Leroy Soumokil deelt zijn cocktails in boek

Leroy Soumokil deelt zijn cocktails in boek

De coronapandemie betekent voor ondernemers in de horeca niet alleen kommer en kwel. Het haalt ook het beste in de creativiteit naar boven. Cocktailkoning Leroy Soumokil, van Bar Mokum in Amsterdam, deelt voor het eerst zijn geheimen in een cocktailboek. Net als de bar zelf wil Soumokil met het boek ook een ode brengen aan de hoofdstad, haar burgers en haar buitenlui. Om die reden heeft de bekroonde bartender voor een Engelstalige uitgave gekozen.

Dutch World Class Bartender of the Year

Normaal gesproken shaket en ‘stirrt’ Soumokil zijn creaties in cocktailbar Bar Mokum vlak bij het Marie Heinekenplein in de hoofdstad. Sinds de tweede coronagolf heeft ook hij de deuren moeten sluiten. Maar bij de pakken neerzitten, is er voor de Dutch World Class Bartender of the Year 2014 niet bij.

Soumokil: “Bar Mokum is een bruine kroeg waar je cocktails kunt drinken en naar hip-hop luistert… op zichzelf al een heel spannende mix. Mixen gaat voor mij over het heel precies samenstellen van drank en ingrediënten. Jammer genoeg moet je voor goede cocktails vaak naar upscale, formele bars. Ik hou juist van dat Amsterdamse: gezelligheid, een grap en een grol, iedereen is welkom. Dat vind je dan ook bij Bar Mokum.”

boek cocktails bartender Bar MokumGrootste geheim cocktails

In het cocktailboek staan recepten voor 35 cocktails met een beschrijving van de stijl, het aroma en de smaak. Daarnaast is te lezen welke glazen en garneringen erbij passen. Bijzonder is dat de bartender z’n grootste geheim prijsgeeft: zijn receptuur voor huisgemaakte siropen en infusies.

“Daarmee kan je bij het maken van cocktails echt shinen. Je hebt er zóveel invloed mee op smaak, geur en karakter. Vergelijk het met hoe botanicals zo populair zijn geworden bij gintonics. Met een basisrecept kan je een totaal andere richting uitgaan. Op zo een manier dat je er echt je eigen handtekening mee zet. En als je al van koken of shaken houdt, is het natuurlijk ook gewoon leuk om iets nieuws en trendsettends te leren.”

Gladjakker, Graftak, Habbelebabs, Juffrouw Wijdmond

Voor het boek legde fotograaf Ali Mousavi de drankjes en garneringen prachtig vast. Soumokil: “Het is voor mij echt zo’n koffietafelboek geworden. Je hoeft er niet per se mee aan het werk. Hoe lekker is het om er in het weekend ’s ochtends doorheen te bladeren. Kopje koffie erbij, muziekje erbij… heerlijk!”

Opvallend zijn de namen die de cocktails hebben meegekregen. Van Habbelebabs tot Gladjakker en van Juffrouw Wijdmond tot Gleuvenrijder. Een tikkie dubbelzinnig – dus op en top Mokums. Soumokil: “Je moet er een beetje van houden. Maar voor mij is het toch ook meer dan alleen maar lollig bedoeld. Amsterdam is een bijzondere plek op deze aardkloot. En de mensen die er rondlopen nog wel het meest. Bar Mokum is een karakteristieke, beetje gekke combi van bruin café, met hiphop en heerlijke cocktails. En dan nog het publiek dat hier over de vloer komt. Dat sfeertje, die mensen, dat alles bij elkaar wil ik met dit boek in het zonnetje zetten.”

Artikel delen