'De espresso-martini is nu een van de meest gedronken cocktails in de horeca'

Espresso Martini

'De espresso-martini is nu een van de meest gedronken cocktails in de horeca'

De vraag naar de cocktail espresso martini of ‘esma zoals hij door veel jongeren wordt genoemd, is groot. Waarom is deze cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop zo populair en hoe zet je hem op de kaart? 

Tekst: Ingmar Voerman
Cocktail op foto bovenin: Bold Espresso met Palette Bold (0%-variant op espresso-martini) 

Doorbraak

De espresso martini is momenteel een van de meest gedronken cocktails in de horeca. De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met ‘esma’ zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.  

Populair onder jongeren

Gasten drinken het oorspronkelijke dessertdrankje nu net zo makkelijk als een biertje. Het is een casual drankje geworden, dat de hele dag wordt besteld, en vooral populair is onder jongeren. Esma dankt het succes aan de combinatie. Alles komt samen in deze cocktail. Het drankje ziet er aantrekkelijk uit, geserveerd in een mooie coupe met een fijne schuimlaag en drie koffieboontjes als garnering. Het spreekt mensen aan, zowel koffieliefhebbers als mensen die niet per se van koffie houden. Daar zit ook de kracht van deze cocktail: zoet, vol, krachtig en een klein bittertje.  

Espresso Martini_beeld
Espresso-martini bij café Arie in Amsterdam

Mooie schuimlaag 

Hoe verser de espresso, des te mooier de schuimlaag, maar hoe warmer de espresso, des te sneller de cocktail verwatert. De cocktail moet keihard en snel geshaket worden, zodat hij ijskoud is, een mooie schuimlaag heeft, maar niet waterig is. Hoe zoet je de esma maakt, verschilt per bar(tender). Een populair recept is: 30 ml wodka, 30 ml espresso, 30 ml koffielikeur.

Variaties 

Variaties op deze populaire cocktail zijn er ook. Vervang de wodkabasis bijvoorbeeld door gerijpte rum, cognac, tequila of welke spirit dan ook; ze leveren vaak mooie espresso martini-variaties op. De espresso kun je vervangen door cold brew-koffie om wat meer fruitige, zachte tonen in de cocktail te krijgen. Suikersiroop kun je natuurlijk vervangen door allerlei siropen zoals vanille, kaneel-, karamel- of five-spice-siroop.  

Artikel delen