Bubbels: textuur, mondgevoel en beleving

Bubbels: textuur, mondgevoel en beleving

Bruisende dranken zijn ongekend populair. Of je het nu over cocktails, hard seltzers, wijnen of alcoholvrij hebt: fris en bubbels zorgen voor spanning en een feestelijke beleving.

Feestelijkheid en kwaliteit

Rondom bruisende dranken hangt een sfeer van feestelijkheid en kwaliteit. Voor non-alcoholische mixen is bruisend zelfs een voorwaarde voor succes. Beverage journalist Ingmar Voerman zag de populariteit van bruisende aperitieven, cocktails en RTD’s (Ready to Drink’s) de afgelopen jaren exploderen. “Sparkling is een onbetwiste trend, die hand in hand gaat met de toenemende vraag naar frisse, toegankelijke dranken. Daarnaast hebben bruisende dranken en mixen een kwalitatief imago, met een vleug feestelijkheid”, zegt hij.

cocktail bubbels sparkling

Reuring in het glas

“Bubbels zorgen voor textuur; een fijn mondgevoel”, aldus Ingmar Voerman. “Het geeft dranken meteen iets spannends en zorgt voor reuring in je glas. Dat is van essentieel belang voor bijvoorbeeld non-alcoholische mixen waar je alle troeven wilt inzetten die bijdragen aan een ‘echte’ smaakbeleving. Dat bubbels dranken een fris karakter geven, is nog zo’n evidente succesfactor.” Voerman noemt een schoolvoorbeeld: “Neem maar eens een slok cola waarvan het koolzuurgas vervlogen is... Dat is niet te drinken. Hetzelfde geldt voor champagne als de bruis eruit is.” Bubbels voegen frisheid, textuur en spanning toe óók aan je cocktail. “Dus bartender”, tipt hij, “als je twijfelt over de kwaliteit van je cocktailcreatie, top ‘m dan eens af met bruisend sodawater!”

Alcoholvrije mousserende wijnen

Ook alcoholvrije wijnen en bubbels gaan heel goed samen, zegt wijnjournalist Esmee Langereis. “Die twee versterken elkaar. Door de textuur en de spanning van de bubbel wordt de smaak - of het gebrek daaraan – van alcoholvrije wijn gemaskeerd. Wie bruisende alcoholvrije wijn drinkt, ervaart een prettig mondgevoel. Er gebeurt wezenlijk meer dan dat je met platte wijn ervaart.”

Feestelijk

De vraag naar mousserende wijnen stijgt wereldwijd al tientallen jaren, zegt Langereis. “Echter, als gevolg van de coronapandemie staan nu enorme voorraden mousserende wijnen, waaronder champagne, stof te vangen. De wereldwijde afzet in de horeca is immers grotendeels verdampt, maar ook festiviteiten zijn weggevallen. Mousserende wijnen zijn bij uitstek dranken om iets mee te vieren. Hopelijk kunnen we dat dit jaar weer volop doen.”

Op de hoogte blijven van nieuws uit de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief!

Artikel delen