Dit zijn de finalisten van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022

Theoriedag - Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022
Tags: events

Dit zijn de finalisten van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022

De jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs heeft zes kandidaten geselecteerd voor de finale van de wedstrijd voor gastvrijheidstalent tussen 20 en 26 jaar. Samen met vier wildcardhouders vormen zij het tiental dat doorgaat naar de volgende ronde. De wedstrijd vervolgt zich met onder andere het  jurybezoek. De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022 vindt plaats op 31 oktober 2022 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2023.

De theorieproef 

Op 11 april namen 22 kandidaten deel aan de theorieproef en streden daarbij om een plek in de finale. Niet alleen werd hun kennis over gastheerschap getest, ook kwamen vragen over Hennessy Cognac, andere dranken, warenkennis keuken, kaas, harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen en communicatie aan de orde. Naast het beantwoorden van meerkeuze en open vragen, kregen de kandidaten vijf dranken ingeschonken die zij moesten identificeren. Een kleine wijn-spijs-test met twee gerechten en drie wijnen besloot het theoriegedeelte, waarna werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.

De jury

De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent aan ROC Mondriaan. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan Den Haag, locatie Koningin Marialaan.

Finalisten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022

 • Hedwyghe Verbeke - Het Roode Koper, Ermelo 
 • Jasper Jongejans – Ciel Bleu, Amsterdam 
 • Jeroen Meijer – De Kromme Dissel, Heelsum 
 • Merlijn van de Laar – Zarzo, Eindhoeven
 • Michelle van de Bunt- De Leuf, Ubachsberg
 • Sanne de Jongh – Noble, Den Bosch
De wildcardhouders
 • JRE- Jeunes Restaurateurs – Chris Makarawung – Orangerie de Pol, Doetinchem
 • Les Patrons Cusiniers – Teide Schepers – Bij Jef, Den Hoorn
 • Alliance Gastronomique – Femke Gröniger – Joann, Enschede
 • Fine Eastern Restaurants – Ching Yi Sit – Azië, Hoorn
De reservekandidaat
 • Rens Morshuis – Aan de Poel, Amstelveen 

Jurybezoek, praktijkdag en bekendmaking

Het volgende onderdeel van de wedstrijd is het jurybezoek. De deelnemer wordt in het restaurant waar zij of hij werkzaam is bezocht door een selectie van de jury en wordt tijdens een maaltijd beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer.

Het afsluitende wedstrijdonderdeel is de praktijkdag op 26 september 2022, eveneens bij ROC Mondriaan in Den Haag. Dan worden de 10 finalisten getoetst op diverse (verkoop)technieken, serveren en een tafelbereiding. Daarnaast worden ze geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, wordt er een masterclass gegeven door Hennessy en zullen de kandidaten als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail bereiden.

De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022 vindt plaats op 31 oktober 2022 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2023.

Artikel delen