Eurobrouwers Schiedam: vernieuwende brouwerij en restobar

Eurobrouwers

Eurobrouwers Schiedam: vernieuwende brouwerij en restobar

Eurobrouwers heeft op 17 juni haar deuren geopend in Schiedam. Er was bier in overvloed, dankzij samenwerking met Nevel Wild Ales en Kaapse Brouwers, want de eigen brouwinstallatie is pas over drie weken operationeel. De brouwerij bevindt zich op het terrein van de voormalige Vereenigde Glasfabrieken, die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van Schiedam als producent van jenever. Met een ruig karakter is deze locatie precies waar horecaondernemer Kristian de Leeuw naar op zoek was om zijn droom van een horecagelegenheid met eigen brouwerij te verwezenlijken.

Stage bij Nevel Wild Ales

De keuze voor een hoofdbrouwer was snel gemaakt toen De Leeuw zijn barman, Coen Wooldrik, vroeg om de rol van hoofdbrouwer op zich te nemen. Omdat Wooldrik nog niet veel ervaring had, heeft hij het afgelopen half jaar stage gelopen bij Nevel, wat hem waardevolle kennis en vaardigheden heeft bijgebracht. Zijn ambitie is om in de toekomst ook wilde bieren te brouwen bij Euro Brouwers.

Witbier

Bij de vooropening op 16 juni waren vrienden, familie en pers uitgenodigd. Hoewel de brouwerij dus nog niet operationeel is – dit gaat nog drie weken duren – werd er toch uitstekend bier geschonken. Een prachtig bier van Nevel was beschikbaar, evenals het eerste bier waar brouwer Coen Wooldrik nauw bij betrokken was. Dit gedryhopte witbier, met Amerikaanse hoppen die een heerlijk aroma toevoegen, was zijn idee en het werd in nauwe samenwerking met de brouwer van Kaapse gebrouwen.

Kristian de Leeuw en Coen Wooldrik

Kristian de Leeuw en Coen Wooldrik

Voorproefje

Bij de opening werden de gasten verwelkomd met oesters en gegrild vlees, wat een voorproefje gaf van het idee achter Eurobrouwers. Op het grote terras zal vaak een barbecue worden aangestoken, en de bierkaart belooft interessant te worden.

Naast de eigen bieren zullen ook de favoriete bieren van de brouwers zelf worden aangeboden. Tijdens de opening kondende gasten bijvoorbeeld al genieten van de heerlijke pils Tannen Zäpfle van Rothaus. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ook een rauchbier uit Bamberg verwachten. Het bier dat straks geschonken wordt, komt dus niet alleen uit eigen ketels. Zo zal Alfa pils worden geschonken en staat samenwerking met andere brouwerijen hoog in het vaandel bij Eurobrouwers.

Naast de eigen bieren zullen ook de favoriete bieren van de brouwers zelf worden aangeboden.

Liefde voor Europa

De naam Eurobrouwers is gekozen vanwege de liefde van De Leeuw voor Europa. Hij wil een positieve boodschap uitdragen in een tijd waarin er aan de rand van Europa oorlog heerst. Hij beseft echter dat de naam Euro brouwers wellicht associaties oproept met goedkoop bier, dus hij overweegt zelfs om op bepaalde tijdstippen bier voor een lagere prijs aan te bieden, waarbij een bier voor €1 niet is uitgesloten.

20230616_232041

Grote plannen

De jonge brouwer Coen Wooldrik zit vol plannen, maar voorlopig richt hij zich op het brouwen van meer traditionele bierstijlen met een eigen twist. De plannen voor wilde bieren zullen moeten wachten tot er een aparte ruimte beschikbaar is. Hij kan niet wachten en denkt met heel veel plezier terug aan zijn stage bij Nevel Wild ales and de nauwe samenwerking met Mathias Terpstra.

Toekomst

Voor Kristian de Leeuw is Eurobrouwers een nieuw avontuur in de horecasector. Hij is ervan overtuigd dat Schiedam hiermee iets unieks heeft gecreëerd, ondanks het feit dat de locatie in de toekomst zal worden bebouwd. De Leeuw blijft optimistisch en wil laten zien welke waarde een brouwerij kan toevoegen aan Schiedam. Hij hoopt zelfs dat er in de toekomst ruimte zal zijn voor een brouwerij in de nieuwe woonwijk die op het terrein zal verrijzen.

Unieke ligging

Met deze brouwerij, inclusief een enorm terras, is er nu een prachtige locatie bijgekomen. De Leeuw hoopt dat niet alleen de lokale bevolking, maar ook mensen vanuit Rotterdam deze plek zullen ontdekken. Schiedam is gemakkelijk bereikbaar per metro vanuit de stad. De unieke ligging nabij de haven en vlakbij het oude centrum met zijn karakteristieke grote molens spreekt aan vanwege het ruige industriële erfgoed dat er staat. De brouwerij is gevestigd in wat bekend staat als het “distillers district”, waardoor er meer wordt gemaakt dan alleen bier. Het is dan ook interessant om te zien hoe deze prachtige brouwerij zich zal ontwikkelen.

Eurobrouwers

Eurobrouwers is een initiatief van de Double Trouble Groep, met Rotterdamse zaken als Café Marseille, Poing Arcade en Bar Alaska (zomer 2023).  Eurobrouwers is opgericht door Kristian de Leeuw in samenwerking met Coen Wooldrik, Nanne Meijerink en Clarissa Slingerland.

www.eurobrouwers.eu

Artikel delen