Creatief met Spritz: onbetwiste hardloper op het terras

Spritz

Creatief met Spritz: onbetwiste hardloper op het terras

Ook dit terrasseizoen is de Spritz weer de onbetwiste hardloper. Aperol Spritz, met de oranjekleurige Italiaanse likeur, zal de kaart opnieuw aanvoeren, maar je kunt gasten ook verrassen met nog toegankelijkere spritzers, of juist complexere varianten. Serveer de cocktail in een mooi wijnglas en laat de Spritz bruisen!

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Botenero Rotterdam, Fluère, Bibis, A Brand New Day

De spritzers die in Nederland ongekend populair zijn stammen af van de Venetiaanse Spritz, ook bekend als de Spritz Al Bitter. Eind negentiende eeuw dronken Oostenrijkse soldaten op Venetiaanse terrassen droge witte wijn met bruiswater, wat qua alcoholpercentage op hun geliefde bier leek. In Oostenrijk is deze wijn-spritz nog altijd razend populair, met Oostenrijkse witte wijn (bijv. Grüner Veltliner) en bruiswater.

Bitterzoet

De Italianen voegden al snel een scheut bitterzoete aperitieflikeur toe aan de mix van wijn en bruiswater, waardoor het geheel een vollere smaak en kleur kreeg. Van oudsher wordt een lokale droge witte wijn als pinot grigio, soave of prosecco gebruikt, met een scheutje van een Italiaanse bitterkruidige sinaasappellikeur (de Venetiaanse likeur Select, Aperol of de

drogere Campari) en een splash (sprits) bruis- of sodawater. Aperol is de wereldwijde referentie, en heeft het 3:2:1-recept met 3 delen prosecco, 2 delen likeur en 1 deel sodawater wereldberoemd gemaakt. Nu terug naar Nederland: Aperol kreeg de afgelopen jaren bijval van limoncello, wat een frisse Spritz maakt zonder bitters. Met de Franse vlierbloesemlikeur St. Germain kun je een elegante, bloemige Spritz maken. 

‘Met limoncello maak je een frisse Spritz zonder bitters'
Ook spannende likeuren met smaken als rabarber, chinotto, gember of yuzu maken mooie, toegankelijke spritzers. Mis je dan toch een bittertje? Schroom niet een paar druppels toe te voegen van een cocktailbitter.
Spritz als aperitief
De Aperol Spritz is de hardloper op het terras

Spelen met bitters

Een deel van de populariteit van Aperol zal liggen in het toegankelijke smaakprofiel: weinig bitter, niet overdreven kruidig en laag in alcohol. Wanneer je zoekt naar een iets diepere en bitterdere smaak kan het Venetiaanse Select een uitkomst zijn. Deze zit qua bitters en smaakprofiel tussen Aperol en Campari in. De Spritz zal hierdoor iets complexer qua smaak en net iets hoger in alcohol worden. Van Campari zal het nog iets sterker, bitterder en complexer worden, maar toch nog steeds fris en dorstlessend.

Creatief met Spritz

Je kunt natuurlijk alle kanten op met spritzers, bijvoorbeeld door ze een extra kick te geven met een spirit als tequila, brandy of gin, of een zuurtje toe te voegen van balsamico, een shrub (siroop met azijn) of cordial (siroop met zuren). En waarom zou je niet wat pit toevoegen door wat scheutjes Hellfire Bitters, chilipeper of een barspoon Ancho Reyes-likeur te gebruiken in je cocktail? De sleutel van een geslaagde Spritz is de doordrinkbaarheid, de cocktail moet fris en dorstlessend blijven. Voor de herkenbaarheid is serveren in een wijnglas gevuld met ijs een grote plus. 

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van de Ready-to-Spritz van Bibis (links) en de Spritzkaart van Het Plein (rechts).

Ready-to-Spritzvan Bibis Spritz kaart

Voerman Spritis

Speciaal voor een fundraising-event van Voerman Vieux voor Het Nationaal MS Fonds bedacht David Trampe van cocktailbar Botanero in Rotterdam een Spritz die uitgroeide tot een moderne Rotterdamse klassieker.

