Craft brouwers nodigen horeca uit voor Dutch Craft Beer Conference a.s. donderdag

Tags: bier

Craft brouwers nodigen horeca uit voor Dutch Craft Beer Conference a.s. donderdag

Horecaprofs met een hart voor bier zijn van harte welkom op de Dutch Craft Beer Conference op 23 maart in 1931 Congrescentrum in Den Bosch. De craft brouwers komen graag met de horeca in cocntact. Voorzitter van de programmacommissie, Bernd Beersma, legt uit waarom. 

Het is ieder jaar weer dé ontmoetingsplek van brouwend Nederland: de Dutch Craft Beer Conference. Meer dan ooit hebben de Craft brouwers elkaar nodig, want de hoofdpijndossiers stapelen zich op. Ze hebben veel te bespreken op de jaarlijkse conferentie. Maar één onderwerp komt steevast aan bod: kwaliteit.

Brouwer en IT-ondernemer Bernd Beersma leidt de programmacommissie en geeft een toelichting bij het thema ‘Brewing Energy Efficient and Responsible’. Dat klinkt nogal technisch, hoewel duidelijk is dat het over duurzaamheid gaat. Uiteraard is het ook voor de horeca een pre te weten dat een bier zo duurzaam mogelijk is gebrouwen, maar smaak en kwaliteit zullen toch de boventoon voeren bij de selectie die de horecaondernemer maakt.

Craft brouwers horecaprofs Dutch Craft Beer Conference

Bernd Beersma

"Er komt nogal wat over ons heen. Statiegeld op blik is echt een hoofdpijndossier"

Horecamensen welkom

"Het hoofdthema heeft te maken met circulariteit. Dat willen we als brouwers en we vinden het belangrijk. Maar kwaliteit komt ook altijd aan bod op het congres. Voor ons als brouwers zijn horecaprofessionals heel erg belangrijk en niet alleen als klant. Zij zijn de mensen die ons bier adviseren en serveren, onze ambassadeurs en daarom hebben we jaren geleden al besloten dat we ook horecamensen op ons congres moeten ontvangen. Dit jaar hebben we interessante sessies voor de horeca. Zo komt biersommelier en horecatrainer Thomas Wijns spreken over bierbehandeling. Stichting Bieropleidingen Nederland, StiBoN, geeft een presentatie over smaakafwijkingen; ook belangrijk als je voor horeca bier inkoopt. Dan is er nog een presentatie over bier beschrijven en beoordelen door Léon Rodenburg, winnaar van brons op het WK Biersommeliers. Kennis van bier is nodig voor het maken van een informatieve bierkaart."

Hoofdpijndossiers

Beersma verwacht dat in de wandelgangen ook andere thema’s ruim aan bod komen. "Er komt nogal wat over ons heen. Statiegeld op blik is echt een hoofdpijndossier. Vanuit Statiegeld Nederland zijn er al diverse presentaties geweest en er is een handleiding beschikbaar. CRAFT is ook bezig met een handleiding en een one pager. Toch zijn er nog heel veel vragen bij kleine brouwers, terwijl het op 1 april in gaat."

Zelf heeft de Friese brouwer er in zijn eigen Kleine Beer brouwerij geen last van, omdat hij zijn bieren alleen op fles afvult. "Maar er zijn collega’s die alleen nog maar op blik afvullen. En 1 april is dichterbij dan je denkt."

Craft Brouwers horecaprofs Dutch Craft Beer Conference

Een ander zich voortslepend dossier is de nieuwe accijnswetgeving die uitpakt in het nadeel van kleine brouwerijen. Juist de craft brouwers brouwen een breed scala aan mooie, bijzondere bieren, waarvan een deel zwaarder wordt belast onder de nieuwe wetgeving. Aan de andere kant van het spectrum, de bieren met geen of nauwelijks alcohol, is de stijgende verbruiksbelasting een plaaggeest. Een brouwerij die veel laag of niet alcoholische bieren maakt, heeft hier veel last van. Terwijl de overheid verantwoord alcoholgebruik wil stimuleren gaan deze bieren dus ook duurder worden. ‘Als je het optelt, statiegeld, de bijdrage die we aan het Afvalfonds moeten betalen en de accijnzen, dan is het erg veel", zegt Beersma.

Dure grondstoffen en energie

Alle brouwers hebben ook te maken met hoge kosten voor energie en grondstoffen. "Ook dat is een uitdaging. Zelf probeer ik mijn bieren onder de twee euro te houden bij verkoop aan horeca en retail." De brouwer uit Lemmer kijkt uit naar het congres in Den Bosch. "Vanuit mijn IT-achtergrond heb ik al veel congressen georganiseerd en meegemaakt en ik kan je zeggen dat de Dutch Craft Beer Conference echt veel leuker is. Een mooie ontmoetingsplek. En omdat hospitality voor ons als brouwers heel belangrijk is, hopen we veel horecamensen te ontvangen."

Schrijf je hier in voor het congres en bekijk hier het programma

 

 

Artikel delen