“Brouwkameraoden” met een culinair hart

Kameraod Brouwers
Tags: bier

“Brouwkameraoden” met een culinair hart

Kameraod Brouwers is een jonge brouwerij, maar heeft wel een lange thuisbrouwgeschiedenis. Hobbybrouwer Joep Verbruggen wist de vonk over te brengen op zoon Jeroen en zo werden ze brouwkameraden of, in het Limburgs “Kameraoden”. Toen de historische kasteelboerderij naast de ruïnes van het plaatselijke kasteel in Horst een horecabestemming kreeg, werd Kameraod Brouwers in de gelegenheid gesteld een deel van de ruime zolder te huren voor het installeren van een brouwinstallatie.

Hiermee is volgens brouwer en biersommelier Jeroen Verbruggen het zaadje voor verbinding en een mooie samenwerking geplant. Kameraod Brouwers nam het initiatief voor de tweedaagse Culinaire Bierbeleving die de brouwers samen met Graaf ter Horst regelmatig organiseren.

Kameraod culinaire bierbeleving

De culinaire bierbeleving bij restaurant Graaf ter Horst

Vader en zoon

“Ik ben parttime in loondienst als ambulancemedewerker en parttime brouwer. Mijn vader is met pensioen dus we kunnen veel tijd in de brouwerij steken. Het is geweldig dat ik dit samen met mijn vader kan doen”, zegt Verbruggen (37). “Onze brouwerij bevindt zich binnen de muren van Graaf ter Horst op de eerste verdieping en is vanuit het restaurant goed zichtbaar. De specials en experimentele bieren worden er gebrouwen.”

De meer commerciële bieren van Kameraod Brouwers, brouwen Verbruggen en zijn vader bij andere brouwerijen in de regio, in Venlo of Weert. Het kernassortiment bestaat uit de meer klassieke stijlen, zoals witbier, blond, dubbel, IPA, Amber Ale, triple en stout. Dit wordt, aangevuld met specials, zoals onder meer een black barley wine, een baltic porter, een white IPA en een Russian Imperial Stout.

Verbinding

Verbruggen: “Onze drijfveren zijn verbinding, kameraodschap, passie en vakmanschap. Dit zijn de ingrediënten van het recept voor hele mooie dingen. Dit zie je onder andere terug in de verbinding tussen vader en zoon, bierliefhebbers, collega`s, de keuken en bediening van Graaf ter Horst en de ontwikkeling van de grape ale met collega-biersommeliers. Met al deze elementen ontstaat een soort van kruisbestuiving, het beste van twee werelden: bier en eten. Mooier gaat het niet worden, misschien wel lekkerder. Onze slogan is dan ook ‘Het mooiste bier beleef je samen!’”

Jerpoen Verbrugge Grape Ale

Jeroen Verbrugge is trots op de nieuwe grape ale

Grape Ale

Het nieuwste bier van Kameraod Brouwers is een grape ale. Een blend van een Kameraod Tripel en een pinot noir van Hamerstuk in Lent bij Nijmegen. “Terwijl wij al bezig waren met een grape ale ging ik ook naar een masterclass grape ale van StiBON waar we ook werden geïnspireerd. Met acht sommeliers uit onze StBON N3-groep zijn we aan de slag gegaan. Met onze grape ale willen we bier- en wijnsommeliers dichter bij elkaar brengen en verbinden. Wij maken een stap richting wijn en we zouden het mooi vinden als wijnsommeliers in hun restaurant een stap richting bier maken. We hebben eerst de wijn geselecteerd en toen het bier erbij ontwikkeld. We hebben een tripel gebrouwen. De schillen van de druif zijn meegekookt en vervolgens zijn we gaan blenden. Dat vinden we een prettige manier om te werken. De tripel moest met zijn zoetheid een tegenwicht bieden aan het zure van wijn. We hebben een gist met een kruidig karakter gebruikt. In november hebben we de grape ale afgevuld.”

Op 14 & 15 maart is er weer een Culinaire Bierbeleving van Kameraod Brouwers en Graaf ter Horst.

Tekst: Gerard Molenaar

Jeroen en Joep Verbugge Kameraoden

Brouwkameraoden Jeroen en Joep Verbrugge.

Artikel delen