Bierhotspot De Poshoorn: 'Maastrichtse zaak met rijke historie'

De Posthoorn Maastricht
Tags: bier

Bierhotspot De Poshoorn: 'Maastrichtse zaak met rijke historie'

In het centrum van Maastricht bevindt zich De Poshoorn, een echte bierhotspot. Eigenaar is Yves Mullenders die de zaak in 2017 overnam. De Poshoorn bleef grotendeels hetzelfde, maar dan wel met een moderne inslag én een nog groter bieraanbod.  "We hebben nu zo’n honderd bieren, waarvan achttien op tap."

Wat maakt De Poshoorn uniek als bierhotspot in Maastricht?

“Onze locatie is bijzonder. Wyck ligt tegen het centrum aan en heeft een eigen karakter met een mix van locals, studenten en toeristen. We zijn echt een Maastrichtse zaak met een rijke geschiedenis en een heel rijk bierassortiment. Het bieraanbod was vanouds al goed, maar toen ik De Poshoorn zeven jaar geleden overnam heb ik besloten het verder uit te breiden en niet alleen mainstream bieren op de kaart te zetten. We hebben nu zo’n honderd bieren, waarvan achttien op tap. Ons prachtige nieuwe terras, waar je kunt genieten van bierproefplankjes, draagt ook bij aan het unieke karakter.”

Hoe selecteer je de bieren? Is er aandacht voor Maastrichts bier?

"Twee medewerkers hebben inmiddels een StiBON 1 diploma, van wie er een niveau 2 gaat doen. Zij hebben veel bierkennis en zorgen voor het bierige karakter van De Poshoorn. Ik geef ze de vrijheid om zelf bieren te selecteren en in te kopen. We hebben nu een ‘schatkist’ (foto hieronder), een koeling met 20 tot 25 bijzondere bieren, waarvan sommige voor vijftien euro op de kaart staan. Bij de bar hangen twee schermen met ons Untappd-menu.

We werken samen met Stadsbrouwerij Maastricht. Ik heb zelf met ze meegedacht over hun Mergelbier. Ook de bieren van Zuyd Craft staan bij ons op de kaart. Zelf dronk ik toen ik hier vroeger als student werkte Duchesse de Bourgogne en mooie Kriek. Pas tijdens corona heb ik mijn eerste Chouffe gedronken en sindsdien drink ik meer gangbare speciaalbieren.”

*De tekst gaat verder onder de foto. 

Bierkoeling-de-Poshoorn-Maastricht
Bierkoeling met bijzondere bieren De Poshoorn Maastricht

Welke biertrends zie je en hoe speelt De Poshoorn hierop in?

“Ik zie steeds meer verdieping in craftbier, maar ook een groei van alcoholvrije bieren. Van die laatste categorie hebben we er twaalf op de kaart en zeker niet alleen mainstream bieren.”

Hoe zou je jullie sfeer en de gasten omschrijven?

“We hebben de zaak verbouwd, maar de authentieke sfeer is gebleven. We zijn nog altijd een bruin café, maar dan de moderne versie, met sinds kort een prachtig nieuw terras. Zoals gezegd hebben we een heel diverse doelgroep.”

Wat zijn je plannen op het gebied van bierbeleving? Is er aandacht voor bier en eten?

“We hebben Biramisu, maar ook Luikse ballen met Brand Oud Bruin en verder Beers & Bites. We willen met onze keuken steeds meer bier ondersteunende gerechten serveren. Onze vrouwelijke Spaanse chef maakt bijvoorbeeld fantastische albongidas waar veel bieren goed bij passen. Op onze menukaart komen biersuggesties bij de gerechten en we gaan ook meer koken met bier. Eigen brood en zelf een huisbier brouwen bij Brand, staat ook nog op mijn wensenlijst. Steeds meer bierbeleving dus, maar De Poshoorn is er voor iedereen."
Artikel delen