Schotse whisky The Broody Hen naar Nederland

Tags: whisky

Schotse whisky The Broody Hen naar Nederland

Anker Amsterdam Spirits introduceert de Schotse whisky The Broody Hen in Nederland. In juni 2022 lanceerde het nieuwe whiskymerk twee soorten whisky’s in Groot-Brittannië en die zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar. Het assortiment bestaat uit een 10 jaar oude single malt en een verfijnde blended whisky. 

The Broody Hen

The Broody Hen kent z'n oorsprong in de Schotse Hooglanden. De tien jaar oude single malt kenmerkt zich door de rijping op drie verschillende vaten door een diepgouden kleur, met een zachte neus en geuren van vanilletoffee en appeltaart. De single malt is zacht in de mond en zoet, met een kruidige en ietwat rokerige afdronk.

Ook de blended whisky heeft een toegankelijk karakter. Met geuren van honing, butter scotch en bloemige citrus. Eenmaal in de mond komen karamel, vanille en manukahoning naar boven, terwijl de afdronk wat meer pit heeft. De whisky’s komen puur het beste tot hun recht.

Het ontstaan

Het whiskymerk ontstond nadat oprichters Matt Gammell en Marcus Pickering bij Summerhall Distillery, een bekende Schotse ginproducent, naar binnen liepen voor rijpingsvaten voor hun gin. De producent had vijf vaten met whisky staan en hierop besloten de twee de vaten te gaan gebruiken voor de productie van hun nieuwe whisky.

De naam The Broody Hen heeft een bijzondere oorsprong en gaat terug naar de zeventiende eeuw in Schotland. Door de hoge belastingen op sterke drank ontstond er destijds een levendige handel in illegaal gestookte alcohol, waaronder whisky. Om de fiscus te ontlopen wrongen deze distilleerders zich in allerlei bochten om hun kostbare producten toch te kunnen vervoeren. Vaten whisky werden meegesmokkeld in begrafeniskoetsen en flessen werden verstopt in de nesten van broedende hennen. Zo vonden deze hidden spirits toch nog hun weg naar het volk en de vele pubs en inns van Groot-Brittannië. Het inspireerde Gammell en Pickering vier eeuwen later om hun whisky de naam The Broody Hen te geven.

Cocktail

De blended whisky is ook geschikt voor cocktails. Mix de whisky bijvoorbeeld met citroensap en een klein beetje marmelade. Zie hieronder het recept.

Broody-Hen-Scotch-Whisky-10-min
Cocktail the crack of dawn

Recept cocktail The crack of dawn

Ingrediënten:

- 50 ml The Broody Hen 
- 25 ml verse citroensap 
- 1 tl marmelade 
- Sodawater 
- IJs

Bereiding:

Doe The Broody Hen whisky, citroensap en marmelade in een shaker. Voeg wat ijs toe en shake ongeveer 15 seconden. Strain in een highball-glas en top af met sodawater. 

 

Artikel delen