Reportage: wereldfinale BACARDÍ Legacy

Reportage: wereldfinale BACARDÍ Legacy

Eind april 2018 barstte de wereldfinale van BACARDÍ’s Legacy cocktailcompetitie los in Mexico Stad. De 10e editie van deze wereldkampioenschap werd een ongelofelijk succes voor de Nederlandse finalist Eric van Beek, die op 1 mei met zijn Cariño-cocktail de wereldtitel verzilverde. Met zijn originele, ijzersterke cocktail, krachtige boodschap en indrukwekkende presentatie wist hij 34  bartenders uit heel de wereld af te troeven. Bekijk foto's van de finale onder dit bericht.

Tekst: Ingmar Voerman
Beeld: BACARDÍ

De BACARDÍ-familie streek voor een week neer in dé cocktailhoofdstad van Latijns-Amerika; het energieke en ectlectische Mexico-Stad. Een groep van honderden gasten; bartenders, brand ambassador’s, cocktailgoeroes en media kwam deze week samen in het Mexico Stad. Ook dit jaar beleefden zij een week waarin het familiegevoel overheerste en alle bartenders en gasten instapte in een achtbaan van educatie, inspiratie, training, competitie, bartours en de beroemde BACARDí-feesten.

Overtuiging
Van Beek overtuigde de jury in alle ronden van de finale met zijn Cariño. Een cocktail die de tand des tijds moeiteloos kan doorstaan, en zich tussen legendarische cocktails als de daiquiri, mojito en el presidente mag scharen. Ik spreek de Belgische Ran van Ongevalle, jurylid en BACARDí Legacy winnaar 2017: “De ultieme BACARDí Legacy-cocktail onderscheidt zich door vernieuwende smaken, terwijl het tegelijkertijd de fundamenten van een klassieke BACARDí-cocktail heeft. Het drankje moet overal ter wereld te maken zijn, simpel te bereiden en toch verrassend: een nieuwe klassieker.”

Verbinding
Cariño staat voor ‘love and endearment’; voor verbinding in de samenleving. “Mensen zijn allemaal gelijk, we moeten elkaar helpen, niet afbreken” is altijd de basis van het verhaal wat Cariño heet geweest. Dit verhaal werd kracht bijgezet door de marketingcampagne achter de cocktail, een essentieel onderdeel van BACARDÍ Legacy. En die campagne voerden Van Beek, gesteund door Brand Ambassador Joy Obergh, het afgelopen jaar met volledige toewijding uit.

Zegetocht
Van Beek begon letterlijk de dag na zijn uitschakeling in de Noord-Europese BACARDÍ Legacy finale 2017 met de voorbereidingen voor wat inmiddels de zegetocht van Cariño genoemd kan worden. Met zijn marketing verblufte hij de speciale jury, en liet hij vooral zien dat keihard werken loont. 

Billboard
Dit besloeg een duizelingwekkend aantal ‘guest bartending shifts’ in nationale- en internationale cocktailbars, workshops, seminars, events, actieve social mediacampagnes en uitgebreide aandacht in de media. Ruim 6200 Cariño-cocktails wereldwijd zijn tijdens deze campagne verkocht en geschonken. Van Beek prijkte samen met zijn cocktail op een enorme billboard langs de A5-snelweg bij Amsterdam en er is zelfs een speciale Cariño-song op Spotify te streamen van latino-band The Gypsobros.

Muisstil
Op grond van de cocktail, de presentatie, hun verhaal en de marketingcampagne stroomden de acht beste bartenders door naar de finale. Van Beek belandde op het podium in de top 3 naast Mexico en Australië. Zijn presentatie bestond uit een indrukwekkende 7-minuten durende poëtische en verbindende spoken word-presentatie die de zaal muisstil kreeg, tot het losbarstte in een overdonderend applaus.

Onwerkelijk
Toen Ran van Ongevalle de Amsterdamse bartender uitriep tot winnaar van de wereldfinale werd hij  het gevierde middelpunt van de internationale cocktailgemeenschap en volgde een vloedgolf van emoties, feest en vreugde. Ik spreek de dag na zijn kroning: “Het is onwerkelijnk wat er ineens gebeurt. Natuurlijk heb ik deze situatie weleens gevisualiseerd, maar dat ik echt gewonnen heb ik ongelofelijk. Ik barst van de trots, als eerste Nederlandse BACARDÍ Legacy winnaar ooit.

Cariño
50 ml BACARDÍ 8 Años
30 ml Griekse yoghurt
5 ml Chartreuse Jaune
20 ml vanillesiroop
10 ml vers citroensap

Shake alle ingrediënten met ijs, schenk uit en fine strain in een Nick & Nora-glas gevuld met een groot ijsblok. Garneer met versgeraspte nootmuskaat.

Natuurlijk is een Cariño gemaakt door Van Beek of 1 van de andere topbartenders van Bar TwentySeven in Amsterdam het lekkerst. En daar is de cocktail nog steeds 1 van de hardlopers van de kaart.    

BACARDI.NL, Facebook, #BACARDILEGACY

Artikel delen