Eddy Trenidad start cocktailscene op Bonaire

Eddy Trenidad start cocktailscene op Bonaire

Eddy Trenidad (ook wel bekend als ‘sir Eddy’) geen onbekende in de Nederlandse cocktailscene, is klaar voor de volgende stap. Recent opende hij de eerste echte tiki- en cocktailbar op Bonaire: Tiki & Co!

Tekst: Ingmar Voerman Foto’s: Roëlton Thodé

 

Eddy Trenidad start Tiki & Co

Eddy TrenidadEddy Trenidad heeft een roerige tijd achter de rug, maar is klaar voor zijn nieuwe avontuur. “In het voorjaar van 2020 ontstond het idee voor een tiki-bar op Bonaire. Mijn roots liggen hier, van mijn vijfde tot zeventiende jaar heb ik hier gewoond. En afgelopen oktober zijn mijn vrouw Sharon en ik op Bonaire getrouwd. In de periode voorafgaand aan de bruiloft ben ik letterlijk alle horeca op het eiland afgegaan.”

Cocktailscene in opwaartse spiraal

Eddy Trendidad

Zijn conclusie? “Er is geen cocktailscene en er zijn geen cocktailbars. De vele beach bars serveren wel cocktails, maar deze zijn echt niet best. Het niveau van de nieuwe restaurants op Bonaire is wel hoger dan ooit, net als de service in de high-end hospitality. Tiki & Co past goed in die opwaartse spiraal.”

Community

Trenidad omschrijft Tiki & Co als een ‘tiki inspired cocktaillounge’. “We zitten midden in de Caribbean, het is hier zonnig en tropisch. Tiki gaat over rum, tropische exotica en cocktails. Het gaat ook over kwaliteit, mooie verhalen, funky Jamaicaanse rum en stoere Rhum Agricole uit Martinique. Ik wil een community creëren met mensen die rum en cocktails willen leren kennen. Er is nog geen cocktailcultuur, maar de bartenders hier staan te springen. Mensen weten dat ik serieus ben over cocktails en over ondernemen. De opwinding over Tiki & Co gaat al rond op het eiland.”

Tiki-klassiekers op de kaart

De bar zelf voelt alsof je bent gedropt in de jungle. Overal groen, tropische bloemen, planten en bomen, totems en Polynesische tiki-goden. “Binnen, waar de lange bar staat met twee professionele cocktailwerkstations, kunnen we zo’n twintig mensen kwijt, buiten op het terras zo’n dertig.” De bar schenkt nu al zo’n dertig verschillende soorten rum en de cocktailkaart bevat tiki-klassiekers als de Mai Tai en de Zombie. De kaart heeft ook een sectie met nieuwe tikicocktailcreaties van het huis. “Zelfs met andere spirits als tequila of whisky. Natuurlijk maak ik ook tailormade cocktails, daar sta ik immers om bekend. Uit de keuken komen begeleidende bar bites met een Caribische twist. Qua team sta ik er altijd zelf en start ik met enthousiaste leerling-bartenders van het eiland. Maar ik sluit niet uit dat er in de toekomst een topbartender uit Nederland overkomt.”

Tiki en co

Jongeren opleiden

Trenidad begon zijn bar tijdens de pandemie, maar de horeca op het eiland bleef open- met restricties- en ook toeristen wisten Bonaire nog te vinden. “Ik krijg geen financiële steun van de overheid, die krijg je in Nederland ook niet als je midden in een crisis een bar opent. Maar verder krijg ik alle support van de autoriteiten op het eiland, zeker omdat ik terugkeer naar Bonaire om hier te ondernemen. Ook ga ik jongeren opleiden – daarover ben ik al in gesprek met het eilandbestuur. Het zou geweldig zijn als we het eiland helpen groeien en jongeren een kans kunnen bieden.”

Tiki Eddy

Eilandmentaliteit

Volgens Trenidad gaat ondernemen op Bonaire zeker anders dan in Nederland. “Laat ik het zo zeggen: je hebt een stuk meer geduld nodig. Er heerst hier een eilandmentaliteit, mensen zijn relaxter. Het hoeft niet vandaag, het komt morgen wel. Daar moet ik nog wel aan wennen, ik ben echt een doorpakker.” De afgelopen maanden heeft Trenidad ook flink aan de weg getimmerd om Tiki & Co aan te kondigen. “We hebben veel pop-upavonden gedaan in bars op het eiland. We trekken vooral publiek tussen de 21 en 45 jaar, een brede doelgroep van eilandbewoners tot toeristen. Ook volgers van Tiki & Co op Instagram laten dit zien: tiki is voor iedereen!”

 

Sorobon Zombie

Eddy Trenidad

Sinds kort is ‘Sir Eddy’ brand ambassador van Rom Rincón, de rum van Bonaire. “Deze cocktail viert Bonaire en z’n ingrediënten in een variant op de originele [en loeisterke, red.] Zombie-cocktail van Don the Beachcomber uit 1934.”
Ingrediënten:
• 45 ml Rom Rincón (spiced rum)
• 30 ml Rum-Bar Jamaica White Overproof
• 30 ml Demerara rum
• 20 ml Cadushy (cactuslikeur)
• 15 ml Falernum (tiki-likeur)
• 25 ml limoensap
• 25 ml roze grapefruitsap
• 20 ml kaneel-tamarindesiroop
• 3 dashes Angostura bitters
• 5 ml Eddy’s Zombie-mix (dry curaçao, absint, kukuï)
Werkwijze: Schenk alle ingrediënten in een shaker. Vul deze met crushed ijs. Shake kort en schenk uit – zonder te strainen! – in een zombie-mok of highball-glas. Top met crushed ijs en garneer met een munttopje en cocktailkers.

Artikel delen