Bierbrouwer Jopen verrast met drie whisky’s

Jopen Whisky
Tags: whisky

Bierbrouwer Jopen verrast met drie whisky’s

Craftbier brouwer Jopen uit Haarlem heeft onlangs drie verschillende varianten whisky geïntroduceerd. Opmerkelijk, omdat Jopen tot nu toe de spirits onder het merk Gospel Spirits op de markt bracht. Oprichter Michel Ordeman: “We hebben met ons bier al een flinke fanbase opgebouwd. Gospel Spirits is niet echt bekend en daarom wilden we de drie whisky’s onder het merk Jopen op de markt brengen.”

Een whisky maken was een langgekoesterde wens van Ordeman, die zich eerder met het merk Gospel Spirits al richtte op gin en jenever. Het is voor het eerst dat een craftbrouwer in Nederland drie verschillende whisky’s tegelijk op de markt brengt. Dat gebeurt onder de naam Jopen Distilling Co. De whisky wordt gemaakt in de productiebrouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Er is een Single Malt versie van gerst, een Rye Whisky van 100% rogge en een Peated Whisky waarbij turfgerookte mout is gebruikt. In totaal hebben de whisky’s vijf jaar rijping op vat gehad. Dat zorgt voor een diepere en rijkere smaakbeleving.

“Spannend”

Maar waarom zou je als bierbrouwer ook whisky gaan maken? “Whisky maken als bierbrouwer is eigenlijk heel logisch”, zegt Ordeman. “Het basisproduct is voor allebei hetzelfde; een graanbeslag.” Ordeman organiseerde een proeverij en was uiteraard benieuwd naar de reacties. “Na 29 jaar bier zijn de reacties op nieuwe bieren voor mij wel voorspelbaar, maar dit is nieuw.” De reacties waren positief. Zo hoorde Ordeman dat het een mooi product is, waarvoor Jopen zich niet hoeft te schamen. Voor een perfectionist als Ordeman is dat een aanmoediging om de whisky verder te verbeteren, want de opmerking dat Jopen zich niet hoeft te schamen voor deze drie whisky’s, zegt impliciet dat het nog beter kan. Ordeman schrikt daar niet van. “We gaan het nog beter doen, maar deze drie zijn in ieder geval positief ontvangen.”

Op de vraag of Jopen zich heeft laten inspireren door iconische whisky’s, antwoordt Ordeman ontkennend. “Bij onze bieren doen we dat ook niet. We willen iets moois maken en een fanbase creëren. De focus blijft voornamelijk gericht op bier, maar dit gaan we erbij doen.”

Volgende stap

Het is voor de bierbrouwer, die van jongs af aan al geïnteresseerd was in destillaten, de volgende stap, na het maken van bier, gin en jenever. “Het duurt nou eenmaal langer; het destillaat is al in 2018 gemaakt”, legt Ordeman uit. “Dat moet minimaal drie jaar rijpen om whisky te mogen heten. Wij hebben langer de tijd genomen, namelijk in totaal vijf jaar. We hebben regelmatig geproefd en nu was het moment eindelijk daar.”

Variatie

Ook de keuze om direct drie variaties te maken was een logische. “We staan als Jopen voor variatie en verrassing”, aldus Michel. “Bierdrinkers houden van die smaakvariatie en nu bieden we hetzelfde voor de whiskydrinker.”

Jopen Whisky verschijnt in flessen van 50 centiliter. De flessen zijn voorzien van een uniek, in het oog springend label met glanzende details. Via de reguliere distributie levert Jopen de whisky ook aan de horeca.

Artikel delen