Gooische Bierbrouwerij wint Rutte Rijpend Bier Challenge

Tags: bier

Gooische Bierbrouwerij wint Rutte Rijpend Bier Challenge

In de Dordtse Vriesestraat produceert Rutte Distillery nog altijd in hetzelfde pand als in 1872. Directeur Myriam Hendrickx ziet dagelijks hoe weinig er aan de basis is veranderd. “We staan voor traditie en vakmanschap. We doen het echt nog op dezelfde manier als in 1872.” De Dordtse distilleerderij schreef dit jaar een wedstrijd voor bierbrouwers uit: Rutte Rijpend Bier Challenge. De Gooische Bierbrouwerij won de challenge.

Hoofdfoto: Gooische Bierbrouwerij

Rutte Distillery koestert traditie. Dat is geen marketingslogan, maar de dagelijkse praktijk in de distilleerderij aan de Vriesestraat. Wie binnenstapt, gaat terug in de tijd. Aan de muur foto’s van zes generaties Rutte. Begin jaren ‘90 verkocht de familie het bedrijf aan enkele gefortuneerde liefhebbers, die het bedrijf in 2006 verkochten aan een ander familiebedrijf: De Kuyper uit Schiedam. “Zo’n familiebedrijf begrijpt het DNA van Rutte en daardoor kunnen we onszelf blijven”, vertelt Hendrickx.

Botanicals

Rutte Distillery gebruikt geen kleur- of smaakstoffen. Alles komt uit botanicals: kruiden, vruchten, schillen, noten en wortels. Het team gebruikt twee technieken om smaken te creëren. Distillatie vangt de vluchtige geurstoffen. “Denk aan een sinaasappel: als je die doorsnijdt, ruik je binnen een seconde de geur.” Extractie haalt juist bitterstoffen en kleur op. “Zoals je proeft als je op een sinaasappelschil kauwt.” Met deze halffabricaten worden de jenevers, korenwijnen en gins opgebouwd. “Je hebt hoge tonen nodig, zoals kardemom, en lage tonen, vaak afkomstig van wortels. Zo bouwen we de balans op tussen fris en vol, licht en zwaar.”

*Tekst gaat verder na de foto.
Rutte-Rijpend-Bier-Challenge-2025

Export naar 20 landen

Het assortiment telt ongeveer vijftien producten: twee gins, een sloe gin, acht jenevers, twee korenwijnen in het landelijk assortiment. Lokaal nog heel veel meer, waaronder een mooie collectie likeuren. Rutte richt zich vooral op Nederland en levert daarnaast aan ongeveer twintig landen. “Dat zijn allemaal kleine markten, voorlopers.”

Jenever in de horeca

Het gebruik van jenever verandert. Waar het vroeger vooral puur werd gedronken, speelt het nu ook een rol in cocktails. “Jenever leent zich daar uitstekend voor, bijvoorbeeld met ginger beer of ginger ale. Dat geeft een frisse, gelaagde drank.” Voor gasten die gin-tonic te bitter vinden, biedt dat een alternatief. Daarnaast ziet Hendrickx de terugkeer van de kopstoot. “De ‘kopstoot 2.0’: een speciaalbier met een van onze jenevers, zorgvuldig gepaird.” De distilleerderij geeft hiervoor proeverijen en workshops.

'Sommige recepten zijn meer dan honderd jaar oud'

De vraag verschuift. “De gin-hype is voorbij.” Zoetere cocktails doen het beter, en de Kaffir Lime Gin van Rutte past bij die trend. Die kun je met tonic combineren voor een meer bittere mix. Met rose lemonade wordt het juist zoeter. Dat spreekt daarmee een jonger publiek aan, “vooral vrouwen.”

Puur

Hendrickx ziet dat de distilleerderij zich blijft ontwikkelen, maar altijd op basis van oude recepten en technieken. Toen ze 23 jaar geleden begon, was gin niet populair. Zo’n 11 jaar geleden explodeerde de vraag ineens. Trends komen en gaan, maar Rutte heeft recepten van vele generaties en kan het zo weer opstarten. “Sommige recepten zijn meer dan honderd jaar oud, ontwikkeld door mijn voorgangers. We maken dus puur product, eerlijk en natuurlijk.”

Rutte-Rijpend-Bier-Challenge-2025 (8)

Rutte Rijpend Bier Challenge

38 Nederlandse bierbrouwers kregen eerder dit jaar moutwijnvaten van Rutte, om daar hun bier op te laten rijpen. Op 11 en 12 oktober boog een jury zich over de ingezonden bieren. Een variatie aan biertypen passeerde de revue, met veel verrassende resultaten. Uiteindelijk werden 10 finalisten geselecteerd, die op 10 november naar Rutte Distillery kwamen, waar de winnaar werd bekendgemaakt.

Gooische Bubbel 'gevaarlijk doordrinkbaar'

De Gooische Bierbrouwerij liet hun champagnebier Gooische Bubbel op Rutte-vaten rijpen. De jury was verrast. De vergisting met champagnegist leverde een verfijnd en fris bier op met 15% alcohol, zonder dat het zwaar aanvoelde. De jury noemde het “gevaarlijk goed doordrinkbaar”.

Brouwerij Wentersch uit Winterswijk werd tweede met hun bier Gevat 10. Een lichte saison die al vroeg in de proefronde indruk maakte. Fris, helder en met een duidelijke jeneverbesnoot.

Dat ook een Dordts bier de top drie haalde, maakte deze challenge ook een mooi lokaal verhaal. Ebontree Brouwerij presenteerde L'Heritage, een saison. “De keuze voor een saison is spannend, origineel en treffend. Het bier viel op door de balans en de bijzondere kruidige smaak. Het is fruitig en bloemig, met duidelijke houttonen”, oordeelde de jury.

*Tekst gaat verder onder de foto's van Ebontree Brouwerij (links) en Brouwerije Wentersch (rechts).

Rutte-Rijpend-Bier-Challenge-2025 (5) Rutte-Rijpend-Bier-Challenge-2025 (4)

Duikboot

Er was ook een eervolle vermelding voor het meest opvallende etiket: een flesje met een ‘duikboot’, een knipoog naar de combinatie bier en jenever. Duikboot zwaar blond, gebrouwen door brouwerij Klein Duimpje en dorpsbrouwerij Uzzewuzze.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Rutte-Rijpend-Bier-Challenge-2025 (1)

Over Rutte Rijpend Bier Challenge

Deze challenge was een idee van Rutte-directeur Myriam Hendrickx, die een beroep deed op Henri Reuchlin van Bierburo voor de organisatie. Ze kreeg intern ook ondersteuning van liquorist Aileen Bogaard. 38 brouwers hebben nu een bier dat is gerijpt op vaten van Rutte, waardoor het merk Rutte in bredere kring bekendheid krijgt. En de echte liefhebbers weten al veel langer dat de jenevers en andere spirits van Rutte Distillery van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Authentiek en traditioneel gemaakt met heel veel passie.

Behalve directeur Myriam Hendrickx en Henri Reuchlin, jureerden biersommelier Els Schmaal, uitgever/hoofdredacteur van Bier! Magazine Fedor Vogel en brouwers Rezi en Paul Bouckaert (Purpose Brewing & Cellars). Ook Entree was in de jury vertegenwoordigd.

Artikel delen