’Cold brew koffie dé smaakmaker in cocktails’

’Cold brew koffie dé smaakmaker in cocktails’

Cold brew koffie heeft de laatste jaren fors gewonnen aan populariteit. Ook in cocktails is cold brew de smaakmaker van deze zomer. “Door cold brew te gebruiken in je cocktail, maak je in een handomdraai het verschil op je cocktailkaart”, aldus Jos Elve, barista bij Lavazza Nederland. Laat je inspireren door deze video’s, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de beste cocktails met cold brew koffie maakt!

Cold brew koffie: wat is het?

Cold brew is een methode om koffie te zetten zonder koffiemachine en het wordt gebrouwen met koud water. Het proces duurt zo’n twaalf uur en het resultaat is echt anders dan een met heet water gezette 'iced coffee’. Jos Elve: “Cold brew trekt vanwege de lage temperatuur alleen de fijne en subtiele smaken uit de koffie. Het smaakt daardoor zachter, zoeter en nauwelijks bitter. Daarom is het de perfecte basis voor in cocktails.” Gasten waarderen vooral de subtiele zoete smaak en de verfrissende boost. 

1. Cold brew classic: de basis

Elve legt je graag daarom stap-voor-stap per video uit hoe je zelf een verfrissende boost bereidt voor jouw gasten! Bekijk allereerst hoe je een perfecte Cold Brew Classic maakt: de basis voor bereiding van cold brew cocktails. Gebruik idealiter een mooie single origin koffie met fruitig aroma, zoals bijvoorbeeld Lavazza ‘¡Tierra! Colombia.

Bekijk hier alle Lavazza Cold Brew koffies

2. ¡Tierra! Libre: fruitige cocktail

De ¡Tierra! Libre is een heerlijk fruitige cocktail. Het is een variatie op de Cuba Libre, maar dan met cold brew koffie in plaats van cola. Een echte dorstlesser, geserveerd on-the-rocks met een schijfje citroen of gember. Extra lekker wanneer het warm is! Bekijk hier hoe je deze Lavazza cocktail maakt.

3. Born in Turin: klassieke cocktail

Italië heeft een rijke aperitivo en cocktail cultuur. Zo tussen 19 en 21 uur ‘s avonds ontmoeten Italianen elkaar in een bar om te ontspannen bij een glas wijn of een cocktail en een paar kleine hapjes. Aangezien het diner pas rond 21 uur begint is een aperitivo hét moment om nog even te ontspannen. Aperitivo is oorspronkelijk een traditie afkomstig uit het noorden van Italie. Net zoals alle Italiaanse gastronomie, hangt de invulling van de aperitivo af van de regio of stad waarin je je bevindt. Steden als Milaan, Turijn en Florence hebben een levendige aperitivo cultuur, terwijl het in de zuidelijke regio’s moeilijker is om een echte aperitivo te vinden. Gelukkig wint de aperitivo wereldwijd aan populariteit.

De ‘Born in Turin’ is een klassieke cocktail geïnspireerd op de cocktail cultuur van de stad waarin Lavazza in 1895 is ontstaan. De combinatie van cold brew, Martini Bianco en aardbeisiroop zorgt voor een verfrissende smaakexplosie. Jos Elve legt je in deze video stap-voor-stap uit hoe deze cocktail te bereiden.

4. Coco Choc Nitro

De Coco Choc Nitro is een heerlijke cocktail voor de liefhebbers van zoete smaken. De combinatie van chocolade en kokosnoot zorgt voor een heerlijke tropische smaak. Daarnaast zorgt de dikke schuimkraag voor een fris en romig mondgevoel. Bekijk hier hoe je deze cocktail maakt.

 

Artikel delen