Brouwer Aart van Bergen: 'Gezonde marge grootste uitdaging'

Brouwer Aart van Bergen
Tags: bier

Brouwer Aart van Bergen: 'Gezonde marge grootste uitdaging'

Brouwer Aart van Bergen van Walhalla Brouwerij & Proeflokaal in Amsterdam-Noord, ziet door prijsstijgingen zijn marges onder druk staan. "Onze inkoopkosten zijn hoog, maar we gaan nooit inboeten op kwaliteit."

Tekst: Gerard Molenaar

In Amsterdam-Noord brouwt Walhalla geliefde bieren met als paradepaard de LOKI IPA. De brouwerij zit aan de grenzen van de capaciteit en maakt sinds een aantal jaren een bescheiden winst. Helaas is die door de forse prijsstijgingen helemaal verdwenen. Van Bergen:

Gestegen kosten

Hij somt zijn kostenstijgingen op: de blikken waarin het bier wordt verpakt werden 13% duurder, de huur ging met 9% omhoog, de mout met 25%. Alleen de prijs van hop bleef redelijk op niveau. “Uiteraard waren ook de energiekosten hoger. Onze bierprijzen stijgen 4% per jaar en in 2022 hebben we nog een tussentijdse verhoging van 4% moeten doorvoeren. Dat betekent dat we 8% meer kunnen rekenen terwijl de kosten ergens tussen de 12% en 20% zijn gestegen. Qua productie zitten we aan onze capaciteit dus we kunnen niet compenseren door meer bier te verkopen. Alles is gewoon uitverkocht."

'We moeten prijsstijgingen blijven doorvoeren'

Optimistisch

Dat laatste is dus goed nieuws en Van Bergen ziet ook dat de prijsstijgingen nu lijken te stoppen. "Maar over het geheel blijven ze hoog. We zijn niet goedkoop, maar inboeten op kwaliteit, door goedkopere grondstoffen te gebruiken is voor mij uitgesloten. Ik ben wel optimistisch. Onze bieren worden steeds beter en we hebben leuke klanten. Bovendien hebben we lokaal heel leuke samenwerkingen en bij onze horecaklanten gaat het goed, voor zover ik dat zie. Ik zie ook geen verschuiving naar andere bieren binnen ons portfolio. En we zijn gewend dat grote partijen in de horeca concurreren met kortingen & exclusiviteit. Wij daar als kleine brouwerij niet in mee gaan.”

Zorg

Uiteraard heeft Van Bergen wel zorgen. "Ik houd het nieuws rond inflatie goed in de gaten. Onze uitdaging is echt om een weer een goede marge te gaan maken, dus we moeten prijsstijgingen blijven doorvoeren. Ook de verpakkingskosten vragen aandacht. De invoering van statiegeld heeft veel tijd en inspanning gekost en sommige zaken willen geen bier in blik meer, in verband met statiegeld. Er zijn dus genoeg uitdagingen, maar over de hele linie gaat het goed met Walhalla.”

Artikel delen