me hier thuis en wist gelijk dat ik hier wilde werken. Door Feijoa kwam ik erachter dat bartending is wat ik wil doen met m’n leven. Bij andere bars had ik dat niet. We zijn echt een bar waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen welkom is. Je bent hier welkom voor een praatje en een drankje. Het formele karakter wat om cocktails heen hangt, is hier niet te vinden. Er hangt altijd een positieve sfeer, er hoeft hier geen ijs gebroken te worden.”

'Wij kunnen ze uit hun comfortzone halen en nieuwe dingen laten beleven'

Hoe kwam je bij Feijoa terecht?

“In november 2022 verhuisde ik naar Amsterdam. De eerste maand werkte ik in de bar van het Hard Rock Hotel American, maar ik kwam in mijn vrije tijd veel bij Feijoa. Dit voelde gelijk als thuis, hier wilde ik werken. In december begon ik met mijn eerste proefshifts.”

Wat is er zo bijzonder aan bartending?

“Het geeft een kick om drankjes te maken voor mensen, om een moment te creëren. Je ontmoet mensen van over de hele wereld. Het is geweldig gasten te kunnen vragen waar ze zin in hebben, en daarmee een eigen creatie te verzinnen. Die vrijheid krijgen we bij Feijoa, daar staan we ook om bekend. Mensen weten steeds meer van cocktails, gasten kennen de klassiekers inmiddels goed. Dat maakt dat ze zich openstellen voor nieuwe smaken en nieuwe creaties. Wij kunnen ze uit hun comfortzone halen en nieuwe dingen laten beleven.”

*Tekst gaat verder onder de foto's en het kader.
Raquel-Mendonça-Bar-Feijoa-Amsterdam (1) Raquel-Mendonça-Bar-Feijoa-Amsterdam (2)

Opleiding en eerste stappen

Na haar studie Fine Arts en Hospitality & Tourism in Porto keerde ze in 2020 terug naar haar geboorte-eiland São Miguel. Daar gingen gastvrijheid en toerisme, ondanks de coronapandemie, gewoon door. In een hostel maakte ze haar eerste uren achter de bar. De eerste, echte stappen in het vak maakte ze in 2021 in de cocktailbar van een kasteelhotel in Limerick, Ierland.

“Het was conceptueel rond de thema’s Ierland en kasteel, op een manier die Amerikaanse toeristen leuk vinden. Niet helemaal mijn ding, maar ik heb hier wel veel geleerd. De eigenaar had een echte passie voor koffie en cocktails.”

Hoe kijk je naar de Nederlandse cocktailscene?

“Ik merk dat de industrie erg close is, er hangt een goede sfeer. Mensen zorgen voor elkaar en iedereen gunt elkaar iets. Je merkt wel dat de meeste bars hetzelfde doen. Niemand durft er echt uit te springen. We hebben niet echt bars die in concept totaal anders zijn. Er zijn in mijn ogen nu twee soorten bars in Amsterdam: de wat modernere, technische bars of de wat meer relaxte cocktailbars. Mensen hunkeren naar meer beleving, er is echt ruimte voor vernieuwing.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Ik volg op dit moment de Sloveense cocktail-contentmaker Kevin Kos, hij laat geweldige dingen zien. Persoonlijk heeft Stefan Sumual mij als eerste onder zijn hoede genomen in onze gezamenlijke tijd in Feijoa. Hij was een goede mentor die mij heeft gepusht beter te worden, vragen te stellen en te leren van situaties in de bar. Ook probeer ik veel te lezen en te leren uit boeken zoals Liquid Intelligence van Dave Arnold en The Art & Science of Foodpairing van Johan Langenbick en Peter Coucquyt.”

'Mensen hunkeren naar meer beleving, er is echt ruimte voor vernieuwing'

Wat zijn je passies buiten bartending?

“Ik denk dat ik een creatieve geest ben. Ik houd van het maken van kunst, van schilderen. Ik zat in São Miguel in een muziekbandje en speel nog steeds gitaar. En ik heb net de nieuwe muurdecoratie voor Feijoa gedaan.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Raquel-Mendonça-Bar-Feijoa-Amsterdam (7)

Wat is je signature cocktail?

De Out-of-the-box, een cocktail van Feijoa’s kaart.

Ingrediënten:

  • 45 ml Ketel One Vodka
  • 35 ml huisgemaakte appel en dille-cordial
  • 15 ml Caipi Ginger Top met huisgemaakt gemberschuim

Bereiding:

Schenk de ingrediënten in een shaker met ijs en rol de cocktail tussen twee shakers heen en weer. Schenk in een rocksglas gevuld met ijs. Spuit hierop de huisgemaakte foam van verse gember, gemberlikeur, limoensap en agavesiroop, uit een slagroomspuit. Garneer met appelpoeder over de schuimlaag.

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Raquel-Mendonça-Bar-Feijoa-Amsterdam (3) Raquel-Mendonça-Bar-Feijoa-Amsterdam (4)

 

Hoe zie jij je toekomst?

“Ik blijf nog wel twee of drie jaar bij Feijoa. Daarna zou ik best een bar willen openen met een partner, en wie weet in een andere stad.”

Artikel delen