Cocktailbar Taru in Haarlem: misschien wel de meest a-typische bar van Nederland

CocktailbarTaru_InterieurBar

Cocktailbar Taru in Haarlem: misschien wel de meest a-typische bar van Nederland

Taru is Haarlems nieuwste cocktailbar, en misschien wel de meest a-typische bar van Nederland. Dennis van der Pluijm maakt highballs en cocktails van achter de chef’s table, in een licht, stijlvol en minimalistisch interieur. Alles draait hier om interactie met de gast. Mede-eigenaar Jev Rimen: “Gasten ervaren onze liefde voor cocktails letterlijk van dichtbij.”


Tekst: Ingmar Voerman

Foto's: Ming Chao

Waar het allemaal begon

Dennis van der Pluijm en Jev Rimen werkten tien jaar geleden samen bij de Amsterdamse cocktailbar Vesper. Van der Pluijm: “Daar ontstond onze vriendschap en het idee voor een eigen barretje.” Rimen: “We waren al een paar keer dicht bij een bar in Amsterdam of Haarlem, maar het ging steeds niet door. Ik ging na Vesper al snel bij drankengroothandel Right Spirits werken, waar Dennis ook aan de slag ging.” Later stortte Van der Pluijm zich in een nieuw avontuur bij Five Brothers Fat Haarlem.

DennisvanderPluijm_CocktailbarTaru
Mede-eigenaar en bartender Dennis van der Pluijm

Perfect samenspel

Hij vertelt: “De laatste twee jaar zochten we naar geschikte locaties. Het werd dit pand aan de Koningstraat in hartje Haarlem. Onze droom is om een perfect samenspel tussen keukentechnieken en de bar te realiseren. We zullen regelmatig gaan samenwerken met chefs.”

Service is nummer 1

Service is volgens Van der Pluijm ‘nummer 1’. “Taru wil terug naar de kern gaan, eenvoud voorop.” Rimen: “De reden dat we voor deze opzet van de zaak hebben gekozen is dat we gasten onze liefde voor cocktails van dichtbij willen laten ervaren. Je zit hier letterlijk aan tafel, net zoals thuis eigenlijk.”

Het interieur 

Het minimalistische interieur van Taru wordt gedomineerd door lichte kleuren, natuurlijke materialen, strakke lijnen, rust en balans. Dit is ontwikkeld door Monique Pawirosemito (The Interiorist), naar aanleiding van de ideeën van beide ondernemers. Van der Pluijm vertelt dat Atelier Paul Morel in Antwerpen een grote inspiratiebron was. “Tijdens een bezoek aan een van de bar nights in dit cocktailatelier werden we geprikkeld.” Rimen vult aan: “De aanstekelijke vibe, energie, sfeer en intimiteit binnen de bar waren overweldigend. Je drinkt geweldige cocktails, maar je vergeet helemaal dat je ze aan het drinken bent. Er gebeurt iets veel groters. Dat is vet.” Van der Pluijm: “Een zaak neerzetten die totaal niet aan de verwachting van een cocktailbar voldoet, dát is wat we wilden.”

De cocktails

Terug naar Taru, dat vat in het Japans en mythe in het Fins betekent. De Japanse en Scandinavische culturen zijn onlosmakelijk verbonden met het concept. “Het ambacht, de absurde kwaliteit, de minimalistische aanpak en het streven naar perfectie fascineren me enorm in Japan. Een ding pakken en daar het allerbeste van maken. Dat inspireert. En daar sluit de Scandinavisch design-, eet- en drinkcultuur goed op aan”, licht Rimen toe.

CocktailbarTaru_GreatGrape
Signaturehighball: Great Grape
De cocktails en highballs van Taru ontwikkelden de twee samen. Ze hebben eenvoud als grote gemene deler. De drankjes zijn elegant en hoog op smaak, maar zonder poespas, aldus Rimen. “Bij ons geen drankjes met twaalf verschillende ingrediënten, less is more. Dennis komt met de technieken en onverwachte combinaties, en samen proberen wij die kern van eenvoud te waarborgen.” Van der Pluijm: “Op de kaart staan altijd vier cocktails en vier highballs. Natuurlijk kunnen we iedere cocktailklassieker maken als we de ingrediënten daarvoor hebben, maar we willen het liefst toch sturen naar onze eigen stijl. Onze gasten staan daar ook voor open.” Er zijn twee werkstations achter de bar. “En een inductieplaat voor toffe warme bereidingen”, voegt Van der Pluijm toe. “Aan onze bar passen acht gasten, in de zaak kunnen 24 gasten plaatsnemen. Vanuit iedere plek heb je goed zicht op de bar, waar het allemaal gebeurt. Maar alleen al door het licht in de zaak heb je door dat dit geen feestcafé is waar je hutjemutje op elkaar staat.”
CocktailbarTaru_Cocktail CocktailbarTaru_Cocktail1

 

Cocktailbar in Haarlem

De vraag of het een gewaagde keuze is om in Haarlem een cocktailbar te beginnen, beantwoorden de ondernemers samen: “De ontwikkeling van de cocktailcultuur is hier nog in een startende fase. Cocktails staan hier echt nog in de kinderschoenen. Wij willen hier onze plek claimen en onderdeel uitmaken van een groei. Onze focus ligt op cocktails, dat vraagt wel een verandering qua verwachtingen. 

‘Cocktails in Haarlem staan nog in de kinderschoenen'

Wij hebben geprobeerd ons op verschillende vlakken te onderscheiden en denken dat het Haarlemse publiek onze stijl en interieur kan waarderen.” Taru is allesbehalve een typische cocktailbar, besluiten ze. “Wij hebben onze eigen visie en we willen onze gasten meenemen en prikkelen. Maar dit doen we stap voor stap.”

CocktailbarTaru_Interieur CocktailbarTaru_Interieur1

 

Dennis van der Pluijm (38)

2007 - 2012
Kok bij o.a. Hotel De Goudfazant, Amsterdam
2012 - 2016
Bartender Vesper Bar, Amsterdam
2015 - 2017
Mede-eigenaar The Big Kahuna Bus
2016 - 2020
Brand ambassador en consultant Right Spirits
2018 - 2020
Mede-eigenaar Five Brothers Fat, Haarlem
2021 - heden
Mede-eigenaar Taru, Haarlem

Jev Rimen (36)

2009 - 2012
Bartender bij o.a. Henry’s Bar en Dvars (gesloten), Amsterdam
2012 – 2016
Bartender Vesper Bar, Amsterdam
2015 - 2017
Mede-eigenaar The Big Kahuna Bus
2016 – heden
Marketingmanager Right Spirits
2021 – heden
Mede-eigenaar Taru, Haarlem

Artikel delen