Chivas-competitie: Rick Marson nr. 1 NL

Chivas-competitie: Rick Marson nr. 1 NL

Bartender Rick Marson van The Duchess* in Amsterdam, is gekroond tot winnaar van de Nederlandse finale van The Chivas Masters Cocktail Competition. Het was de tweede keer dat deze wedstrijd plaatsvond. Binnenkort vliegt Marson naar Schotland en Londen voor de internationale finale. Bekijk foto's van het event onder dit bericht.

Foto's: Tony Perez

Het is half 8 ’s avonds. Het Nederlandse hoofdkantoor van Pernod Ricard, eigenaar van het toonaangevende whiskymerk Chivas, op de Amsterdamse NDSM-werf stroomt vol met bartenders en andere professionals uit de f&b-scene. Dit is namelijk de plek waar vanavond de Nederlandse finale van The Chivas Masters Cocktail Competition plaatsvindt. De verwachting? Een avond vol sfeer en smaakvolle cocktails, creatieve presentaties, onvergetelijke verhalen én de nodige humor. Let's bring it on!

Strenge selectie
De 7 bartenders die meedingen naar de prestigieuze titel werden de afgelopen maanden geselecteerd door onder andere Owen Martin en Lilian Wanders-de Klerk van Pernod Ricard. Ze vertellen: “De mensen achter de 20 beste video-inzendingen werden zowel aangekondigd als onverwacht bezocht door een professionele jury. Tijdens deze bezoeken werden verschillende Chivas-cocktails, whiskykennis, gastheerschap en presentatievaardigheden beoordeeld. De 7 bartenders met de beste scores staan vanavond dus in de finale.”

De opdracht
Hun opdracht: het bereiden van een signatuurcocktail met Chivas 12 Years, Extra of 18 Years, onder toeziend oog van publiek en de gerenommeerde jury. “Tijdens de presentatie willen we onder andere horen welke local heroes de inspiratie vormden voor de gekozen cocktail. Storytelling speelt dus een belangrijke rol. Niet zo gek als je de lange en indrukwekkende geschiedenis induikt van Chivas. Die gaat namelijk terug tot de negentiende eeuw, toen de broers James en John Chivas als de Chivas Brothers verschillende gerijpte, Schotse whisky’s begonnen te blenden en een grote klantenkring uit het luxe segment verwierven. Sindsdien is dit het meest iconische Schotse whiskymerk ter wereld.”

Van Andorinha tot The Emporium
Hoog tijd voor de grande finale. De spanning stijgt als de eerste finalist, Ruud Steenbakker van The Duchess* in Amsterdam, het podium betreedt. Hij oogst vervolgens veel lof van het publiek en de jury voor zijn cocktail Teaghlach … maar al snel wordt duidelijk dat ook de andere finalisten alles uit de kast halen om te imponeren. Van de Andorinha van Caco Mosan tot de Angel Breaker van Pieter-Jan de Peuter; de mogelijkheden van Chivas als cocktailingrediënt blijken enorm groot te zijn. Rick Marson, eveneens bartender bij The Duchess, weet met zijn The Emporium uiteindelijk echter het meest te overtuigen.

Perfecte smaakbalans
Jurylid en wereldwijde winnaar van vorig jaar Atsushi Suzuki, die vanuit Shanghai speciaal voor de Nederlandse finale werd ingevlogen naar Amsterdam: “Met deze cocktail met Chivas Regal 18, heeft Rick de perfecte smaakbalans gecreëerd. Dit komt mede door de zoute touch die de olijf en het olijfsap het geheel geven." Onno Kokmeijer, jurylid en chef-kok bij Ciel Bleu** in Amsterdam, beaamt die woorden en ziet zelfs culinaire kansen. "Cocktails zijn heel goed met food te combineren en gelukkig werken ook in Nederland steeds meer bartenders en chefs samen. De cocktail van Rick zou door het vettige van de olijf goed samen kunnen gaan met een krachtig zwezerik-gerecht."

Wereldwijde finale
En Marson zelf? Die is dolblij. “Ik vind het een enorme eer om Nederland namens Chivas te mogen gaan vertegenwoordigen!" Van 24 tot en met 29 juni neemt Marson het in het Verenigd Koninkrijk (eerst op de Schotse Chivas Regal-distilleerderij in Speyside en daarna in Londen) tijdens de grote wereldwijde finale het op tegen 21 andere finalisten. Wie dus Chivas Masters Global Champion 2018 wordt? Wordt vervolgd …Pernod-Ricard-Nederland.com, Chivas.com

Finalisten NL
* Vitaly Alekseyev (The Duchess*, Amsterdam) met Marvel
* Sebastian Cichowlas (The Tailor, Amsterdam) met New Pal
* Martin Eisma (Bluespoon, Amsterdam) met Cracovian Connection
* Rick Marson (The Duchess*, Amsterdam) met The Emporium
* Caco Mosan (Stirr, Rotterdam) met Andorinha
* Pieter-Jan de Peuter (Mr. Smith, Maastricht) met Angel Breaker
* Ruud Steenbakkers (The Duchess*, Amsterdam) met Teaghlach

De jury
* Wouter Bosch, Nederlandse winnaar 2017
* Onno Kokmeijer, chef Ciel Bleu** in Amsterdam
* Danil Nevsky, cocktailspecialist
* Atsushi Suzuki, wereldwijde winnaar 2017

Artikel delen