Bartender Jimmy Hu over NL'se cocktailscene: ‘Nog in de beginfase’

Jimmy Hu - Best Bartender 2024 - Hoofdfoto

Bartender Jimmy Hu over NL'se cocktailscene: ‘Nog in de beginfase’

Hij won niet de titel, maar stond wel in de top drie van de Best Bartender-competitie van Entree Magazine. Jimmy Hu (26) van Bar The Tailor in Amsterdam deelt zijn visie op de Nederlandse cocktailscene en de ontwikkelingen in zijn vakgebied. "Bartending wordt nog vaak niet gezien als volwaardig beroep."

Tekst: Sanne Lafleur
Foto's: Albert van Beeck Calkoen

Hoe staat de Nederlandse cocktailscene ervoor, vind je?

“De Nederlandse cocktailscene bevindt zich nog in de beginfase. Ondanks dat steeds meer restaurants cocktails op de kaart zetten, blijven echte cocktailbars buiten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen bijzonder. Daarnaast valt het me op dat bartending vaak niet wordt gezien als een volwaardig beroep, terwijl dat bij chef-koks wel het geval is. Dat vind ik opvallend aangezien bartenders voor een zaak heel belangrijk zijn. Een bartender levert namelijk meer dan alleen een snel en consistent goed product."

"In de horeca draait het om de ervaring die je gasten biedt. Wanneer je iemand naar zijn favoriete bar vraagt, herinneren ze zich vaak niet eens wat ze gedronken hebben, maar wel de mensen die ze hebben ontmoet en de gesprekken die ze hebben gevoerd."

Hoe omschrijf je jezelf als bartender?

“Als bartender ben ik vooral gestructureerd. Door mijn ervaring als freelancer heb ik in veel verschillende bars in Amsterdam gewerkt en maak ik me een nieuwe bar snel eigen. Het creëren van een unieke en persoonlijke ervaring voor de gast door een praatje te maken, vind ik belangrijk. Dat maakt het elke dag weer geweldig om achter de bar te staan."

*De tekst gaat verder onder de foto 

2 - Best Bartender 2024 - Jimmy Hu

Welke ontwikkelingen zie je binnen de cocktailscene?

“Toen ik net begon in de cocktailscene was het merendeel van de bartenders Nederlands. Nu zie ik een verschuiving: steeds meer bartenders uit Zuid-Europa, zoals uit Griekenland, Spanje, Italië en Portugal, sluiten zich aan bij de Nederlandse cocktailscene. Zij brengen een andere benadering van gastvrijheid, waarbij ze nog persoonlijker met de gasten omgaan. Ook is de voertaal steeds vaker Engels."

"Verder merk ik dat steeds meer bars investeren in cocktaillabs voor het maken van clarified cocktails. Dit kan geweldig zijn, maar alleen als er echte passie en expertise achter zit. Veel cocktailbars volgen de trend zonder voldoende kennis van de apparatuur en de onderliggende technieken. Dat leidt vaak niet tot het beste resultaat.”

*De tekst gaat verder onder de foto's

3 - Best Bartender 2024 - Jimmy Hu 2 - Best Bartender 2024 - Jimmy Hu - Lang

 

Welke cocktail én spirit gaan het helemaal worden in 2025?

“Ik verwacht dat boozy cocktails, met meer en sterkere drank, komend jaar populair worden. Zoete cocktails zoals de pornstar martini en mojito zijn overal te krijgen en gasten zijn daar inmiddels op uitgekeken. Ze zoeken nu naar iets nieuws en sterkers. Hoewel jenever, whisky en cognac vaak nog als 'oude-mannendranken' worden gezien, denk ik dat deze dranken zullen opbloeien." 

Hoe heb je de competitie Best Bartender ervaren?

“Overweldigend! Ik deed in eerste instantie mee om mensen uit de scene te ontmoeten, maar na de eerste twee rondes stond ik ineens bovenaan. Dat kwam voor mij heel onverwacht. Vanaf dat moment ben ik er vol voor gegaan. Het was een supertoffe ervaring waarbij ik veel heb geleerd en veel nieuwe mensen heb ontmoet. Het feit dat ik in de top drie zat, is natuurlijk prachtig.”

5 - Best Bartender 2024 - Jimmy Hu
Top 3 Best Bartenders, v.l.n.r.: Markus Vennemann, Jimmy Hu en Sebastian Cichowlas
Artikel delen