Hertog Jan introduceert Grand Pilsener: 'Tijd is het hoofdingrediënt'

Hertog Jan Grand Pilsener
Tags: bier drank

Hertog Jan introduceert Grand Pilsener: 'Tijd is het hoofdingrediënt'

Hertog Jan introduceert een nieuw bier in de Nederlandse supermarkt. Met de Grand Pilsener brengt de Limburgse brouwerij voor het eerst op grote schaal een nieuwe pilsener variant op de markt. De lange lagering is kenmerkend voor Grand Pilsener. "Tijd is het belangrijkste ingrediënt", zeggen de brouwers.

Vienna Lager als inspiratie

De Limburgse brouwerij staat naast zijn originele Hertog Jan Pilsener vooral bekend om zijn speciaalbieren: van bockbier en weizener tot aan Grand Prestige en Vatgerijpt. Het afgelopen jaar experimenteerden de brouwers met de Proeftuin volop met nieuwe creaties, en werd de Vienna Lager de inspiratie voor de nieuwe Grand Pilsener. Het succes van deze lager laat zien dat bierliefhebbers klaar zijn voor meer stijlen binnen dit biersegment, waarmee het mogelijk is om - net als bij speciaalbieren - heel diverse smaken te creëren. Zo kwamen de brouwers, onder leiding van meesterbrouwer Micha Peute, op het idee van de Grand Pilsener.

Extra tijd

De brouwers van Hertog Jan namen ruim de tijd om tot het recept te komen voor de nieuwe pilsener. Uiteindelijk vonden ze met de Grand Pilsener de perfecte balans tussen zoet en licht fruitig, met tegelijkertijd een bittere afdronk. ‘Tijd’ is daarbij het belangrijkste ingrediënt: door het bier langer dan gebruikelijk te laten lageren heeft het een rijke en volmondige smaak. Ook is het iets donkerder dan de originele pilsener, en heeft de Grand Pilsener een moutig karakter. 

'De brouwers laten zien wat voor moois er ontstaat wanneer je ergens net iets meer de tijd voor neemt'

Hertog Jan gelooft dat behalve het brouwproces ook het drinkmoment verschilt van de originele pilsener en speciaalbieren. De Limburgse brouwer stelt dat de Grand Pilsener een toegankelijke pilsener is waar je meer de tijd voor neemt. "Op deze manier staat de waarde van tijd centraal in zowel het brouw- als proefproces. De brouwers willen zo laten zien wat voor moois er ontstaat wanneer je ergens net iets meer de tijd voor neemt: een rijke en volmondige smaak die kenmerkend is voor speciaalbier en de frisse doordrinkbaarheid van een pils samengebracht tot een gedurfde smaakervaring", meldt het persbericht.

Micha Peute over Grand Pilsener

Meesterbrouwer Micha Peute brengt een interessante vergelijking voor de nieuwe Grand Pilsener: “Het langer laten lageren van het bier zorgt ervoor dat de smaken versterken en beter met elkaar harmoniseren. Dat werkt ook zo op culinair gebied, denk bijvoorbeeld eens aan een dry aged beef: daarbij zorgt de tijd voor diepere en uitgesproken aroma’s. De Grand Pilsener smaakt naar die extra 'touch' die bourgondische Limburgers gewend zijn om toe te voegen aan gewone momenten. Het is een indrukwekkend, maar toegankelijk bier dat een alledaags moment nét dat beetje extra geeft.”

Artikel delen