Frans 1582 is de nieuwe cocktail van Bar Wigbolt en Het Frans Hals Museum

Frans 1582 is de nieuwe cocktail van Bar Wigbolt en Het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum en de Haarlemse cocktailbar Bar Wigbolt brouwden samen een nieuwe cocktail: Frans 1582. Het is de eerste cocktail geïnspireerd op het werk en leven van de bekende schilder Frans Hals. Vanaf 30 september staat de cocktail permanent op de kaart bij Bar Wigbolt. In die periode is er ook een volledig cocktailmenu gebaseerd op verschillende kunstwerken uit de wereldberoemde collectie van het Frans Hals Museum.

Foto's: Daan van Boerdonk

Eerder dit jaar benaderde de Haarlemse cocktailbar het Frans Hals Museum voor het samenstellen van het cocktailmenu. Voorheen haalde Bar Wigbolt inspiratie uit bijvoorbeeld cartoons, bekende sporters en iconische foto’s. Nu zijn de kunstwerken in het Frans Hals Museum de inspiratiebron.

Steeds iets nieuws ontdekken

In locatie Hof kwamen Bar Wigbolt en het Frans Hals Museum samen om nieuwe smaken, stijlen en serveersuggesties te bedenken. Bob van Bree, mede-eigenaar van Bar Wigbolt, vertelt: “Wanneer je naar een schilderij kijkt, zie je telkens weer iets nieuws dat je aandacht trekt. Van glaswerk en citroenen op stillevens tot losse of juist precieze verfstreken van verschillende schilders. En van de verschillen in de kleding van geportretteerden tot hoe de sfeer op Frans Hals’ schuttersstukken op dat moment was, met Haarlemse schutters die samen praten en drinken om een tafel. Dat willen we ook met deze drankjes: wie een slok neemt van een van onze cocktails, ontdekt steeds iets nieuws.”

Entree-Cocktail-Bar-Wigbolt-Frans-Hals-Museum-3
Het team van Bar Wigbolt

FRANS 1582

De cocktail Frans 1582 verwijst naar de ‘geboorte’ van deze allereerste cocktail en naar die van Frans Hals. Bronnen wijzen uit dat Frans Hals geboren is in 1582 of 1583. Rond zowel het geboortejaar van de bekende schilder als om de cocktail hangt een vleugje mysterie. Het cijfer 2 verwijst naar de hoofdingrediënten: Elixer D’Anvers, een kruidenbitter uit het Belgische Antwerpen (de geboortestad van Frans Hals) en Blurred Lines, een fruitige IPA van de Haarlemse craft-bierbrouwerij Jopen. Verder bevat de cocktail een zeven jaar oude donkere rum van Ron Abuelo uit Panama, passievrucht en limoen. Deze combinatie maakt de Frans 1582 tot een frisse, vrolijke cocktail. Net zo zwierig als Frans Hals’ losse toets.

HET VOLLEDIGE COCKTAILMENU

Bar Wigbolt lanceert eind september het volledige cocktailmenu. Dit is geïnspireerd op kunstwerken uit het Frans Hals Museum én uit de tentoonstelling ‘Nieuwkomers’. Deze is vanaf 30 september te zien en gaat over Vlaamse kunstenaars die tussen 1580 en 1630 de kunst in Haarlem tot bloei brachten.

Bar Wigbolt is vernoemd naar de historische figuur Wigbolt Ripperda (1535-1573). Hij gaf leiding aan de Haarlemmers tijdens het Beleg van Haarlem. Dit was in de periode voordat Frans Hals als peuter uit Antwerpen naar Haarlem kwam. Net als de ouders van Frans Hals, verhuisden er in die tijd veel mensen uit de Zuidelijke Nederlanden naar Haarlem. Deze ambachtslieden, handelaren en kunstenaars brachten hun kennis, kapitaal én talent mee. Uiteindelijk had dit een grote invloed op de kunst en de stad. Zo ook op de kunstcollectie van Haarlem die nu te zien is in het Frans Hals Museum en waar de cocktailkaart op is gebaseerd.

Entree-Cocktail-Bar-Wigbolt-Frans-Hals-Museum-4 Entree-Cocktail-Bar-Wigbolt-Frans-Hals-Museum-1
Artikel delen