Nederland heeft een brouwacademie!

Tags: bier wijn

Nederland heeft een brouwacademie!

Vanaf dit najaar kunnen bierbrouwers in Nederland terecht voor bierbrouwmodules op HBO- en WO-niveau, dankzij de nieuwe Enjoying Beer Academy van de bekende bierexpert en inmiddels ook brouwtechnoloog Fiona de Lange.

Fiona is de enige in Nederland met  vier biertitels: zytholoog, biersommelier, cicerone en brouwtechnoloog. De nieuwe opleiding richt zich op de professionele brouwwereld: de brouwsector met geschoolde brouwers en brouwers die een brouwerij zijn begonnen zonder een brouwopleiding te hebben gevolgd, maar die inmiddels wel commercieel brouwen.

Primeur voor Nederland

In omringende landen zoals in België en Duitsland bestaan er al langere tijd brouwopleidingen van naam en faam. In Nederland waar inmiddels circa 350 bierbrouwers eigen brouwketels hebben, was het tot vandaag niet mogelijk om op hoger niveau (HBO/WO) brouweducatie te volgen. Volgens De Lange is daar behoefte aan. Er is al wel een brouwopoleiding op MBO-4 niveau, waarvan afgelopen jaar de eerste afgestudeerden hun diploma kregen. Die opleiding is geïnitieerd door StiBON en Lentiz.

Kwaliteit noodzaak

De Lange introduceert nu de Enjoying Beer Academy. De Lange: “Om te voorkomen dat Nederland als brouwland achterop gaat lopen op het gebied van kwaliteit, moest er iets gebeuren. Ik sprak de laatste maanden veel brouwers die aangaven dat er steeds op kwaliteit wordt gehamerd maar dat een fatsoenlijke brouwacademy gek genoeg in Nederland ontbreekt. Ook voor de Nederlandse hobbybrouwer, een grote motor achter de groei van brouwerijen in Nederland is er nu een eendaagse brouwdag te volgen. Samen met Brew Monkey en bierbrouwwinkel.nl van eigenaar Sander de Jong en Brouwerij Van de Oirsprong in Oirschot is een dagvullend programma ontwikkeld.”

Opleidingsprogramma

Enjoying Beer Academy van Fiona de Lange biedt om te beginnen educatieprogramma’s op het gebied van off-flavours, smaakafwijkingen in bier en de basis brouwprincipes van 12 veel gebrouwen bierstijlen. In het najaar zullen in samenwerking met één en mogelijk zelfs meerdere HBO- en universiteiten basis brouw- en masterprogramma’s voor bierbrouwers worden aangeboden. De namen van deze opleidingen kan DeLange nu nog niet bekend maken. Meer informatie over het opleidingsaanbod is te vinden op www.enjoying-beer.com

 

Update: [zondag 9 februari]

Inmiddels is er op Facebook een flinke discussie losgebarsten over deze nieuwe opleiding, met name over het HBO-niveau. Volgens sommigen voldoet de MBO leiding voor Nederland. Ook is er vraag wat er dan specifiek HBO-niveau is aan de nieuwe opleidingen. Daarover zal later meer bekend worden.

Artikel delen