Cocktailbar Rocca in Amsterdam ‘rocks’

Cocktailbar Rocca in Amsterdam ‘rocks’

Nieuwkomer Rocca, een restaurant en cocktailbar in de Amsterdamse Pijp, bruist al vanaf de opening. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan de bartenders. Die maken van elk bezoek een waar feestje.

Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: Kimberly Balten

Cocktailbar Rocca

Op 23 juni 2021 opende Rocca haar deuren aan de Ferdinand Bolstraat, midden in de bruisende wijk De Pijp in Amsterdam. Een mediterraan concept met cocktails, gerechten en wijnen boven, en een dijk van een cocktailbar in de kelder. Mede-eigenaar Herman Klukkert: “Gasten moeten echt een klein feestje meemaken, op en top verwend worden.” Treffend vat hij het concept samen: “Rocca is alles ineen. Hier drink je een glas wijn met je ouders die je vervolgens op de tram zet, kom je terug om gezellig te eten met je vrienden en daal je later de avond af naar de cocktailbar.”

Cocktailbar Rocca Amsterdam

Van toegankelijk naar complex

Voordat cocktailbar Rocca opende, werkte bartender Tim Lèfevre (onder andere van Door 74) al aan de basis van de cocktailkaart, die vervolgens is doorontwikkeld en aangevuld door Mounir Hamza (ex-HPS, The Tailor, Feijoa in Amsterdam). Hij heeft het stokje inmiddels doorgegeven aan Gia ‘Juice’ Vilela, een bekend Braziliaans barfenomeen uit Amsterdam. Hamza: “Qua cocktails schenken bartenders boven vooral aperitief- en digestiefcocktails, eenvoudig te bereiden door het hele team in slechts drie stappen, dankzij de huisgemaakte cordials voor mise-en-place. Van toegankelijke cocktails als een pisco sour tot een Marrakech mule naar een straffe hanky panky, het kan allemaal. Beneden gaat het een stuk verder, waar de kaart is opgedeeld in Mermaids, Nymphs en Sirens. Kort door de bocht: ‘toegankelijk’, ‘toegankelijk en complex’ en ‘night caps, boozy en complex’. Mijn persoonlijke favoriet is de chartreuse colada uit de Nymphs-sectie, met groene chartreuse, kokosroom, ananas, citrus en pruimen- en rootbeerbitters. Supertoegankelijk met een ruig randje.”

Barfenomeen

Klukkert werd in het najaar van 2020 gevraagd door eigenaar Martijn Gravenstijn. Of hij interesse had in te stappen en het roer om te gooien bij The Beefsteak Club, het concept wat hier enkele jaren zat. Klukkert: “Noem het een doorstart. Er was een nieuw concept nodig. Iets wat beter moest aansluiten op de buurt en iets vrouwvriendelijker was. Zelf houden we allemaal van de mediterrane keuken en wat erbij hoort: lekker lang tafelen, delen en borrelen met wijnen en cocktails. Dat alles in een sfeervol interieur met mediterrane accenten. Boven is er naast een kleine cocktailkaart een groot aanbod met zestien wijnen per glas, vanuit een Enomatic systeem. Van instap naar exclusief, los van de huiswijnen. Zo kan iedereen drinken waar hij of zij zin in heeft, zonder gelijk vast te zitten aan een fles. Ook de cocktails lopen iedere week beter dan de vorige. We zitten met een jonge, frisse doelgroep die hier echt voor openstaat. Het is jammer dat we nu door de restricties niet tot drie uur open mogen in het weekend. We gaan straks echt helemaal los.”

Restaurant Rocca Amsterdam

Avondvullend programma

Klukkert vervolgt: “Eten en drinken gaan hier hand in hand. We bieden echt een avondvullend programma, met mediterrane gerechten die toegankelijk zijn, ideaal om te delen en die perfect matchen met onze cocktails en wijnen. Doordeweeks worden we vooral bezocht door vaste gasten, waarvan er veel heen en weer pendelen tussen cocktailbar Bar Mokum - letterlijk aan de overkant van de straat - en ons. Dat werkt super. We vormen samen met The Little White Bird op de Albert Cuyp-markt een cocktaildriehoek in De Pijp. En we versterken elkaar alleen maar!” Klukkert heeft een achtergrond in de keuken, maar is inmiddels veel achter de bar te vinden bij Rocca. “Ik heb hier zoveel geleerd van Mounir de afgelopen maanden. De voorbereiding van de cocktails, de prep, moet gewoon ijzersterk zijn.” De bar is volgens hem vergelijkbaar met een professionele keuken. “Er ging echt een wereld voor mij open. En Mounir heeft mij kennis laten maken met pandan in cocktails (een hardnekkige favoriet binnen de Amsterdamse cocktailscene, red.). De signature cocktail van Rocca die echt symbool staat voor de totaalbeleving moet de Mediterranean highball zijn. Hierin komt alles samen.”

Bartenders

Klukkert: “De cocktailbar beneden heeft zich echt al bewezen en loopt sinds het begin goed. Dat is zeker ook te wijten aan Mounir. Dat is echt een karakter achter de bar. Datzelfde geldt voor Gia.” Gasten moeten volgens Klukkert voor de bartender terugkomen. “Die is belangrijk. De bar beneden is gezellig, er is reuring, de muziek staat net iets te hard, en je drinkt er echt goede cocktails. De service is van hoog niveau. Gasten moeten echt een klein feestje meemaken, op-en-top verwend worden. Verrast worden door het vakmanschap, de liefde voor het vak en de passie.”

CV Herman Klukkert

2004-2005: Eerste horeca(keuken)-ervaring bij restaurants Het Arsenaal in Naarden en De Doelen in Muiden
2005: Leerling-chef d’Vij Vlieghen, Amsterdam
2006: Zelfstandig werkend kok, restaurant De Kas, Amsterdam
2010-2012: Chef-kok restaurant Quatfass, Amsterdam
2013: Chef-kok Bar Italia, Amsterdam
2015: Chef-kok bij horecagroothandel VHC Jongens, Oostzaan
2020: Mede-eigenaar River Kitchen, Amsterdam
2021: Mede-eigenaar Rocca, Amsterdam

Bartender cocktailbar Rocca Amsterdam

Artikel delen