Batched cocktails van Springbay: 'De cocktailmarges lopen op tot 500%'

Batched cocktails van Springbay: 'De cocktailmarges lopen op tot 500%'

Al twintig jaar pionieren Jorgos Stein en Ian Bartos van Springbay met hun zelf ontwikkelde batched cocktails. Authentieke cocktails, gecreëerd door bartenders. Elke barmedewerker kan nu in een handomdraai heerlijke cocktails serveren. “We ontzorgen de horecaondernemer met de cocktail fountain van Springbay: je hebt altijd dezelfde kwaliteit op ieder gewenst moment van de dag.”

Jorgos Stein richtte twintig jaar geleden samen met Ian Bartos het bedrijf Barsupport op, waaruit Springbay Cocktails werd geboren. “Onze cocktails en de cocktail fountain zijn ontstaan uit de ervaring en kennis van vader op zoon, bartenderwedstrijden en veel praktijkervaring”, zegt Jorgos. “De mise-en-place, het maken van cordials en het batchen van cocktails om de constante kwaliteit en snelheid te bewaken, de talloze events, promoties en de opleiding van onze bartenders. We hebben alles gedaan, tot cocktails voor koningin Máxima aan toe.” Ze waren hun tijd ver vooruit, blikt Jorgos terug. “We liepen zover voor, niemand begreep ons. Maar wij zagen vanuit onze ervaring als bartenders – Ian behoorde destijds tot de top van de wereld - wél de potentie: we waren ervan overtuigd dat cocktails in Nederland mainstream zouden worden. Met veel uitdagingen voor ondernemers om het juiste barpersoneel hiervoor te vinden. Nederland had toen nog weinig expertise op het gebied van cocktails en bartending.”


Pioniers

Inmiddels zijn de batched cocktails niet meer weg te denken uit de horeca en populairder dan ooit. De pioniers van het eerste uur gebruiken hun expertise als bartenders om front-running te blijven. Ze ontwikkelen de authentieke cocktails zelf en blijven innoveren én anticiperen op de trends. “We begonnen in 2006 met het batchen van verse cocktails, met onder meer de mojito op festivals. In 2011 hadden we de eerste cocktails op de tap.” Ze ontwikkelden en lanceerden de unieke Springbay Cocktail Fountain waarmee ondernemers zes populaire cocktails in een handomdraai kunnen serveren aan de gasten. “We wilden geen cocktailmachine maken, maar een fountain waarbij je voor het maken van de cocktail ook een stukje craft, ambacht nodig hebt.”

‘De cocktailmarges zijn hoog voor ondernemers, vanaf 400 of 500%. En de tijdwinst loopt zelfs op tot 600%’

Tijdwinst

De voordelen van de fountain voor de horeca zijn legio, volgens Jorgos. De cocktailmarges zijn hoog voor ondernemers, vanaf 400 of 500%. En de tijdwinst loopt zelfs op tot 600%. Ga maar na, zegt hij: “Normaal zijn ze zo’n drie minuten bezig met een cocktail, nu tien tot vijftien seconden. De snelheid van uitserveren gaat fors omhoog en haalt de knelpunten weg bij de bar. We bouwen op de bestaande infrastructuur van de horeca en ondersteunen de ondernemers om direct te kunnen starten.” Daar komt bij dat elke barmedewerker nu in een handomdraai een heerlijke cocktail kan serveren. “Je hebt met de cocktails van Springbay altijd dezelfde kwaliteit. Als ondernemer krijg je dus meer grip op het proces. Ik noem het dan ook niet automatiseren, maar organiseren van je ambacht.”

*Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

batched cocktails batched cocktails

 

Zes hardlopers

Springbay levert zowel batched cocktails als cocktail cordials. “Voor horecabedrijven met hoog volume installeren we een Cocktail Fountain in de bar”, zegt Jorgos. “Het vult elkaar aan. De ondernemer kan beginnen met een fles en als de vraag groot is doorgroeien met de fountain. De fountain heeft zes cocktails op de tap – allemaal hardlopers. We serveren de mojito, pornstar martini, espresso martini, whisky sour, royal ice tea en Ketel 1 hard lemonade.” Uniek is dat Springbay een zevende kraan heeft met seltzer. “Deze geeft de mogelijkheid om mocktails te mixen met onze Springbay batched mocktail cordial, waardoor ondernemers een volledige range kunnen aanbieden, geschikt voor ieder gewenst moment van de dag.”

SUPPORT EN EDUCATIE

Jorgos (zie afbeelding hierboven): “Tijdens Gastvrij Rotterdam (19-20-21 september) presenteren we onze Bartender Level en Drink Strategy. We vragen ondernemers: welk niveau personeel heb je en welke strategie wil je voeren? De fountain is het basisniveau (Level) voor cocktails en mocktails, maar je kunt ook doorgroeien: wij supporten de ondernemer hierbij met educatiemateriaal om een hoger cocktailniveau te bereiken in bereiding en mixology. Je leert over diverse  cocktailfamilies en verschillende bartendertechnieken. En je kunt je onderscheiden met seltzers. Zo kan je het niveau van je bartenders upgraden en de cocktailkaart uitbreiden naar je eigen identiteit.”

Artikel delen