Misja Vorstermans: hoe geef je een eigen draai aan klassieke cocktails?

Cocktail Misja Vorstermans

Misja Vorstermans: hoe geef je een eigen draai aan klassieke cocktails?

Ik kreeg laatst de vraag of je je eigen draai mag geven aan bestaande cocktails. Om maar een Mart Smeetsje erin te gooien. “Mag ik dat doen? Ja dat mag je doen!” In de cocktailwereld noemen we dat een twist.

Tekst: Misja Vorstermans
Foto: Cocktail Far East Sour van cocktailbar Ultramarijn in Den Haag (twist op een Whisky Sour)

Improved cocktail

In oude cocktailboeken zie je vaak dat men een bestaand recept neemt en verbetert. Dan zetten ze er netjes improved voor. De Improved Holland House cocktail is daar een goed voorbeeld van, waarbij ze gin voor jenever hebben verwisseld. Een duidelijke verbetering als je het mij vraagt.

Eigen draai

Terug naar wat je zelf kan en mag doen. Het leuke van cocktails is dat je overal juist je eigen draai aan kunt geven. Er zijn wel wat ongeschreven regels. Als gasten een Mai Tai bestellen, hebben ze daar een bepaalde verwachting bij. Dus heb jij je eigen twist daaraan gegeven, verander dan de naam. Dat kan heel simpel door bijvoorbeeld de naam van de zaak, plaats of bartender ervoor te zetten: Misja’s Mai Tai.

Heb je in je Long Island Iced Tea wat Berenburg gestopt? Noem ‘m dan de ‘Long Leeuwarder Iced Tea’. Een leuke variatie op de Pornstar? Maak er een cheeky ‘Is je Papa Pornstar?’ van. Mochten jullie een leuke naam hebben verzonnen voor een cocktail dan hoor ik ze graag.

'Gebruik de basisregels van de mixologie'

Basisregels van de mixologie

Maar hoe kan je nou makkelijk zo’n bestaande cocktail ‘twisten’? Mijn advies voor de beginnende cocktailbartender: gebruik de basisregels van de mixologie. De standaard cocktail bestaat uit:

  • Sterk: De base spirit (rum, vodka, gin etc.)
  • Zwak: Alles wat het alcoholpercentage omlaag haalt (sappen, soda’s, purees, smeltwater)
  • Zoet: Alles wat zoetheid toevoegt (suiker, siroop, likeur, honing)
  • Zuur: Alles wat frisheid toevoegt (limoen, citroen, azijn, ongezoete sappen)

Met bovenstaande in het achterhoofd, kan je elk sterk ingrediënt vervangen door iets anders sterks. Zoet voor zoet en zuur voor zuur. Veel cocktailrecepturen zitten al zo in elkaar. Neem een classic Daiquiri: vervang rum (sterk) voor tequila en het zoet (suikersiroop) voor triple sec likeur en je hebt een Margarita.

Neem diezelfde Margarita: vervang de zoete triple sec voor de zoete agavesiroop en je hebt een Tommie’s Margarita. Wie zei dat cocktails maken moeilijk was?

Nog eentje dan, een favoriet van mij. Een standaard Old Fashioned: vervang de bourbon voor een mooie oude sipping rum en de suikersiroop voor een spicy mangosiroop. Nu nog de naam … Ach waarom ook niet, ik doe het gewoon: Misja’s Spicy Mighty Mango Old Fashioned. Bam!

Over Misja Vorstermans

Misja Vorstermans is mede-eigenaar van ISAAC Academy en Collins Bar Systems. Hij werkte jarenlang als bartender en leidt sinds 2011 bij ISAAC Academy bartenders op. Ook is hij barconsultant voor horecazaken en heeft hij de wekelijkse podcast ‘Isaac’s Drankcast’.

Jury Entree Awards 2023_Misja Vorstermans

Artikel delen