Ingrediënten:

 • 25 ml Voerman Vieux
 • 10 ml Cocchi Vermouth di Torino
 • 15 ml Huisgemaakte bloedsinaasappel en balsamico-shrub
 • 60 ml Crémant van Ward
 • 15 ml Sodawater

Werkwijze:

Schenk de eerste drie ingrediënten in een wijnglas. Vul tot de helft met ijsblokken, top met de wijn en sodawater en roer kort. Garneer met een sinaasappelschijf en kaneelstokje.

Ready-to-Spritz

Your Drinks heeft in 2023 Bibis Spritz gelanceerd, een diverse lijn met bottled Spritzcocktails waaraan je enkel ijsblokjes en sodawater (1:1) hoeft toe te voegen. Bibis benadert de Spritz duidelijk als een cocktailcategorie, en introduceert naast de klassieke Italian Spritz met sinaasappel en kruiden ook de Limoncello Spritz, Floral Spritz met vlierbloesem, rozen en rood fruit en de Tropical Spritz met mango, limoen en chilipeper.

‘Met vlierbloesemlikeur maak je een elegante, bloemige Spritz'

 

Vergissing!

De Negroni Sbagliato (vergissing in het Italiaans) is ontstaan toen een Milanese bartender in de jaren zeventig per ongeluk de gin in een negroni omwisselde voor prosecco. Kan gebeuren, en het resultaat bleek een geslaagd huwelijk tussen de Negroni en een Spritz, waar de vonken (of bubbels) vanaf spatten. Het bereiden is eenvoudig met gelijke delen prosecco, Campari en vermouth. De cocktail wordt geserveerd in een tumblerglas gevuld met ijs, gegarneerd met een sinaasappelschijfje. 

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van de Voerman Spritz (links) en de Fluère Sbagliato (rechts).

Voerman Spritz Fluere Spritz


De Low / No ABV Spritz

Het aanbod aan Italiaansestijl, bittere 0% aperitieflikeuren is groot – omdat ze zo smaakvol zijn door de mix van fruitige, kruidige en bittere ingrediënten. Daarbij hebben ze net dat beetje suiker voor een fijn mondgevoel en om de smaken te versterken. Je mixt ze het best met prosecco (Low ABV), alcoholvrije mousserende wijn of premium tonic water (No ABV) in een wijnglas gevuld met ijs en een schijfje sinaasappel. Eventueel top je dit, zoals het een normale Spritz betaamt, nog af met soda.

Een alcoholvrije Spritz maak je eenvoudig met merken als NONA Spritz, Abstinence Blood Orange Apéritif, Martini Vibrante, Fluère Bitter, Rebel 0.0% Bitter Aperitivo, Undone This is not Italian Bitter of Lyre’s Italian Spritz. 

Fluère Sbagliato (Low ABV)

In mijn onderzoek naar een tof laag-alcoholisch (Low ABV) recept van een Spritz met een twist stuitte ik op de Fluère Sbagliato. Een Negroni Sbagliato-twist op basis van de alcoholvrije Fluère Bitter maar met ‘normale’ vermouth, prosecco en Galliano L’Aperitivo. Best of both worlds!

Ingrediënten:

 • 30 ml Fluère Bitter
 • 20 ml Galliano L’Aperitivo
 • 10 ml zoete, rode vermouth
 • 40 ml prosecco

Werkwijze:

Schenk de eerste drie ingrediënten in een wijnglas halfvol gevuld met ijs. Top af met de prosecco en roer kort.

Fluère Spritz (Low / No ABV)

Ingrediënten:

 • 50 ml Fluère Bitter
 • 100 ml prosecco/alcoholvrije mousserende wijn
 • 30 ml sodawater/weglaten bij alcoholvrij

Werkwijze:

Schenk de bitter in een wijnglas halfvol gevuld met ijs. Top af met prosecco/alcoholvrije mousserende wijn en sodawater (alleen bij prosecco). Roer kort en garneer met een sinaasappelschijfje.

Spritz_2
Fluère Spritz (Low ofNo ABV)
Artikel delen