'Cocktailgenius' Andrei Talapanescu: 'Een goede bartender is veel meer dan alleen een cocktailkenner'
'Cocktailgenius' Andrei Talapanescu: 'Een goede bartender is veel meer dan alleen een cocktailkenner'
Andrei Talapanescu wordt met recht een cocktailgenius genoemd: hij is al vijftien jaar actief in het vak, werkte in verschillende high-end zaken in binnen- en buitenland en won eind 2019 de competitie Best Bartender. Nu adviseert hij de branche vanuit zijn eigen bedrijf Mr Sipps en levert hij ook eigen cocktail-ingrediënten aan de horeca. We spreken hem over het vak bartending en over zijn ervaringen met Best Bartender. Wil je ook meedoen aan deze jaarlijkse Entree-competitie? Schrijf je dan in voor Best Bartender 2023!
Tekst: Janneke Vermeulen
Foto's: Ming Chao
“Toen ik de competitie Best Bartender won in 2019, werkte ik bij Pullitzer Hotel, een fijne plek om mijn skills verder uit te bouwen. De gewonnen award heb ik maar kort kunnen benutten; een paar maanden later brak de pandemie uit. Maar in z’n algemeenheid geeft het winnen van deze competitie een flinke boost aan je zichtbaarheid en erkenning. Het zet je als bartender echt op de kaart."
Lees verder onder de foto
Lees verder onder het kader
Schrijf je in voor Best Bartender 2023!
Nieuwe generatie
In de nieuwe generatie bartenders ziet Talapanescu een paar grote beloftes rondlopen. Eén van hen is Joop van Diest, zijn collega bij de Amsterdamse cocktailbar Vesper. Andere kanshebbers voor de titel Best Bartender zouden volgens de oud-winnaar Riccardo Guerrini (bar Vesper) of Martin Eisma (Sins of Sal) kunnen zijn.
Geen onemanshow
Een goede bartender is niet alleen een groot cocktailkenner, maar weet ook hoe hij of zij collega’s naar hoger niveau tilt, vindt Andrei Talapanescu: “Als bartender moet je je bewust zijn van wat je collega’s nodig hebben. Je staat geen onemanshow op te voeren. Efficiënt samenwerken is cruciaal voor een geslaagde avond. Bartenders moeten dan ook goed hun omgeving kunnen lezen: hoe kan ik mijn collega’s ondersteunen, waar hebben gasten behoefte aan en hoe kan je als team perfect inspelen op de sfeer.”
Lees verder onder de foto
Momenteel werkt Talapanescu één dag per week bij cocktailbar Vesper in Amsterdam. Ook buiten zijn werk om is hij veel bezig met zijn passie voor het vak. “Ik verslind elk boek over drank en cocktails, bezoek wereldberoemde bars en woon allerlei cocktailevents bij.”
Cocktails in een handomdraai
Verder voorziet hij onder de naam MrSipps de industrie van consultancy. Met zijn zelf ontwikkelde product Sipps Mixes haakt hij in op de cocktailtrends die hij ziet in de markt: “Het personeelstekort heeft natuurlijk ook invloed op ons vak. We moeten in minimale tijd maximale voorbereidingen treffen en ons werk doen. Alle bartenders zoeken naar manieren om hun werk efficiënter te maken én een topdrankje neer te zetten.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen